Gazete Vatan Logo

Beyin tümörü için mucize aşı yolda

Prof. Dr. Cengiz Kuday, müjdeli haberi verdi

FLORENCE Nightingale Hastaneleri Nöroşürirji Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Cengiz Kuday, beyin tümörünün, beyinde ortaya çıkan anormal hücre çoğalması ile karakterize kitlelerin genel tanımı olduğunu belirterek, çok sayıda çeşidi bulunan beyin tümörlerinin, cinsiyet, yaş ve ırk ayrımı yapmaksızın herkeste görülebildiğini ifade etti. Beyin tümörünün sık görülen bir hastalık olduğunu vurgulayan Kuday, “Her 100 binde 3 ile 4 kişide beyin tümörü var. Bunun yüzde 40’ı metastatiktir, yani başka organlardan kaynaklı. Diğer geri kalanı da primer, yani beynin kendinden kaynaklanan tümörlerdir. Türkiye’de her yıl 6 bin primer, 12-13 bin de metastaz kaynaklı beyin tümörü görülüyor” dedi.

Kapı aralandı

Tıp dünyasının beyin tümörü olan hastaları daha uzun yaşatmak için var gücü ile çalıştığını vurgulayan Kuday, “Beyin tümörlerinin teşhis ve tedavisinde geçmişten günümüze çok şey değişti. Düne kadar kemoterapi yoktu. Düşünülmezdi. Çünkü birtakım kemoterapik ilaçlar beyin bariyerini geçemiyordu. Ancak şimdi birçok ilaç var. Bu konuda tıp ilerliyor. Kötü huylu tümörlerde önce cerrahi, tüm beyine radyasyon, sadece tümöre odaklı radyo cerrahi (gamma knife) şeklinde 3 tedavi de uygulanıyor. Üç tedaviyi birden yaparsanız yaşam müddeti biraz daha uzun olur” diye konuştu. Beyin tümörüne karşı aşının da gündemde olduğunu hatırlatan Kuday, “Yalnız aşı hâlâ araştırma safhasında. Bu konuda büyük araştırmalar var. 2-3 yıl sonra bu aşı konusunda önemli ilerlemeler olacak. Kapı aralanmış oldu” dedi.

Nargile 5 pakete bedel

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl, “Bir içimlik nargile 5 ile 10 paket sigara arasında zarar veriyor” dedi. Erdöl, Tütünle Mücedele Kanunu’nda ilk imzanın kendisinin olduğunu belirterek, “Türk milletinin tümünün büyük bir teveccühüne mazhar oldu“ diye konuştu. Gençler arasında maalesef belli sektörler tarafından nargilenin pompalandığını söyleyen Erdöl, “’Nargile sudan geçiyor, sütten çıkmış ak kaşıktır, bir zararı yok gibi söylüyorlar’, kesinlikle bir içimlik nargile 5 ile 10 paket sigara arasında zarar veriyor. Bunu bilmeniz lazım. Bunu herkese her zaman söylememiz lazım. Dolayısıyla çok masum değil, çok zalim bir şey olduğunu söylememiz lazım. Bununla ilgili hukuki düzenleme gerekiyorsa onu da Meclis’te bizim yapmamız lazım. bununla ilgili hazırlıklarımız da var” dedi.

‘Alternatif’ şifa ararken sağlığınızdan olmayın

PROF. Dr. Tevfik Özlü, son zamanlarda kamuoyunun gündemine sık gelen bitkisel ürünler ve alternatif tıp konularında uyarılarda bulundu. Herhangi bir tıp eğitimi almamış, hatta sağlıkla ilgili bir meslek mensubu bile olmayanların hasta kabul edebildiğini, hatta ilanlar vererek televizyon kanallarında boy gösterdiğini ifade eden Özlü, iletişim kanallarında ise ilaç ruhsatı olmayan binlerce ürünün Tarım Bakanlığı’nın adı kullanılarak yüksek bedellere pazarlandığını kaydetti. Bazı ürünlerin her derde deva olarak pazarlandığını söyleyen Özlü, örneğin keten tohumunun bazı internet sitelerinde, mide-bağırsak sorunlarından, kabızlığa, kemik erimesinden menopoza, kolesterol, kal-damar hastalıkları, şeker, yüksek tansiyon ve romatizma dahil birçok hastalığına iyi geldiği şeklinde pazarlandığını belirterek, “Bunları okuyup da keten tohumu kullanmayan bir kişinin acı çekmekten hoşlanıyor olması gerekir” dedi. Şifa peşindeki kanser hastalarının, felçlilerin, diyabetlilerin umutlarını pazarlayan, tıpla, sağlıkla ilgili eğitimi olmayan kişilerin reklamının bazı internet siteleri ve televizyonlarda “pervasızca” yapıldığına dikkati çeken Özlü, “Türkiye’de her gün kaç hipertansiyon hastası ilacını bırakıp günde bir tatlı kaşığı keten tohumu yediği için beyin ödemiyle ölüyor kimse bilmiyor. Kaç diyabetlinin keten tohumuna güvenip insülinini yapmadığı için komaya girip hayatını kaybettiği bilinmiyor” dedi.

Haberin Devamı