Gazete Vatan Logo
Magazin Bilim hayatımızın her anında var

Bilim hayatımızın her anında var

Astrofizikçisi Neil deGrasse Tyson programı Yıldızlarla Buluşma’nın 2. sezonuyla, her Cuma 21.00’da Nat Geo ekranlarında. Tyson, bilime enteresan yaklaşımı ile popüler kültürde de tanındı. Ayrıca bilimin hayatımızın her anında olduğunu vurguladı. Tyson’la izleyicisinin zihnini açan TV formatını konuştuk

Bilim hayatımızın her anında var

Bir bilim adamı olarak popüler kültüre böyle bir katkı sağlamanız konusunda ne düşünüyorsunuz?

Aslında ben pop kültürüne bir katkı sağlamıyorum, ben bilimin nasıl pop kültüründe de yeri olabileceğini insanlara gösteriyorum. Yani Yıldızlarla Buluşma’nın en büyük başarısı da bu bence. Şu anda insanlar popüler kültürle ilgili her şeyi biliyorlar, ünlü isimler, olaylar, TV şovları, aktörler, komedyenler, pop yıldızları ve biz tüm bu olan biten için bilim nasıl varoluyor her bir açıdan onu inceliyoruz aslında.

İlk sezonda birçok ünlü isimle buluştunuz. Sizi en çok şaşırtan/sevindiren hikayeyi anlatan ünlü kim olmuştu ve hikaye neydi?

Hoşuma giden hikayelerden biri de Başkan Clinton’ın oval ofiste tüm eyaletlerin temsilcilerinin gelip dev bir toplantı masasında yaptıkları toplantı sırasında ortamın kızışmasıyla gergin anların yaşandığı durumlarda Clinton’ın NASA’dan aldığı küçük bir Ay kütlesini masanın üstüne koyması. Ve işler her kızıştığında, herkesi 1 dakikalığına durdurur ve “o masada gördüğünüz taş 4 milyar yaşında” diyerek konuşmaya yepyeni bir boyut kazandırır. O taşa bakarak aslında ne kadar küçük olduğumuzu ve daha az önemli olduğumuzu anlarız.

Haberin Devamı

Game of Thrones’dan referans aldık

Sizin sayenizde çocuklardan yetişkinlere birçok insan dünya, uzay ve bazen de gizemli olaylarla ilgili bazı aydınlanmalar yaşıyor. Siz çocukken bu konulara meraklanmamızı sağlayan biri veya bir olay var mıydı?

Küçüklüğümden beri aslında aradığımız ilham veren özelliklerin hepsinin tek bir insanda toplanmadığını biliyordum. Ve dolayısıyla ‘a la carte bir rol modeller listesi’ ortaya çıkardım. Küçükken sporcu kahramanlarım da vardı onlar gibi değil onların özelliklerine sahip olmak istedim. Onun dışında tabii ki ailem var, onlardan aldığım toplumsal vicdan duygusu. Bizden daha az şanslı insanlara yardımcı olmam gerektiğini bana öğrettiler. Dolayısıyla tüm bu parçaları birleştirerek kendime bir rol model kombinasyonu çıkardım. Yani sadece bir insan değil aslında... Yani bir kişiyi rol model olarak benimsemek biraz abartılan bir durum olabilir diye düşünüyorum.

Haberin Devamı

2. sezonda hangi konularda aydınlanma yaşayacağız?

Şovdaki komedyenimiz sokağa çıkıp o bölümün konusunu yoldan geçen insanlara sorarak tepkilerini ve reaksiyonlarını alacak. Bir konuğumuz Game Of Thrones’da oynayan Bran, onunla bir röportaj yaptık. 17 yaşında genç biri ve o diziyle beraber büyüdü ve dizide geleceği görebilme yeteneğine sahip. Onunla ortaçağlarda bilimin eksikliği üzerine bir konuşmamız oldu. Onunla konuşmamızda diziyi değil aslında diziden referans vererek medeniyetin insanlığın her alanında nasıl gelişme kaydettiğini konuştuk.

Aya çıkan astronotlarla buluştuk

2. sezonda şova katılacak isimler belli oldu. Sizi en çok heyecanlandıran isim hangisi?

Buzz Aldrin var, yani Neil Armstrong’un vefatından sonra Ay’a çıkan ilk astronotlardan geriye bir tek o isim kaldı. 80’lerinde olmasına rağmen hala çok kuvvetli ve hepimizin Mars’a gitmesini istiyor. Üstünde “popolarınızı kaldırın ve Mars’a gidin” yazan bir tişörtle geziyor. Bu bence gerçekten muazzam bir durum ve oldukça eğlenceli.

Haberin Devamı

Jay Leno’nun yüzlerce arabası var ve aralarından bir tanesini de kendisi tasarladı. Aracın içinde jet motoru yer alıyor yani aslında bir jet araba. Kulağa çılgın geliyor değil mi? Arabayı denemem için bana da verdi ve tam arkamda çılgınca bir ses çıkaran jet motoru olan bir araba kullandım ama çok komikti. Bilim hayatımızın her anında var.