Gazete Vatan Logo

Beyaz orkidelerle uğurlandı

Vitali Hakko, son yolculuğuna uğurlandı. İşte törende yaşananlar...

CENAZE TÖRENİNDEN KARELER... TIKLAYIN...

Bay Moda, dün beyaz orkidelerle uğurlandı. Vitali Hakko, Merter’deki Vakko fabrikasında ve Neve Şalom Sinagogu’nda düzenlenen törenlerin ardından Ulus’taki Arnavutköy Musevi Mezarlığı’nda toprağa verildi

Vakko’nun kurucusu, hazırgiyim ve moda dünyasının duayeni Vitali Hakko için ilk tören kurucusu olduğu, Merter’deki Vakko Fabrikası’nda düzenlendi. Vakko’nun bahçesindeki indirim çadırında yapılan törene Vitali Hakko’nun erkek kardeşi Albert ve eşi Vivet Hakko, torunları Katia, Pia ve Can Hakko, Serena, Vedat ve İzer Lodrik ile damadı Erol Lodrik, eski gelini Betina Mahcler, çok sayıda Vakko çalışanı, dostları, iş ve moda dünyasından tanınmış isimlerle vatandaşlar katıldı.

’Çok güzel bir Türk’tü’

Uzun yıllar Hakko ile çalışan Halkla İlişkiler Uzmanı Deniz Adanalı törende yaptığı konuşmada, Hakko’nun pek çok dostunun da dediği gibi, hiç büyümeyen meraklı bir çocuk olarak çok şey öğrendiğini, etrafına çok şey öğrettiğini ve Türkiye’ye çok şey verdiğini anlattı: “Onun ölümüyle çok büyük bir boşluk doğacak. O bir Türkiye aşığıydı. O çok güzel bir Türk’tü. Sevgili Vitaliciğim, vatanının tarihinde çok güzel bir sayfaya sahipsin.”

Sinagogda tören yapıldı

Vakko’daki törenin ardından Karaköy’deki Neve Şalom Sinagogu’na geçildi. Burada Türkiye Musevileri Hahambaşı Müşaviri Avi Alkaş duygusal bir konuşma yaptı: “O Türk modasının babasıydı. Merter için bir vaha, Beyoğlu için bir soluk, İstanbul için bir ışık oldu. Önder bir insanı bugün burada ölümsüzlüğe uğurluyoruz. Adını vereceğimiz bir moda okulu ile ismini sonsuza kadar yaşatabileceğimize inanıyorum.” Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da, “Hakko’nun olduğu yerde güzellik vardı, şıklık vardı, dostluk vardı” dedi. Hakko’nun naaşı Ulus’taki Musevi Mezarlığı’nda toprağa verildi. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ da yaptığı yazılı açıklamada Vitali Hakko’nun vefatının Türkiye için büyük bir kayıp olduğunu söyledi.

DUAYENDEN UNUTULMAZ ANILAR

Sponsorluk isteyen Ara Güler’e gömlek sattı!

FotoĞraf ustası Ara Güler, unutulmaz bir Bay Vitali anısı anlattı: “Çıkaracağım kitaplara sponsorluk teklif etmek için Merter’deki fabrikasına gittim. Bay Vitali’ye uzun uzun yapacaklarımı anlattım bir destek alırım diye. Beni dinledi, ’Olur, bakarız’ dedi. Arkasından, bana bir gömlek sattı. Ben ondan bir şey kapmaya gittim ama o benim paramı aldı. Böyle muhteşem bir ticari zekası vardı.”

İlk işim, “İçeri buyrun” demekti

Vakko’daki törene katılanlara Vitali Hakko’nun “Hayatım Vakko” adlı anı kitabı dağıtıldı. İşte kitaptan birkaç ilginç bölüm:

“Spiros adlı bir Rum tuhafiyeci yanında 13 yaşında çalışmaya başladım. İşim dükkânın önünde yüksek sesle, ’İçeri buyrun, içeri lütfen... Güzel kumaşlarımızı görün, sudan ucuz...’ diye bağırmaktı. Anlayacağınız vitrini yoktu da, ben ona vitrin vazifesi görecektim.”

ABD’li uzmandan Vakko’ya ders

“David Bork adlı, yaşlı ama dinç bir Amerikalı uzman geldi. Mayıs 1996’da bir hafta boyunca, bizleri dinledi. Sonra, iki nesil Vakko ailesinin bireylerini bir masanın çevresinde topladı. David Bork’un bizlere verdiği dersi unutamayacağım. Hepimize birer zarf dağıttı. ‘Zarfları açıp, içindeki parçalardan birer kare oluşturmaya çalışın’ dedi. Çocukların puzzle oyunları gibi bir şeydi. Gençler de, biz yaşlılar da bir hayli uğraştık. Hiçbirimiz, elimizdeki parçalarla birer kare oluşturamıyorduk. Bir süre sonra Mr. Bork duruma el koydu. ‘Hiçbiriniz bir kare oluşturamazsınız’ dedi. ‘Çünkü Vitali’nin ihtiyacı olan parça Albert’de; Albert’in ihtiyacı olan parça Cem’de; Cem’in ihtiyacı olan parça Jeff’te; Jeff’in ihtiyacı olan parça da Alberto’da...’ Hepimiz bir anda bize verilmek istenen dersi anlamıştık.”

VASİYET GİBİ SÖZLER:

Oğlum Cem, sağlam bas başka memleket yok

Vİtalİ Hakko’nun ölmeden önce oğluna vasiyet gibi sözler ettiği söylendi. Bay Vitali, Cem Hakko’ya, “Evladım Cem, ayağını sağlam bas. Bastığın toprak senindir. Başka memleket yok” dedi. Vakko’nun bahçesindeki çadırda hazırlanan platforma, büyütülmüş bir fotoğrafı ile üzerinde “Cem”, eşi Ketty’nin hitabıyla “Vaytelciğim” ve torunlarının hitabıyla “Papiciğim” yazılı beyaz orkidelerle bezeli kalp şeklinde çiçek bırakıldı.

İş, siyaset ve sanat dünyası uğurladı

Sİnagogdakİ ve Vakko’daki törenlere Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, milletvekili Egemen Bağış, İstanbul Valisi Muammer Güler, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Semahat Arsel, Kıraç Holding Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton ve kızı Leyla Alaton, Profilo Holding Yönetim kurulu Başkanı Jack Kamhi, Boyner Holding’in kurucusu Osman Boyner, Akkök Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Dinçkök, işadamı Yılmaz Ulusoy, Süzer Holding Yönetim Kurulu Üyesi Baran Süzer, Damat&Tween’in sahibi Süleyman Orakçıoğlu, işadamı Rona Yırcalı, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Türkiye Musevileri Hahambaşı İshak Haleva, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, eski başbakanlardan Mesut Yılmaz’ın eşi Berna Yılmaz, Çiğdem Simavi, sanatçılar Yıldız Kenter ve Halit Kıvanç katıldı.


Haberin Devamı