Gazete Vatan Logo

Beyoğlu'nda olay!

BDP'liler Taksim'e çıkmak isteyince...

Taksim'de yürümek istediler arbede çıktı, 30 kişi gözaltında...

ABDULLAH Öcalan’ın yakalanıp Türkiye’ye getirilmesinin 13’üncü yıldönümü nedeniyle ilgili olarak basın açıklaması yapmak isteyen BDP’lilerin bulunduğu gruba, polis izin vermedi, 30 kişi gözaltına alındı.

İstiklal Caddesi girişinde, üzerinde "15 Şubat uluslararası komplosunu lanetliyoruz", "Kürt sorununun demokratik çözümü için Öcalan’a özgürlük" yazılı pankart ve "Kahrolsun 15 Şubat komplosu", "Direne direne kazanacağız " sloganlarıyla ilerleyen ve meydana yürümek isteyen 40 kişilik gruba, Çevik Kuvvet ekipleri barikat kurarak grişlerine izin vermedi. Bekar Sokak’a giren topluluk oturma eylemi yaparak, bu izin verilmeyişini protesto etti. Grubun dağılmaması üzerine, polis aralarında BDP İstanbul Eşbaşkanları Asiye Kolçak ve Ali Rıza Bilgili’nin de aralarında yaklaşık 30 kişilik grubu gözaltına alarak, Çevik Kuvvet aracına bindirdi. Bu sırada, Mis Sokak grişinde toplanan aralarında BDP genel başkan yardımcısı Gültan Kışanak ve Milletvekili Sebahat Tuncel’in de aralarında bulunduğu bir başka grup slogan atarak Taksim’e yürümek istedi. Grubun önü Mis Sokak girişinde polis tarafından kesildi. Bir polis müdürü ile konuşan Sebahat Tuncel il başkanlarının serbest bırakılmasını istedi. Tuncel’in Taksim’de açıklama yapmak istediklerini belirtmesi üzerine de polis müdürü, açıklamayı bulundukları yerde yapmalarını söyledi. Polis ile Taksim’e çıkmak isteyen gruplar arasındaki gergin bekleyiş sürüyor.

ŞANLIURFA’DA GERGİN GÜN

PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın Kenya’da yakalanarak Türkiye’ye getirilişinin 13’üncü yıldönümü nedeniyle Şanlıurfa ve ilçelerinde güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı.

Valilik kararı ile her türlü basın açıklaması ve gösteri yapılmasının yasaklandığı kentte, zırhlı araçlar ile yoğun güvenlik önlemi aldı. Kent merkezinde BDP üyeleri başlattıkları 2 günlük açlık grevini sonlandırıp, Öcalan’a uygulandığını iddia etikleri tecride son verilmesi çağrısı yaptı. Jandarma ve polisin önlem aldığı, Suruç İlçesi’nde ise esnaf kepenk kapatma eylemi yaptı. Viranşehir’de ise yürüyüş yapmak için toplanmalarına polis tarafından izin verilmeyen BDP üyeleri, Kürt sorununa çözüm isteyip 3 günlük açlık grevi başlattı.

VALİLİK YASAK GETİRDİ

Şanlıurfalı olan PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın yakalanışının yıldönümü nedeniyle kentte günler öncesinden yoğun güvenlik önlemi alındı. Emniyet ve Jandarma birimlerinde izinlerin kaldırıldığı kentte, geçmiş yıllarda yaşanan olayların yeniden tekrarlanmaması için Şanlıurfa Valiliği, 11 Şubat günü 1 hafta süreyle Şanlıurfa ve ilçelerinde her türlü basın açıklaması, gösteri ve yürüyüşe ilişkin yasak kararı aldı.

ŞANLIURFA’DA AÇLIK GREVİ SONLANDIRILDI

Şanlıurfa’da sabah saatlerinden itibaren 15 Şubat nedeniyle polisler, yoğun güvenlik önlemi aldı. Kamu kurumları ve halkın yoğun olduğu bölgelere takviye güçler sevk edilirken, BDP’nin de bulunduğu Atatürk Bulvarı üzerinde zırhlı araçlar ile çok sayıda polis görevlendirildi.
BDP üyeleri ise ’uluslararası komplo’ olarak nitelendirdikleri Öcalan’ın yakalanışını protesto için 2 gündür sürdürdükleri açlık grevini sonlandırıldı. BDP il binasında toplanan aralarında BDP İl Başkanı Fatma İzol’un da bulunduğu yaklaşık 40 kişi, açlık grevini bitirdiklerini çorba içerek duyurdu.

Açlık grevine son veren partililer adına BDP Merkez İlçe Başkanı İzzettin Gök basın açıklaması yaptı. BDP’nin baskıyla karşı karşıya olduğunu ve 2009 yılından bu yana 6 bin 200’den fazla partilinin tutuklandığını belirten Gök, Öcalan’a tecrit ve işkence uygulandığını ileri sürdü.
BDP İl Başkanı Fatma İzol da konuşmasında, silahların susması ve barışın hakim olmasını dileyerek Kürt sorunun Türkiye’nin en önemli gündem maddesi olduğunu iddia etti. Yapılan konuşmaların ardından bir grup partili, öğle namazı kıldı.

SURUÇ’TA KEPENKLER KAPATILDI

Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’nde ise, PKK elebaşı Öcalan’ın yakalanış yıldönümü ilçe genelinde kepenk kapatarak protesto edildi. Sadece eczane ve fırınların açık bulunduğu Suruç’ta, polisler ise yoğun güvenlik önlemi aldı. İlçe girişinde jandarmalar kimlik kontrolü yaparken, ilçe merkezinde ise polis şüpheli gördüğü kişileri üst aramasından geçirdi. Zırhlı araçlar ile güvenlik önlemi alının Suruç’ta, İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından BDP’li olan Suruç Belediyesi hoparlörlerinden kepenklerin açılması için duyuru yapıldı. Halkın mağdur olmaması için kepenklerin açılması yönünde yapılan çağrıya rağmen, ilçede hiçbir esnaf işyerini açmadı. Olası gösteri ve yürüyüş ihtimaline karşı Suruç’ta güvenlik güçlerinin aldığı önlemler devam ediyor. Öte yandan Suruç’a bağlı Aligör Beldesi’nde de esnaf kepenk kapatma eylemi yaptı. Hiçbir işyerinin açık bulunmadığı beldede, jandarma tarafından önlem alındı.

VİRANŞEHİR’DE POLİS GRUPLARIN BİRLEŞMESİNE İZİN VERMEDİ

Viranşehir’de ise, Öcalan’ın yakalanış yıldönümü nedeniyle yürüyüş yapmak için gruplar halinde Karacadağ Caddesi üzerine gelenlerin birleşmesine polis izin vermedi.
İlçe genelinde zırhlı araçlar ile önlem alan polis, Karacadağ Caddesi’ne çıkan sokaklara 5 ve 10’ar kişilik gruplar halinde gelen kişilerin caddeye geçişlerine izin vermedi. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı Viranşehir’de, BDP üyesi yaklaşık 100 kişi öğle saatlerinde Kışla Mahallesi’ndeki BDP ilçe binası önünde toplandı. Burada gazeteciler açıklama yapan BDP Viranşehir İlçe Başkanı Halis Aktaş, Öcalan’a özgürlük istediklerini söyledi. Aktaş, Öcalan’ın yakalanışını protesto için parti binası önünde 3 gün sürecek dönüşümlü açlık grevi başlattıklarını duyurdu.

Güvenlik güçleri Şanlıurfa ve ilçelerinde olası korsan gösteri ve eylemlere karşı önlemlerini sürdürüyor.

ABDULLAH ÖCALAN, İMRALI’DA 13 YILI GERİDE BIRAKTI

BÖLÜCÜ terör örgütü PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan, çarptırıldığı ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını çektiği İmralı’da 13 yılı geride bıraktı.

Kenya’da 15 Şubat 1999 tarihinde yakalanıp Türkiye’ye getirildikten sonra İmralı Adası’ndaki cezaevine konulan Abdullah Öcalan, burada yargılandı ve ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Cezasını çektiği cezaevi geçen sürede yenilendi ve Öcalan burada kaldığı 13 yılın, son 2 yıl 3 ayını yeni yaptırılan Yüksek Güvenlikli F Tipi Özel Cezaevi’nde geçirdi.

Öcalan’ın İmralı’ya getirildikten sonra geçen 13 yıl içinde avukatlarıyla yaklaşık 600, yakınlarıyla da 200 kez görüştü.
İmralı’daki Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde Öcalan’la birlikte 5 mahkum daha kalıyor. Öcalan’ın cezaevinde yalnız kalmaktan şikayetlerinin artması üzerine 17 Kasım 2009 tarihinde itibaren buraya PKK’lı mahkumlar Şeyhmuz Poyraz, Cumali Karsu, Hasbi Aydemir ve Bayram Kaymaz ile TİKKO’cu Hakkı Alpan da nakledildi.

Toplam 9 mahkum koğuşunun bulunduğu cezaevi, içeride 38 ve dışarıda 17 olmak üzere toplam 55 kamera ile günün 24 saati görüntüleniyor.

İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Özel Cezaevi’nde, Adalet Bakanlığı’na bağlı 60 kadar görevli bulunuyor. Cezaevi ve İmralı Adası’nın güvenliği için aralarında SAS komandolarının da bulunduğu 1000’in üzerinde güvenlik personeli görev yapıyor.

Abdullah Öcalan ve diğer 5 mahkum, haftanın 3 günü el becerilerini geliştirmek için eğitim odasında bir araya geliyor. Bu birlikteliklerinde mahkumlar okudukları kitapları tartışıyor, sohbet ediyor.

Her gün 2 saat süreyle avluya havalandırmaya çıkan Abdullah Öcalan ve diğer mahkumlar haftanın belirli günlerinde bir araya gelip voleybol maçı yapıp masa tenisi oynuyor.
Öcalan doktor kontrolunda tutulmasının yanı sıra ayın belirli günleri dahiliye, kardiyoloji uzmanları ve psikolog tarafından ayrı ayrı muayene ediliyor. İmralı’ya geldikten sonra 20 kilo zayıflayan Öcalan’ın en fazla bahar nezlesinden ve üst solunum enfeksiyonlarından yakınıyor.
Geçen temuz ayından itibaren avukatlarıyla haftalık görüşmesini yapmayan Abdullah Öcalan, 19 Ocak’ta İmralı’ya gelen kardeşi Mehmet Öcalan ile görüşmeye de çıkmadı.
Abdullah Öcalan’ın ev hapsine çıkarılması talebini BDP başta olmak üzere son aylarda bazı çevreler sık sık gündeme getirirken, İmralı Adası’nda yenilenmesine karar verilen iskele inşaatına da henüz başlanmadığı belirtiliyor.

DEMİRTAŞ: PKK’NIN ÇAĞRISINI DİNLEYECEĞİ TEK KİŞİ ÖCALAN’DIR

BDP Genel Başkanı Selanattin Demirtaş, Batman’da partisinin düzenlediği mitingde Kürt sorunun çözümünde PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ı gösterirken "PKK’nın çağrısını dinleyeceği tek kişi; Öcalan’dır" dedi.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Abdullah Öcalan’ın yakalanıp Türkiye’ye getirilmesinin yıldönümünde kepenklerin kapalı olduğu Batman’da partisinin düzenlediği mitinge katıldı. Parti otobüsü üzerinden Cumhuriyet Caddesi’nde yaklaşık 3 bin kişiye seslenen Demirtaş, AK Parti iktidarını eleştirdi. Bölgede en fazla gözaltı ve tutuklamaların Batman’da olduğunu belirten Demirtaş, şöyle dedi:

"Batman’a özel planlamalar ve programlar yapılıyor. Fakat Batmanlılar da özel direnişle bu olup bitenlere cevap veriyor. AK Parti’nin faşizan tutumuyla halkı sindireceklere sesleniyorum; cürümünüz kadar yakarsınız. Batman JİTEM’cilere teslim olmadı. AK Parti’ye hiç olmayacak. Komplonun lanetlendiği günde irade özgürlüğünün nerede olduğunu Batman halkı bir daha göstermiştir. Halkımız bugün her yerde yaşamı durdurmuştur. Hiç bir yerde çağrı olmadığı halde bölgenin bir çok ilinde kepenk kapatılmıştır. İşte halkın duyarlılığı buradadır."
Demirtaş, İmralı’da ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını çeken PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ı gündeme getirerek, şöyle dedi:

"Gidip çözüm için görüştüğünüz kişiye bugün niye tecrit ve işkence uyguluyorsunuz? AK Parti 3 yıldır oyalamayla sonuç alacağını sanıyordu. Artık onu korkutamayacaklarını teslim alamayacağını görünce, tecrit uyguladılar. Bu sisteme son verilmezse, Kürt sorunun çözümünde ilerleme kaydedilemez. Açık konuşulmazsa, bu sorunun çözümü yıllara yayılacak. PKK’nın çağrısını dinleyeceği tek kişi; Öcalan’dır. Barışa gidilecek yolu kısaltılacaksa koşulların da yaratılması lazım. Bu işin şakası yok. Kürt halkı teslim olmadı, olmayacak da. Bütün karalama, psikolojik savaşa rağmen her yerde meydanlarda olacağız. Gerçekçi bir yöntem getiriliyorlarsa, buyursunlar."
BDP’nin yaptığı çağrıların dikkate alınması gerektiğini öne süren BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, şöyle devam etti:

"Bu saatten sonra Kürt sorunun çözümünde başka yol yoktur. Kürt halkı, kendi muhataplarını yaratmıştır. BDP de, PKK da, KCK’nın da gösterdiği adres bellidir. Yok ’Bunların hepsini yok edecekseniz’ diyorsanız, biz zaten meydanlardayız. Yolumuzdan da tek bir adım geri adım atmayacağız. 8 Mart ve 21 Mart’ta meydanlar halkın özgürlük coşkusuyla tekrar dolacaktır. Ya İdris Naim Şahin’in geri kalmış düşünceleri, ya da bizim özgürlük sevdamız olacak. Tehditlere papuç bırakmayacağız. Özgürlük mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu kara günü bir kez daha kınıyoruz."

BELEDİYE BAHÇESİNDE MOLOTOF BULUNDU

BDP’nin mitingi öncesi çevrede arama yapan polis, mitingin düzenlendiği cadde üzerindeki belediye binası bahçesindeki duvar dibinde bir çuval içine konmuş molotof kokteyli ve boya ele geçirildi, 5 şüpheli gözaltına alındı.
Miting ardından Milli Egemenlik Caddesi üzerinde önlem alan polise, aralarında çocukların da bulunduğu bir grup tarafından taş atıldı. Polis, taş atanlara yönelik operasyonda 10 kişiyi gözaltına aldı.

Haberin Devamı