Gazete Vatan Logo

Bilim adamları Side ve Kumluca'dan gözledi

Tam güneş tutulması nedeniyle Japon, Alman, İngiliz, Norveç ve Bulgar çok sayıda bilim adamı, tutulmayı Manavgat Side'den izledi. Bir grup Japon bilim adamı ve gazeteci ise gözlemlerini Kumluca İlçesi'nden yaptı

İmparatorlarını "Gş neşin oğlu' sayarak kutsallaştıran Japonlar, tam güneş tutulmasını Antalya'da kurdukları köyden izledi. Japon bilim adamları Manavgat İlçesi'nin Sağırin Köyü Tefeklibük Mevkii'nde Feridun Kandıra adlı vatandaşa ait özel bir mülke kurdukları "çadırkent' tarzı köyden 5 büyük teleskopla inceleme ve gözlem yaptı. Türk- Japon Dostluk Derneği'nin desteğiyle kurulan 60 dönümlük alan üzerindeki köyde 400 Japon bilimadamı ile yaklaşık 20 bin kişi aynı anda gözlem yapma imkanı buldu.

Japonya'nın başkenti Tokyo'daki Japonya Ulusal Rasathanesi'nden 4 profesör ile NHK televizyon kanalının 4 muhabiri ise tam güneş tutulmasını Antalya'nın Kumluca İlçesi'ndeki Adrasan Beldesi'nden gözlemledi. Diğer ülkelerin bilimadamları tam güneş tutulmasının en iyi izleneceği yer diye Manavgat İlçesi ve Side Beldesi'ne gelirken, bugün havanın Adrasan'da daha açık olacağını saptadıklarını belirten Japonlar, gözlemlerini buradan yaptı. Konakladıkları otelin çatısına teleskoplarını kuran Japonlar, uydu bağlantısıyla okul, müze ve televizyon kanallarına canlı yayın yaptı.

OTELLERE KAMP KURDULAR
Almanya'nın Nürnberg kentinden bir heyet, tam güneş tutulmasını Manavgat ilçe merkezinden izledi. Bilim adamlarından oluşan 140 kişilik Bulgar ekibi de tutulmayı Side'deki bir otelden gözlemledi. Norveç Oslo Üniversitesi Astronomi Bölümü ve Norveç Astronomi Kulübü'nden yaklaşık 150 kişilik bir grup, bilimadamı Prof. Knut Jorgen Odegaard başkanlığında Manavgat'taki Saray Regency Hotel'e güneş tutulmasını izledi. İngiltere'den gelen ve bilim adamları ile gazetecilerden oluşan 1650 kişilik grup ise gözlemlerini Side bölgesindeki 3 ayrı otelden gerçekleştirdi.

Diğer yandan, tam güneş tutulmasının en güzel izleneceği yerlerden biri olan Manavgat ve Side'ye yoğun turist ilgisi olduğu bildirildi. Side'de tam tutulmasını izleneceği en gözde yer olan Apollon Tapınağı'nın olduğu alanı, sabahın erken saatlerinden itibaren çok sayıda turist ve yerli ve yabancı gazeteciler doldurdu. Tapınakta halka ücretsiz gözlük dağıtılırken, Side Belediyesi, Tapınak alanında bekleyenlere su, meşrubat ve bira ikram etti. Side içine araçların geçişine izin verilmezken yabancı konukların beldeye transferleri de ücretsiz sağlandı. Side'de belediyenin anlaştığı özel bir güvenlik şirketi, jandarma ve zabıta ekipleri tarafından güvenlik önlemleri alındı. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdür Yardımcısı Prof Dr. Orhan Gölbaşı gözlem için mükemmel bir hava olduğunu ve Venüs ve Mars gezegenleri ile parlak yıldızların bile izlenebildiğini kaydetti.

Haberin Devamı