Gazete Vatan Logo

Beyninizi kandırarak kolay kilo verin!

Kilo sorunu ve her gün bir yenisiyle tanıştığımız diyetler arasında kaldık. Oysa ihtiyacımız olan yeni bir diyetten çok, beslenme tarzını kökten değiştirecek formüller. Diyetisyen Canan Aksoy, minik hilelerle ve küçük değişikliklerle doğru beslenerek kilo vermeyi sağlayacak yöntemleri anlattı.

Tatlı ihtiyacını engellemek için uykunuzu iyi alın
Canınız daha çok tatlı çektiğinde o gün daha az uyuduğunuzu hiç gözlemdeniz mi? Yeterli ve kaliteli uyumadığınız zaman, yorgunlukla savaşan vücudunuz bu yorgunlukla baş edebilmek için daha fazla enerji veren tatlı besinlere doğru yönelir. Sirkadyen (yaklaşık bir gün) ritmi günlük enerji alımımız üzerinde çok önemli. Günde 6-8 saat uyuyun ve bu uykunun bir kısmının mutlaka 22-02 saatleri arasına denk getirin. Sık uyanmamaya çalışın. Bu durum öncelikle büyüme hormonunu, arkasından şekeri yakan insülin hormonunu ve kortizon hormonunun düzene girmesini sağladığı için, gün içinde tatlı besinlere karşı ilginizin düşmesini sağlıyor.
10 dakika
Açlık ve susuzluk beyinde aynı bölgede hissedilir. Sık acıkıyorsanız, su için ve 10 dakika bekleyin. Susuzluktan kaynaklanıyorsa açlık hissi gider.

Haberin Devamı

Et ve salatanın yanında tam buğday ekmeği yiyin

Açlık ve tokluk üzerinde pek çok hormon etkili. Tek tip beslenmek, uzun süre aç kalmak insülin hormonunun düzenli salgılanmasını engeller. Bu yüzden belli aralıklarla beslenmek 3-4 saatlik süreçlerde ve öğünlerde iyi karbonhidrat ve yağsız proteinlerin beraber alınması çok önemli. Bu durumu bir örnekle anlatacak olursak, salata ve ızgara et yemek kan şekerinizi düzenlemez, yanına tam buğday ekmeği veya çorba gibi bir karbonhidrat ilave etmelisiniz.
Ara öğünde sadece fındık veya ceviz yemek de şekerinizi düzene sokmaz, bunun yanına da meyve kuru meyve gibi bir karbonhidrat kaynağı ilave etmeniz gerekiyor.
Çabuk acıkmamak için hacmi fazla kalorisi düşük besinler tercih edin, doyana kadar yiyin
Yağ hücrelerinden salgılanlan leptin beyne yemeyi kesmesini söylüyor. Mide duvarından salgılanan ghrelin ise iştahı artırıyor. Yemek yediğinizde mide duvarı gerilir, boşaldığındaysa mide duvarından ghrelin salgılanarak acıkmamızı sağlar. Bu nedenle doyana kadar yemek önemlidir. Mide duvarı gerildiğinde ghrelin açlık sinyalini keser. Yani ghrelin bir yumurta veya sadece yoğurtla öğün yapılamayacağı anlamına geliyor. Bu nedenle kilo kontrolü için miktarı fazla ancak enerjisi düşük besinler tercih edilmeli. Karnınızı doyurun, doyana kadar yiyin ancak miktarı yüksek enerjisi düşük besinlerle. Sebze, salata ama az yağla hazırlanmış olanları, çorba, yağsız süt ürünleri ayran- cacık gibi.
Makarnayı az pişirin, kilonun önüne geçin
İtalyanların makarnayı az pişmiş, yani ‘‘al dante’’ yemelerinin bir sebebi var. Makarna gibi nişastaya dönüşümü kolay besinleri çok pişirmek kan şekerinde dengesizlik yaratarak kiloya neden olabiliyor. Bu durum patates ve patatesli yemekler için de geçerli. Patatesli bir şey pişireceğiniz zaman, patatesleri haşlayıp bir gece buzdolabında bekletin. Daha sonra patatesi yemeklerinizde kullanırsanız, kan şekerinizi daha rahat kontrol etmiş olursunuz.
Ana öğünlerden 20 dakika önce ceviz tüketin
Hormon sisteminizi şaşırtmaya ne dersiniz? Yemekten yarım saat önce doğru türde yağ tüketirseniz, beyninize tok olduğunuz sinyalini göndererek hormon sisteminize hile yaparsınız. Ana öğününüzden yirmi dakika önce 2-3 adet ceviz içi veya 8-10 adet tuzsuz badem yiyerek, yağ tüketimini sağlayıp bağırsaklardaki tokluk sinyalinizi yemeğe başlamadan tetiklersiniz. Böylece beyne doyma sinyali gönderirsiniz.
Yağsız yoğurt yemek karın yağlarını eritiyor
2003’te Tennessee Üniversitesi’nden yapılan bir çalışmada kalori kontrolü yapılan bir diyetle beraber 3 kase yağsız yoğurt tüketen bireylerin yüzde 20 daha fazla kilo kaybettiği ve bu yağ azalmasının daha çok karın bölgesinde olduğu keşfedildi. Yağsız süt-yoğurt ürünlerine öğünlerde yer vermek, o öğünde aldığınız yağın daha az emilmesini sağlayarak, enerji dengenizi korur.
Sabahları kırmızı biber yiyeyerek ani acıkmaları engelleyin
Yapılan araştırmalar sonucunda kırmızı biberin günün erken saatlerinde tüketildiğinde öğleden sonraya kadar olan ani acıkmaları ve fazla besin tüketimini azalttığı belirlendi. Kırmızı biber içinde bulunan kapsaisin etken maddesi ile genel kalori alımını azaltıp metabolizmayı hızlandırıyor.
Nane esansı yüzde 23 daha az kalori aldırıyor
Masa başı iş yapanlar için iş yerindeki en tehlikeli saatler 15:00 ve 16:30 arası... Karnınız tok olsa bile genellikle bu saatlerde atıştırmalık istenir. Kan şekerinin düştüğü bu saatlerde bir şeyler yemek, akşam öğününü kontrol etmeyi sağladığı gibi metabolizmanın da çalışmasını sağlıyor. Bu saatlerde en iyi ara öğün bir kutu yoğurt, yağsız sütle yapılmıs bir neskafe veya latteyle yanında birkaç grisini. Oldu da canınız daha fazlasını çekti, o halde yapmanız gereken naneli esans yağı koklamak. Bir hafta boyunca düzenli nane koklayan kişilerin yüzde 23 daha az kalori aldığı gözlemlenmş. Diş fırçalamak da aynı işi görüyor.
Çorbanın yanında yenen yoğurt yağ yaktırıyor
“Öğlenleri sadece bir kase çorba içiyorum ancak yine de kilo veremiyorum” diyenlere uyarı! Yapılan araştırmalar, çorba tüketiminin yanında yoğurt ve salata yemenin açlık krizlerini daha iyi baskıladığını ve yağ yakma hızını artırdığını gösteriyor. Anlayacağınız çorba dahi olsa tek yönlü beslenmek kilo verdirmiyor.

Haberin Devamı