Gazete Vatan Logo

Bihter Psikopatolojisi konferansı

Hayat Boyu Eğitim Gelişim Derneği (HEGEM) Genel Başkanı ve Sosyal Psikolog Adem Solak, "Çocukluktan beri ailede uğranan haksızlıklar, çocuğun kendisini ifade etmesine izin verilmemesi gibi faktörler ilerleyen yaşlarda cinayet işleme nedeni olabiliyor" dedi.

Solak, Giresun Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından Güre Yerleşkesi Konferans Salonu’nda düzenlenen "Bihter Psikopatolojisi ve Anne Cinayetleri" konulu konferansta yaptığı konuşmada, ailelerin, çocukları 12 yaşına gelene kadar 145 bin kere, "yapma, etme, bakma, konuşma, oynama, dokunma" gibi engel cümleleri kurduklarını belirtti.

Çocukların daha çok ev ortamında kalması ve anne ile sürekli bulunması nedeniyle ailede anne şiddetinin babadan daha fazla olduğuna dikkati çeken Solak, "Çocuklara engelleyici ifadeleri anne daha çok kullanıyor. Çocuğa koyulan her engel bir iç çatışma nedeni oluyor. Bu da çocuğun gelecekteki yaşantısında büyük tahribatlara neden oluyor" diye konuştu.

Solak, dünyadaki saha araştırmalarında şiddetle aile arasında bağ kurulduğunu, sözel ve psikolojik şiddetin dayaktan çok daha etkili olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

"Çocukluktan beri ailede uğranan haksızlıklar, çocuğun kendisini ifade etmesine izin verilmemesi, gibi faktörler ilerleyen yaşlarda cinayet işleme nedeni olabiliyor. Geçtiğimiz yıl profesör olan annesinin boğazını keserek öldüren Başak örneğinde de bu görülmektedir. Başak, bu cinayette, annesinin arkadaşlarının yanında kendisine hakaret ve kötü ifadeler kullandığını söylemiştir. Bir televizyon dizisi karakteri olan Bihter de davranışlarında annesi ile olan çatışmaları yaşadı. Yaşadığı çatışmalar açık olduğu gibi bazı bölümlerinde bu çatışma kapalı olarak görüldü. Bizim bugünkü davranışlarımızın gerçekte dinamikleri nedir, arka plandaki temel nedir, hangi duygular daha baskındır? Bunu bilim tam olarak ölçemiyor. Bazı anneler ’iyi anneyim dövmem, azarlarım’ der. Ancak sözel şiddet dayaktan daha kötüdür. Bunu Başak örneğinde ve yaşanan diğer anne cinayetlerinde görüyoruz."

Yaptıkları çalışmalarla Türkiye’nin suç haritasını çıkardıklarına da değinen Solak, Karadeniz Bölgesi’nin çocuk suçları bakımından oran olarak en düşük bölge olduğunu söyledi.

Solak, 81 il tanımında Giresun’un ise diğer illere göre çocuk suçlarının azlığı bakımından en iyi üç il arasında bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı