Gazete Vatan Logo

Bilançoya göre proje önerisi

Nef’in İcra Kurulu Başkanı Timur, konut sektörünün de bankacılık gibi kriterlere sahip olması gerektiğini belirterek, “Bilançoya göre düzenlemeyle 5 yerine 3 proje yaparsın, daha sağlıklı olur” dedi.

Bilançoya göre proje önerisi

Son dönemde spor kulubü sponsorlukları ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ortaklığıyla gündemde olan Nef’in İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, gayrimenkul sektöründe ‘yeterlilik’ kriterlerinin önemini vurgularken ‘bilanço’ durumuna dikkat çekti. Firmaların bilançolarına göre proje yapabilmesi gerektiğini söyleyen Timur, “Gayrimenkul sektörünün bankacılık sektörü gibi belirli düzenlemelere ve kriterlere sahip olması gerekiyor. Bankalar gibi biz de tüketicinin tasarrufuna talibiz. Bu nedenle belirli düzenlemelerin, kriterlerin ve güvenilir verilerin olması gerekiyor” dedi.

Envantere ihtiyaç var

Şu anda sektörde veri şeffaflığının sağlanamadığını belirten Timur, şunları söyledi: “Şu anda sektörümüzde konuşanın sözüne değer veriyoruz ama gerçek mi değil mi bilmiyoruz. TÜİK’in verileri var; kütlesel bir şey ifade ediyor. Fakat detaylı bilgi bulabilmek mümkün değil. Bunu bilmeniz size yatırım sürecinde doğru verileri alıp, doğru kararlar almanıza olanak sağlar. Her isteyen, istediği kadar konut projesi üretememeli.”

Haberin Devamı

Konut üretiminin şirketlerin özkaynağına, finansal durumuna göre sınırlandırılması gerektiğini de ifade eden Timur, “Gayrimenkul şirketlerinde neye göre karar vereceğiz? Yapılacak projenin toplam aktif büyüklüğe göre mi belirlenmesi gerekiyor? Bilanço kriterine göre böyle bir düzenleme geldiği zaman 5 proje yerine 3 proje yaparsın, daha sağlıklı bir durum oluşur” dedi.

Timur, markalı konut üretenlerin bundan daha üst seviyede kriterlere uyması gerektiğini de sözlerine ekledi.

‘Barcelona’nın sponsoruyuz’ deyince sorular azalıyor
Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında FC Barcelona’nın sponsorları arasına katılan Nef, bu sponsorluğun faydasını yurt dışı tanınırlıkta görüyor. Erden Timur, “Bu sponsorluk yurt dışı pazarlara geldiğimizde etkisini gösteriyor. Kabul görme noktasında çok büyük katkısı oldu. Sizden söz edilirken ‘Barcelona’nın sponsoru’ denmesi en az 5-6 ayda yapacağınız çalışmaya eşdeğer” dedi.
3.4 milyar lira değere sahip projeler geliyor
Son 2 yılda 4 bin 500 konut teslim ettiklerini ve 14 olan şantiye sayısını 1’e düşürdüklerini anlatan Erden Timur, bu yıl 3.4 milyar lira değere sahip yeni projelere başlayacaklarını açıkladı. Bu yıl İstanbul’da Kandilli ve Gaziosmanpaşa’da, Bodrum Gölköy’de ve yıl sonuna doğru Bayramoğlu projelerine başlayacaklarını anlatan Timur, projeler hakkında şu bilgileri verdi: “Kandilli projesinin lansmanını yapacağız. Kandilli için Boğaz’daki en iyi proje diyebilirim. 70 dönümlük bir arsa. Boğaz’daki kamuya ait olmayan en büyük arsa diyebiliriz. ‘Foldhome’ konseptini bu projede de hayata geçireceğiz. Gaziosmanpaşa’da GOPAŞ ile dönüşüm projesi yapıyoruz. Hak sahipleri ile yüzde 100 anlaştık ve ruhsatı alındı. Bodrum Gölköy de 42 müstakil villadan oluşan bir proje olacak. Gölköy’deki arsada ağaçlarımız var, hiç birini kesmedik onlar da bize mimaride inanılmaz olanaklar sunuyor.”

Haberin Devamı