Gazete Vatan Logo

Beyaz eşya sektörü ilk çeyrekte yüzde 9,7 büyüdü

ÖTV indiriminin ardından hızlanan beyaz eşya satışları mart ayında 734 bin adet olarak gerçekleşti. Sektör yılın ilk çeyreğinde yüzde 9,7'lik büyüme rakamını yakaladı.

Beyaz eşya sektörü ilk çeyrekte yüzde 9,7 büyüdü

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) verilerine göre ocak ayında 481 bin adet civarında seyreden iç pazar beyaz eşya satışları, ÖTV indiriminin ardından şubatta 600 bine, martta 734 bine yükseldi.

Mart ayı satışları 2016 yılında yaklaşık 567 bin, 2015'te 515 bin, 2014'te ise 448 bin civarında gerçekleşmişti. Geçen yılın ocak-mart döneminde iç pazar satışı ve ihracatta 5,2 milyona ulaşan beyaz eşya sektörü, bu yılın aynı döneminde yüzde 9,7'lik büyüme kaydederek 5,7 milyon rakamına ulaştı.

"Satışlar yaz aylarında daha da artacak"

"Şubatta iç satış rakamlarımız, ocak ayına göre yüzde 25 artarak 600 bine çıktı." diyen TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Güler, iç pazarda satışların mart ayında da yüzde 22,4 artışla 734 bin adete ulaştığını bildirdi.

Güler, bu ivmenin ÖTV indirimini uzatma kararı ile hızlanarak devam etmesini beklediklerini dile getirerek şunları kaydetti:

"Mart ayında Tüketici Güven Endeksinin de yükseldiğini görüyoruz. İnanıyorum ki önümüzdeki aylarda da güven endeksi yükselmeye devam edecek ve bu yükseliş beyaz eşya satışlarına yansıyacak. Özellikle yaz aylarında evlilik hazırlığı yapacaklar için bu indirimin uzatılıyor olması tüketicileri rahatlatacak."

Haberin Devamı

"Sektör tahminlerin ötesinde büyüdü"

ÖTV indiriminin ihracat rakamlarına da olumlu yansıdığını söyleyen Güler, sözlerine şöyle devam etti:

"Ocak-mart olarak kümüle veriler üzerinden değerlendirme yaptığımızda, iç piyasada yüzde 27, ihracatta da yüzde 3,1'lik artışla, toplamda sektör olarak yılın ilk üç ayında yüzde 9,7 büyüme yakaladık. TÜRKBESD olarak geçen yılın sonunda yaptığımız büyüme tahmini olan yüzde 7,2'nin çok ötesine geçtik. Burada en büyük etki ÖTV indiriminde."