Ucuz mazotun faturasını kim ödeyecek?

Haberin Devamı

Son yıllarda uygulanan ekonomik politikaların, doğrudan gelir desteği ve benzeri tedbirlere rağmen tarım kesimini olumsuz etkilediği açık. Tarımsal ürünlerin tüketiciye yansıyan fiyatları belki yükseldi, enflasyon endekslerini yukarı çekti ama çiftçinin eline geçen fiyatlarda ciddi aşınmalar olduğu gerçek.

Muhtemelen de o yüzden Türkiye İstatistik Kurumu uzun yıllardan beri devam eden bir endeks serisine, çiftçinin eline geçen fiyatlar endeksine iki yıl önce hiçbir açıklama yapmadan son verdi. Çünkü en son 2005 yılı Ocak ayında açıklanan bu endekste çiftçi oldukça zararda gözüküyordu.

Çiftçilikle uğraşan, hayvancılıkla uğraşan küçük üretici sıkıntılı. Hükümet de bunun farkında, muhalefet partileri de...

O nedenle de siyasi partilerin seçim beyannamelerindeki en önemli vaat kalemlerinden birini çiftçiye verilecek ilave destekler oluşturuyor. Partiler böylelikle çiftçinin, köylünün gönlünü ve oyunu kazanabilmeyi umuyorlar.

Bulunan en çarpıcı formül de kuşkusuz tarımdaki en önemli girdi kalemlerinden birini oluşturan mazot fiyatları...

İşin mucidi Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan. Aslında Cem Uzan’ın vaatleri biraz bekarın boşanma hikayesine benziyor, bugüne kadarki vaatlerini alt alta toplasanız neredeyse bütçenin yarısı kadar ilave bir kaynağa ihtiyaç var. Bunun nereden bulunacağı da belli değil.

Fakat Uzan’ın çarpıcı “Mazot 1 YTL olacak” sloganı bütün muhalefet partilerinin ilgisini çekmiş durumda. Dün en son DP Genel Başkanı Mehmet Ağar da Aydın’da miting meydanından mazot fiyatının 1 YTL’nin altına indirileceği müjdesini seçmenlerine verdi.

AKP ile birlikte seçimin en iddialı partisi durumundaki CHP’nin seçim beyannamesi de bugün açıklanacak. Muhtemelen bugün Deniz Baykal da mazotu 1 YTL’ye indireceklerini ilan edecek.

Bu iş nasıl olacak? Niye mevcut iktidar döneminde mazot 2,4 YTL’ye satılıyor? Herhalde tüketiciye, çiftçiye, nakliyeciye eziyet olsun diye değil.

Gerçekten de sadece ham petrol fiyatı, rafinaj bedeli, işçilik ve nakliye maliyetleri dikkate alındığında mazotun litre fiyatı 1 YTL’nin altında. ÖTV ve KDV’yi eklediğinizde fiyat 2,4 YTL’ye yükseliyor. Şimdi muhalefet partileri seçimden sonra iktidara geldiklerinde bu vergilerden vazgeçeceklerini ve mazotu 1 YTL’ye indireceklerini vadediyorlar.

Bu vergileri sıfırlamanın yıllık maliyeti de 4 milyar YTL’si KDV, 12,9 milyar YTL’si de ÖTV olmak üzere toplam 16,9 milyar YTL. Bu faturayı kim ödeyecek? Tabii ki tüm vergi mükellefleri ödeyecek; ya ilave vergi yükleriyle ya da bozulan kamu maliyesi, bozulan makroekonomik istikrar ve yükselen enflasyon ile.

Bu konuyu dün CHP Tekirdağ adayı Faik Öztrak’a sordum. Bu hesapları çok iyi bilen eski planlamacı, eski Hazine Müsteşarı Öztrak, CHP’nin mazot projesinin diğer partilerden farklı olduğunu söyledi.

“Bizim vaatlerimizin hesabı kitabı var. Kamu mali dengelerini bozmadan bunları yerine getirebiliriz” diyen Öztrak’ın anlattığına göre, CHP sadece tarımda kullanılan mazotun ÖTV’sini sıfırlayacakmış. Bunun maliyeti 3.9 milyar YTL. Bütçede zaten 400 milyon YTL civarında mazot destek primi olduğunu, geri kalan miktarın da milli gelirin binde 7’si civarında bir yük oluşturacağını söyleyen Öztrak, “Çiftçi gerçekten çok sıkıntıda, bir takım iyileştirmeler, ferahlatmalar kaçınılmaz” diyor.

Acaba mazotu herkese 1 YTL’ye indirmek için 17 milyar YTL’yi gözden çıkaranların da hesabı var mı?

DİĞER YENİ YAZILAR