Gazete Vatan Logo

Bilim insanları açıkladı: Akıllı telefonlar beynin belirli bölgelerinde..

İsviçre Tropikal ve Kamu Sağlığı Enstitüsü tarafından cep telefonlarıyla ilgili bir araştırmanın sonuçları paylaşıldı. Telefonlardaki elektromanyetik alanların beynin belirli bölgelerinde hafızanın gelişimine olumsuz etkide bulunabileceği açıklandı.

Bilim insanları açıkladı: Akıllı telefonlar beynin belirli bölgelerinde..

İsviçre Tropikal ve Kamu Sağlığı Enstitüsü (Swiss Tropical and Public Health Institute -TPH) araştırma birimi başkanı Martin Röösli, 3 farklı test sonucuna ulaştıkları bulgulara ilişkin euronews'e konuştu.

Martin Röösli, "İlk testi, beynin sol tarafındaki sözel hafızayı ölçmek için yürüttük. Biri de biçimsel hafıza, ki bu beynin sağ yanını ilgilendiriyor. Son olarak da konsantrasyon testi yaptık. Çok ilginç; cep telefonlarını genellikle sağ kulaklarına görürerek konuşan gençlerde, en fazla beynin sağ yarısında bulunan biçimsel hafızanın etkilenmiş olabileceğini gördük."

10 CM UZAKTA TUTUN

Röösli "Ama yine de araştırma sonuçlarımızla ilgili bir parça ihtiyatlı olacağım. Başka çalışmalarla da desteklenmeli. Fakat iyi haber şu: Eğer beyninize maruz kalan radyasyon miktarını en aza indirmek isterseniz, bunu hızlıca azaltmanın bir yolu var.

Cep telefonunuzu baş bölgenizden 1 santimetre değil de 10 santimetre uzakta tuttuğunuzda, maruz kaldığınız radyasyon miktarını 10 ila 100 kat azaltabilir, cep telefonunuzu bu şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz" dedi.

Haberin Devamı

Sabah'ın haberine göre enstitünün testleri, İsviçre'nin Almanca konuşulan kantonlarında, şehir merkezi ve kırsal alanlardaki devlet okullarında öğrenim gören 700 öğrenci üzerinde yapıldı. Testlerde ayrıca akıllı telefonlarda mesajlaşma, oyun oynama veya internet kullanımı etkinliklerinin hafıza gelişimiyle ilişkilendirilemediği de ortaya çıktı.