Gazete Vatan Logo

Bilanço küçülecek ama yıllar sürecek

Fed’in tutanaklarına göre enflasyon bir türlü yükselmediği için faiz artırımları askıya alınabilir. Bilanço ise çok yakında küçülmeye başlayacak. Ancak o bölümdeki ‘yıllarca sürecek’ ifadesi de yine risk severlerin iştahını kabarttı

Bilanço küçülecek ama yıllar sürecek

Temmuz’da toplanan Federal Açık Piyasa Komitesi’nde (FOMC) Fed yetkilileri, gelecekteki faiz artırımlarının zamanlamaları konusunda bölündü. Yaşanan bölünmede enflasyonun neden bu kadar zayıf olduğunu anlamakta zorlanmaları etkili oldu. Ancak Fed yetkilileri, bankanın bilanço varlıklarının yıllarca sürecek azaltımını yakın zamanda başlatmak konusunda anlaştı.

FOMC’nin 25-26 Temmuz’daki toplantısının dün yayınlanan tutanaklarına göre, düşük enflasyon bazı yetkililerin faiz artırımlarının askıya alınmasını önermelerine yol açarken, “Fed, cari şartlar altında sabırlı olmayı göze alabilir” argümanını ortaya koydu.

Diğer üyeler de güçlü istihdam piyasası ve yüksek hisse senedi fiyatlarının enflasyonun Fed’in yüzde 2 hedefinin üzerine çıkmasına neden olacak bir atak yaratabileceğini savundu. Bu grup, faizleri artırmak için çok uzun süre beklemenin Fed’in enflasyon hedeflerini aşması ile sonuçlanabileceği ve bunun tersine dönmesinin maliyetli olabileceğini de ifade etti.

Piyasaya zarar vermeden

Tutanaklar ayrıca, Fed yetkililerinin 4.5 trilyon dolar büyüklüğündeki varlık portföyünü yavaş şekilde azaltma planlarının piyasalara zarar vermeden düzgün şekilde uygulanabileceğine güvendiklerine de işaret etti. Bazı yetkililer portföy azaltımının Temmuz’da başlayacağını açıklamaya hazır olduklarını ifade ederlerken, katılımcıların çoğu karanın gelecek toplantıya bırakılmasını tercih etti. Gelecek FOMC toplantısı 19-20 Eylül’de yapılacak.

Haberin Devamı

Güçlü euro alarmı

Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkilileri, Temmuz ayı para politikası toplantısında euronun değerinin çok artmış olabileceği endişelerini dile getirdi. ECB, bankanın politikalarının sonucu gevşek finansman koşullarının devam ettiğini ve bu durumun değişmeyeceğinin varsayılamayacağını belirtti.
ECB toplantı tutanaklarında, “Finans piyasalarındaki fiyatlamanın fazla ileri gitmiş olabileceği endişeleri dile getirildi” denildi.
ECB yetkilileri 2.3 trilyon euro büyüklüğündeki tahvil alım programının boyutu veya süresinde yapılacak değişikliklerin para politikasının duruşunu belirleyecek tek araç olmadığını kaydetti. Tutanaklara göre piyasaları para politikasının gidişatı hakkında yönlendiren ayda
60 milyar euro olan tahvil alım tutarının gerekirse artırılabileceği şeklindeki ifadenin değiştirilmesi için bir öneri yapılsa da, piyasada yol açabileceği tepki nedeniyle kabul edilmedi.
Euronun değer kazanması Euro Bölgesi ihraç ürünlerinin çekiciliğinin azalmasına ve ithal ürünlerin ucuzlamasına yol açıyor.

Haberin Devamı