CHP’de heyecansız kurultay...

Haberin Devamı

Türkiye’nin en çok olağanüstü kurultay yapan partisi unvanını açık ara elinde bulunduran CHP’de yarın olağan kurultay var. Ancak eski kurultay dönemlerindeki havadan eser yok bugün CHP’de.

Heyecan dozu oldukça düşük, sonucu şimdiden belli bir kurultay için toplanacak sosyal demokratlar.

Şu anda bir aday, iki de aday adayı var. Yarınki kurultayda genel başkanlık yarışı olacağı şüpheli. Çünkü bugün itibariyle sadece Baykal’ın adaylığı kesin. Aday adayları Haluk Koç ve Umut Oran acaba rakip olarak Baykal’ın karşısına çıkmayı başarabilecekler mi?

Çok zor görünüyor. Çünkü CHP’nin tüzüğünde, parti içi demokrasi açısından çok tartışmalı bir hüküm var. Genel başkanlığa aday olabilmek için toplam delege sayısının en az yüzde 20’si kadar delegenin açık imzasını alabilmek gerekiyor. Bu da 253 delege ediyor. Haluk Koç’un da Umut Oran’ın da bu sayıya ulaşabilmeleri imkansız değil ama çok zor.

Umut Oran’la bir süre önce sohbet etmiştik. Adaylık için gerekli 253 imzayı bulabilmesinin zor olacağının farkındaydı. Fakat Oran’ın hedefi de resmen üç ay önce üye olduğu CHP’nin hemen ilk kurultayında seçilip genel başkan olmak değil. Oran CHP’de uzun soluklu bir siyasi mücadeleye giriyor. Bu kurultayda lider adayı olarak delegelerin kafasına ismini yazdırıyor. Aday olup kazanabilirse ne ala. Ama olamaz ise de bunu dünyanın sonu olarak görmüyor. Küsüp kenara çekilmeyecek, çalışmalarını sürdürecek. Hem partisinin güçlenmesi, adım adım iktidara yürümesi için çaba gösterecek hem de sonraki ilk kurultayda daha deneyimli ve güçlü biçimde Baykal’ın karşısına çıkabilmenin altyapısını hazırlayacak. Özetle bir anlamda geleceğe yatırım yapıyor.

Haluk Koç ise hâlâ umudunu koruyor, 253 imzaya ulaşabileceğini umuyor. Ama 253 açık imza kolay değil.

Çok büyük bir sürpriz olmaz ise Baykal tek aday olarak genel başkanlık seçimine girecek. Aslında seçim iki veya üç adaylı olsa da büyük farkla yeniden seçileceğine kimsenin kuşkusu yok Deniz Baykal’ın.

Merak edilen Parti Meclisi’nin nasıl oluşturulacağı. Asıl yarış ve heyecan pazar günü yapılacak Parti Meclisi seçimlerinde yaşanacak.

Kulislerde konuşulanlara bakılırsa Baykal Parti Meclis’inde köklü bir değişiklik yapacak. Sürpriz bazı yeni isimleri parti yönetimine alacak.

Deniyor ki; “Örneğin Umut Oran genel başkan adaylığı için yola çıkmamış olsaydı parti yönetiminde genel başkanın yakın çalışma ekibi arasında yer alabilirdi...”

Olabilirdi ama o artık lider adayı.

Muhtemelen Faik Öztrak ve İlhan Kesici gibi yeni milletvekillerinin de aralarında olacağı çok sayıda yeni ismi vitrine, parti yönetimine alacak Baykal.

Ve yine kulislerde konuşulan bir başka nokta da şu veya bu nedenle CHP’den uzaklaşmış bazı önemli sosyal demokrat isimleri de yeniden parti saflarına katmak için kurultay sonrasında yeni bir açılım yapılabileceği...

Özetle CHP’nin bu kurultayı Parti Meclis’ine girmek için çalışanlar dışında ne kamuoyunu ne de CHP’lileri pek heyecanlandırmıyor.

Müzmin ve değişken Baykal muhalifleri de bugün için güçlerinin CHP’deki kurulu düzeni değiştirmeye yetmeyeceğinin farkında. Onların umudu ve açıkça dile getirmedikleri hedefi, 2009 ilkbaharında olası bir yerel seçim yenilgisinin ardından gidilecek olağanüstü kurultay...

DİĞER YENİ YAZILAR