Gazete Vatan Logo

Beyin kanaması belirti vermiyor!

Beyin kanaması geçiren şarkıcı İbrahim Erkal'ın yoğun bakımdaki tedavisi devam ediyor.

Beyin kanaması belirti vermiyor!

Beyin kanaması Türkiye'de diğer ülkelere göre daha sık görülüyor. Önceden pek belirti vermeyen beyin kanaması geçiren hastanın en kısa sürede hastaneye yetiştirilmesi kurtulma şansını arttırıyor.

Beyin kanaması belirti vermiyor, hayati tehlike yaratıyor.

Beyin kanamasının birçok türü var. En sık görülenlerinden biri anevrizma. Anevrizmanın da en büyük belirtisinin baş ağrısı olduğunu belirten Beyin ve Sinir Cerrahı Prof. Dr. Kemal Hamamcıoğlu, şunları söylüyor:

“Anevrizma dediğimiz beyin damar baloncuklarının bazıları önceden uyarıcı baş ağrıları yapar. Her baş ağrısında da bu hasta beyin kanaması geçirecek diye bir şey söylemeniz çok mümkün olmayabilir ama o zamana kadar hissedilmeyen derecede bir baş ağrısı varsa uyarıcı kabul edip tetkik etmek doğru olabilir.”

Beyin kanaması özellikle Türkiye'de sık görülüyor ancak önlem alınamıyor.

BEYİN KANAMASINDA GENETİK FAKTÖR ETKİLİ

Değişik türde beyin kanamaları olduğunu belirten Prof. Hamamcıoğlu, “Hepsinin görülme sıklığı farklı ama ülkeler bazında bakacak olursak bazı ülkelerde daha sık görüldüğünü söyleyebiliriz. Bizim ülkemiz, Finlandiya, Japonya bildiğimiz örnekler. Beyin kanamasında genetik faktörlerin rol oynadığını düşünüyoruz” diyor.

Haberin Devamı

Yüksek tansiyonu olanlar için beyin kanaması geçirme riskinin daha fazla olduğuna vurgu yapan Hamamcıoğlu, riski arttıran diğer faktörler hakkında şunları söylüyor:

“Beyin damar hastalıklarını ve beyin kanamalarını, özellikle yüksek tansiyon, damar sertliği, kolesterol yükseliği ve bazı genetik damar hastalıkları, polikistik böbrek hastalıkları, bazı romatizmal hastalıklarda çok görüyoruz. Ailesinde birden fazla bireyinde beyin kanaması gelişenlerde genetik faktörlerin rol oynadığını düşünüyoruz."

BEYİN KANAMASI GEÇİREN BİRİNE İLK YARDIM NASIL YAPILMALI?

Beyin kanaması geçiren hastaya yapılacak en büyük yardım ise en kısa sürede hastaneye götürmek:

“Normal kişilerin müdahale edeceği bir durum değil ama ne kadar erken hastaneye ulaşırsa tanı alırsa iyi seyreder. Ancak geç kalınırsa, hastanın oksijeni iyi değilse o zaman doğal olarak sonuçlar da daha kötü oluyor.”

Haberin Devamı

Bazı tür beyin kanamalarında hastaların yüzde 30'u hastaneye gidemeden hayatını kaybediyor. Önceden tespit edilen anevrizmada ise tedavi şansı yüksek. (NTV)