Gazete Vatan Logo

Beyin pilinin parkinsona etkisi araştırılıyor

MKÜ Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı tarafından yürütülen çalışmada, beyin pili takılan parkinson hastalarının mimiklerinin karşıdaki kişi tarafından doğru algılanıp algılanamadığı tespit edilmeye çalışılıyor

Beyin pilinin parkinsona  etkisi araştırılıyor

Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Atilla Yılmaz, yaptığı açıklamada, halk arasında “titremeli felç” olarak bilinen parkinsonun ileri aşamalarında kişinin titremesinin arttığını, hastanın yürüyemez, yemek yiyemez, kendi ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiğini vurguladı. İlaç tedavisinin hastalığın ilk başlarında etkili olduğunu ancak ilerleyen zamanlarda dozu artırmak gerektiğinde ise yan etkiler oluşabildiğini ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:

‘Bu nedenle son yıllarda dünyada ve Türkiye’de birçok merkezde parkinson hastalarına beyin pili ameliyatları uygulanmaya başlandı. Ameliyat sonrası titreme başta olmak üzere birçok belirtinin hızlıca düzeldiğini görebiliyorsunuz. Ameliyatın büyük bölümü hasta uyanıkken yapılabiliyor. Ameliyat bölgesi uyuşturulduğundan hasta acı hissetmiyor.’ Yüz mimiklerini kullanamayan parkinson hastalarının da beyin pili ameliyatı sonrasında duygularını mimiklerle belli edebilmeye başladığının altını çizen Yılmaz, bu mimiklerin karşı taraftaki kişi tarafından doğru algılanıp algılanmadığının tespiti için bilimsel çalışma yaptıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Önemli bir sonuç ortaya çıkacak

Atilla Yılmaz, parkinson hastalarında beyin pilinin; titreme, hareket zorluğu ve yürüyememe gibi şikayetleri gidermesinin yanında maske yüz denilen mimik belli edememe sorununa da iyi geldiğini gözlemlemeleri üzerine bilimsel bir çalışma yapmaya karar verdiklerini belirterek, “Dünyada beyin pilinin parkinson hastalarında konuşmaya, bağırsak ve sindirim sistemine ve hastaların hareketlerine olan etkilerinin araştırıldığı çeşitli bilimsel çalışmalar var ancak, pilin hastaların yüz mimiklerine olan etkisiyle ilgili bir çalışma daha önce yapılmamış” diyor.