Gazete Vatan Logo

Beyhude çaba

Cumhurbaşkanı Erdoğan, döviz kurunun yüksekliğinin ekonominin gerçekleriyle uyumlu olmadığına dikkat çekerek, “Manipülasyonlarla faiz artırımı baskısını meşrulaştırma gayretleri beyhude bir çaba” dedi

Beyhude çaba

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, döviz kurunun yüksekliğinin kesinlikle ekonominin gerçekleriyle uyumlu olmadığını belirterek, “Bunun için de döviz kurunda kısa sürede doğru dengenin bulunacağına ben inanıyorum. Ekonomideki kısa süreli manipülasyonlarla faiz artırımı baskısını meşrulaştırma gayretlerini beyhude bir çaba olarak görüyorum” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Ödül Töreni’nde konuşan Erdoğan, ekonomide yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.

“Döviz kurunun yüksekliği hep ifade ettiğim gibi kesinlikle ekonominin gerçekleriyle uyumlu değil” diyen Erdoğan, “Bunun için de döviz kurunda kısa sürede doğru dengenin bulunacağına ben inanıyorum” şeklinde konuştu.

Yüksek faize karşıyım

Yüksek faizden yakınan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Ben yüksek faize karşı olduğumu tekrar açıklıyorum, açıklamaya da devam edeceğim. Yüksek faizin olduğu bir ülkede enflasyonun düşmesi mümkün değildir. Bunu sizler hafıza kaydınıza alınız. Şu anda ödenen faizlerle bizler çok daha ciddi yatırımları yapma imkanına sahibiz. Bunu bir defa aşmamız lazım ama bunu da hafıza kayıtlarımızdan özellikle silmemiz lazım. 2018 yılı büyük başarılara imza attığımız bir yıl olacaktır. Biz kendimize inandığımızda hedeflerimize sahip çıktığımızda aşamayacağımız hiçbir engel, sorun yoktur. Allah’ın izniyle 2023 hedeflerine ulaştığımızda bu kötü hatıraları kazıyıp atacağız. Hedeflerimizi gerçekleştirmemiz için bilim insanlarının desteğine ihtiyacımız var.”

Haberin Devamı

Anketten 20’de 20 ‘faiz artışı’ çıktı

Ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 14 Aralık Perşembe günkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz artışı bekliyor. AA Finans’ın, PPK toplantısına yönelik 20 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği piyasa beklenti anketine göre, ekonomistlerin tamamı Geç Likidite Penceresi (GLP) borç verme faiz oranında artış beklerken, tahminlerin medyanı 100 baz puanlık artışa işaret etti. Ekonomistlerin GLP faiz oranındaki artış beklentileri 75-225 baz puan aralığında yer aldı. Ekonomistlerden sadece biri bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı (politika faizi) ve borçlanma faiz oranında (faiz koridorunun alt bandı) 50 baz puanlık artış beklerken, diğerleri bu faizlerde değişiklik öngörmüyor.
Ankete katılan ekonomistlerin yüzde 25’i marjinal fonlama oranında (faiz koridorunun üst bandı) artış beklediğini bildirdi. Ekonomistlerden biri 25 baz puan, 2’si 50 baz puan ve 2’si de 100 baz puan artış bekliyor.
TCMB, PPK’nın Ekim ayı toplantısında politika faizini yüzde 8’de, faiz koridorunun alt ve üst bandını sırasıyla yüzde 7.25 ve yüzde 9.25 düzeyinde, GLP borç verme faiz oranını da yüzde 12.25’te sabit tutmuştu.
Büyümede yüzde 7.5’i yakalarız
Türkiye’nin 3’üncü çeyrekte yakaladığı yüzde 11.1’lik büyüme oranıyla dünyada 1 numara olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şunları kaydetti: “Batı ülkelerinde 2008 küresel finans krizinin yıkıcı etkileri halen hissediliyor. Son büyüme oranlarını gördünüz. Rekor büyüme oranını yakaladık. 3’üncü çeyrek çok çok önemliydi. Yıl sonu itibariyle de yüzde 7.5 civarında büyüme oranını yakalayacağız.”

Haberin Devamı