Gazete Vatan Logo

Bilgisayar destekli saç analizi çok önemli

Op. Dr. Güncel Öztürk, bilgisayar destekli saç analizinin kafa derisi ve saç sağlığı için önemini sizler için anlattı.

Bilgisayar destekli saç analizi çok önemli

Bilgisayar destekli saç ekim analizi saç ekim işlemi yapılmadan önce uygulanması gereken bir işlemdir. Bu analizle kişide saç dökülmesini tipi, saç köklerinin yoğunluğu, dökülme kapasitesi, istirahate çekilen ve büyüyen saç kökü oranlarının hesaplaması yapılır.

Bilgisayar destekli saç analizini faydaları

Bilgisayarlı destekli saç analizi ile saçın dökülme nedeni, dökülme tipi, saç grefti analizi, saç yoğunluğu, ilerleyen dönemde saçın dökülme oranı tespit edilebilir. Böylece saç ekim uzmanları kafa derisindeki dökülme oranına, saç köklerinin sağlığı hakkında bilgiye, ense bölgesinden ne kadar saç kökü alınabileceğine, saç dökülmesinin olduğu bölgelerdeki ihtiyaç olan saç kökü sayısı, saç greftlerinin içerdiği kıl kökü sayısı ve saç köklerinin kalınlığı gibi matematiksel bilgilere ulaşır. Bu sayede saç ekim işlemini bu bilgilere göre daha başarılı bir şekilde planlayabilir.

Saç ekiminden önce analiz yapılması çok önemli

Bu analiz, saç ekim operasyonlarında mutlaka uygulanması gereken bir prosedürdür. Bu sayede sağlıklı saç köklerinin alınacağı ense bölgesinde herhangi bir açıklık oluşmasını engelleyecek şekilde doğru sayıda ve sıklıkta saç greftinin alınmasını sağlar. Saç dökülmesinin daha sık görüldüğü tepe ve yan bölgelere ekilmesi gereken sağlıklı saç grefti sayısının hesaplanmasında da bu analizinden faydalanılır. Her saç kökünde ortalama 1 ile 3 arasında saç teli bulunur. Saç analizi ile donör bölgeden alınan saç köklerinin kaç tane saç teli içerdiği hesaplanabilir ve dökülen bölgeye içerdiği saç teline göre ekilir. Saçın ön çizgisine yakın bölgelere tekli saç teli içeren greftler ekilerek saçın alnın hemen üzerinden fırça gibi uzaması engellenir. Bu sayede saç ekim işleminin daha doğal görünmesi sağlanır. DHI saç ekimi işleminde alınan her saç kökü içerdiği tel, saçın çıkış yönü ve yoğunluğu doğal saç görünümüne uygun olacak şekilde tek tek analiz edilerek ekilir.

Haberin Devamı

Saç tasarımı kişiye özel yapılmalı

3D cihazlar sayesinde saç ekim işleminden sonra nasıl bir görünüme sahip olunabileceği üç boyutlu olarak görüntülenebiliyor. Hasta ön saç çizgisini görebiliyor, saçın yüzü yusyuvarlak çevrelememesi, yan ve tepe bölgesindeki yoğunluğun yanı sıra donör bölgenin nasıl görüneceği de operasyondan önce görüntülenebiliyor. Bu sayede hasta saç tasarımı üzerindeki isteklerini ve beklentilerini uzmanlara iletebiliyor ve sürpriz sonuçlarla karşılaşmamış oluyor.

Haberin Devamı