Gazete Vatan Logo

Beyaz yakalı sahada!

Bursa’da 8 gündür devam eden işçi eylemleri otomotiv üretimini vurunca, imdada beyaz yakalılar yetişti. Yöneticiler ve mühendisler kolları sıvayıp bantlarda çalıştı.

Beyaz yakalı sahada!

Otomotivin kalbi Bursa’da işçilerin ücret artışı isteğiyle başlattıkları, üretimin durmasına neden olan ve hatta Çin’e kadar sıçrayan eylemde beyaz yakalılar sahaya indi. ‘Beyaz yakalı’ diye tabir edilen yönetici, mühendis ve memurlar üretimin dümenine geçerek, otomotiv sektörünü bekleyen büyük krizin önüne geçmeye çalıştı. Perşembe günü yeniden faaliyete geçen Coşkunöz’de üretim önce beyaz yakalılar tarafından başlatılırken ardından işe dönmek isteyen işçilerle birlikte tek vardiyada çalışmaya geçildi.

Coşkünöz’de işçilerin işbaşı yapmasıyla birlikte parça tedarik edemediği için üretimi durduran Ford Otosan önceki akşam yeniden faaliyetlerine başladı. Bursa’da bulunan Fargo, Mako ve diğer yan sanayi şirketlerinde de beyaz yakalıların öncülüğünde üretimin yeniden başladığı belirtildi. Yan sanayiciler bu sayede hem iç pazara ve hem de yurt dışına siparişlerini zamanında göndermeyi başardı.

Tedarik düzeliyor

Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, yan sanayide üretimin başladığına dair gelen haberlere ilişkin olarak “Evet yan sanayide üretim kısmen başlamış durumda. Beyaz yakalılar sahaya indi ve üretimi başlattı” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen de “Coşkönüz’de üretim ilk etapta beyaz yakalılarla başladı ama sonra işçiler ikna edilip çalışmaya devam ettiler. Eylem yapan işçiler kadar çalışmak isteyen işçiler de bulunuyor. Bunu unutmamak lazım. Tedarik sorunu aşılınca biz de üretime başladık” diye konuştu.

500 lira prim istiyorlar

15 Mayıs’tan bu yana üretimin durduğu Bursa’daki Oyak Renault’da yapılan görüşmelerde olumlu sonuç çıkmadı. İşçilerin seçtiği sözcülerden Ekrem Salım, “Bosch’ta uygulanmış olan saat ücretlerinin baz alınarak 450-500 liralık farkın bize prim altında aylık olarak ödenmesini istedik. Ancak olumlu yanıt alamadık” dedi.

Eylemler ithalatı artıracak

HYUNDAI Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, iş bırakma eylemlerinin çalışanların bağlı olduğu sendikaların birbiriyle mücadelesi noktasında başlayan talihsiz bir hadise olduğunu belirterek, “Ama eğer bu süreç müdahale edilmeyip uzarsa, iş barışı anlamında Türkiye’nin imajı, potansiyel yeni yatırımların çekilebilmesi açısından sıkıntılar doğurabilecek nitelikte” diye konuştu.Olayların ithalatın lehine çalışacağına dikkati çeken Kibar, şöyle devam etti: “Yurt dışında böyle bir süreç yaşanmadığı için oradaki üretimler devam ediyor. Türkiye’nin sektörel anlamda ihracatta birçok sektörün önünde bayrağı taşıyan faaliyet alanı, şu anda kısmen önemli anlamda yara almaya başladı.”

Haberin Devamı

Tofaş tesisi işbaşı yaptı

Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen ve Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu’nun dün kapılarını açan İstanbul Autoshow’da işçilere yaptığı ‘Üretime geri dönün’ çağrısı olumlu yanıt aldı. Tofaş, Bursa tesisinde üretim faaliyetlerine dün başlandığını duyurdu.

İşe dönmeyenle yollar ayrılacak

Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu imzasıyla Bursa fabrikası çalışanlarına yazılı açıklama dağıtıldı. Eroldu’nun açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “İşe dönmemeyi ve yasa dışı eylemde ısrar eden çalışma arkadaşlarımız için daha önce de vurguladığım üzere maalesef yollarımızı ayırmak dışında bir seçeneğimiz kalmamıştır.

Haberin Devamı

‘Emeklileri geri çağırdılar’

Tofaş’ın Bursa fabrikasına servis araçlarıyla saat 06.30’dan itibaren gelen işçiler, gruplar halinde 4 numaralı kapıdan çipli kartlarını okutarak tesislere girdi. 220’si taşeron, 1.500’ü mavi yakalı personel olmak üzere 1.720 işçi işbaşı yaptı. Fabrika bahçesinde ve dışında bekleyen işçilerin eylemleri devam ediyor. Eylem yapan işçilerin sözcülerinden Soner Şahin’in yaptığı açıklamayla emeklilerin tesiste çalıştırılmaya başlandığını iddia etti. Şahin, “İçeri girenlerin buradan emekli olmuş eski çalışanlar olduğunu öğrendim. Burada işçilere psikolojik baskı uygulamaya çalışıyorlar. Bantlarda olan stoklarımız vardı. Onları bantlardan çekiyorlar” açıklamasını yaptı.

Türk Traktör’de üretim durdu

BURSA’daki otomotiv fabrikalarında başlayan iş bırakma eylemi nedeniyle parça ikmalinde sıkıntı çekilen Koç Holdig’e bağlı Sakarya’nın Erenler İlçesi’nde kurulu Türk Traktör fabrikasında, dün sabahtan itibaren üretim durduruldu. Üretimin durdurma kararı işçilere mesaj çekilerek bildirildi ve parça ikmali sağlandıktan sonra ikinci bir duyuruya kadar üretim yapılmayacağı belirtildi.

Haberin Devamı