Gazete Vatan Logo

Beyaz eşya satışlarını Suriyeliler canlandırdı

Sayıları 2 milyona ulaşan Suriyeli mültecilerin Türkiye’de yerleşik düzene geçerek ev kurmaya başlaması başta beyaz eşya olmak üzere dayanıklı tüketim ürünleri satışını önemli oranda artırdı

Beyaz eşya satışlarını Suriyeliler canlandırdı

Savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan Suriyeliler, ekonomiye katkıda bulunur hale gelmeye başladı. Dayanıklı Tüketim ve Beyaz Eşya Perakendecileri Derneği (BEYPER) Başkanı Şahin Mersin, sayıları 2 milyona ulaşan Suriyeli mültecilerin bir kısmının yerleşik hale gelip ev kurmaya başlamasının, iç tüketimde yavaşlama ve büyüme beklentilerinin aşağı çekildiği bir dönemde dayanıklı tüketim sektörüne destek olduğunu söyledi.

Mersin, Reuters’a yaptığı değerlendirmede, Suriyeliler’in pazara hareket getirdiğini belirterek, “Yaklaşık 2 yıldır seçim sürecindeyiz. Türk halkı şu anda acil ihtiyacı olmayan ürünlerin alımını erteliyor. Suriyeliler ise pazara hareket getiriyor” dedi. Suriye’deki kaostan kaçarak Türkiye’ye gelen sığınması sayısı 2 milyon civarında bulunurken, bunun yüzde 10’nun yerleşmeye karar vermesi bile 200 bin kişilik talep oluşturuyor.

İkinci ele hareket geldi

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) verilerine göre, beyaz eşya iç satışları Ocak-Haziran döneminde yüzde 10 artışla 3.29 milyon adet oldu. Sektördeki hareketlenmenin sınır illerinde ve İstanbul gibi büyük şehirlerde daha fazla hissedildiğini söyleyen Mersin, “Gaziantep ve Adana’daki bayiler başta olmak üzere üyelerden aldığımız bildirimler bu yönde. Suriyeliler’in beyaz eşya satışlarını önemli oranda artırdığı bilgisi geliyor” dedi ve ekledi:

Haberin Devamı

“Maddi durumu kötü olan Suriyeliler ise, ikinci el eşya alıyor. Bu şekilde eski eşyasını Suriyelilere satıp, kendisi gidip eşyasını yenileyen bir Türk tüketicisi de oluştu.” Suriyeliler’in yerleşik hale gelmeye başlamasının diğer sektörlere de yansıdığını söyleyen Mersin, “Sıfırdan ev kurdukları için hareketlilik beyaz eşyanın yanı sıra mobilya, ev tekstili, züccaciye, halı, elektronik satışlarına da yansıyor” dedi.

Artan satışlar başka türlü açıklanamıyor

Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Zümrüt Can Ambarcı, beyaz eşya, konut gibi sektörlerde ağırlıklı olarak Türkiye’de kalma kararı vermiş olan Suriyelilerden kaynaklı bir tüketim görüldüğünü belirterek, “Tabii ki diğer Ortadoğu ülkelerinden özellikle konut alanlar da sektörü canlı tutuyor. Resmi rakamlara giren bir istatistik yok, ama aldığımız duyumlar bu yönde. Beyaz eşya, mobilya gibi dayanıklı tüketimdeki satışlar başka türlü açıklanmıyor. Çünkü tüketici elektroniği düşüyor, kart harcamaları düşüyor ama yeni ev kuranlara dönük harcamalar artıyor” dedi.

Haberin Devamı