Gazete Vatan Logo
Magazin Beslenme tüyoları!

Beslenme tüyoları!

Beslenme şeklimiz, öğün sayımız ve uyku düzenimiz Ramazan ayında değişiyor. Bu nedenle ne yediğimize ya da ne kadar yediğimize dikkat etmezsek, sağlık sorunlarıyla karşılaşmamız söz konusu. Şef Orhan Demirok iyi beslenme tüyoları verdi...

Beslenme tüyoları!

Ramazan ayında oruç tutacak kişilerin, diğer zamanlarda olduğu gibi sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermeleri için iyi bir beslenme plan hazırlamaları gerektiğini belirten Hapimag Sea Garden’ın Executive Chef’i Orhan Demirok, Ramazan boyunca ve sonrasında nasıl beslenmemiz gerektiğine ilişkin önerilerde bulundu:

“Uzmanlar sahura kalkılması yönünde görüş birliğine varıyorlar. Kesinlikle bedenimizi yirmi saat üzeri aç ve susuz bırakmamalıyız. Günde bir öğün yersek vücut bunu tolere etmek için yağ depolamaya başlar. Bu noktada hem kilo almak kaçınılmaz olurken hem de sağlık sorunlarıyla karşılaşmamız söz konusu olur. Genel olarak çok yağlı ve salçalı yemekler yerine daha doğal, dengeli protein ve karbonhidrat almalıyız. Bol sıvı tüketmeliyiz. Aksi halde gün içinde kâbus yaşayabiliriz.”

Hafif ve sağlıklı başlangıçlar

İftarda orucu su hurma veya zeytin ile açmak, çorba gibi sindirimi kolay gıdalarla başlamak çok sağlıklı bir tercih olacaktır. İftar sofralarından kuru baklagilleri eksik etmemeli, et ve sebzeyi birlikte tüketmeliyiz. Örneğin yağsız ve salçasız etli sebze güveci biçilmiş kaftandır.Tam buğday ekmeği hem sağlıklıdır hem besleyici. Küçük porsiyonlarla bile pilav veya makarna sofranızda yer almışsa ekmeği çok az tüketmeniz hatta hiç tüketmemeniz yerinde olacaktır.

Haberin Devamı

Metabolizma için sahur olmazsa olmaz

Sahurda gün boyu metabolizmanın ihtiyacı olan enerjiyi ve vücudun gereksinimi olan yapı taşlarını karşılayacak ölçüde yeterli protein, karbonhidrat, vitamin ve mineralleri tüketirken, mutlaka yeterli sıvıyı da almalıyız. Haşlanmış yumurta, az yağlı beyaz peynir, ev yapımı erişteler hem sağlıklı hem besleyicidir. Erişte ve kompostonuzu kendiniz yapmaya çalışın. Ne kadar doğal o kadar faydalı. Yine besin değeri yüksek kuru meyveleri özellikle ceviz ve inciri mümkünse her daim soframızdan eksik etmememleyiz. Yoğurtlu veya sebzeli bir çorba, kesinlikle ev yapımı erişte, üzerine tereyağı ve ceviz içi, az şekerli ya da şekersiz kızılcık şerbeti yanında da kahvaltılık zeytin, peynir hem doyurucu hem de sağlıklı bir mönü olacaktır.

Haberin Devamı

Bayram sofraları yağ olarak depolanıyor

Ramazan ayı boyunca değişen besleme düzenimizin tekrar değişmesi sonucu olumsuzluk yaşanmamak için dengeli beslenmeye devam etmeliyiz. Ramazan ayında kilo verenlerin düzensiz beslenme yüzünden bayramda bu kiloyu geri aldıkları görülüyor. Daha hafif yiyecekleri az porsiyonlar halinde tüketmeliyiz. Özellikle bayram için hazırlanan tatlıların ve hamur işi yiyecekleri aşırı tüketmemeye özen göstermeliyiz. Hamur tatlıları yerine daha çok sütlü tatlıları tercih etmeliyiz. Hamur tatlılarının kalorisi sütlü tatlılara oranla çok daha yoğundur.

Bodrum mandalinalı revani

Malzemeler:

5 adet bütün yumurta, 70 gr şeker, 70 gr mandalina kabuğu, 8 gr kabartma tozu, 110 gr un

45 gr irmik. Şerbeti için; 500 gr şeker, 500 gr su, 50 gr mandalina kabuğu

Yapılışı:

Yumurta ile şeker karıştırılıp mikserde kabarana kadar çırpılır, mandalina kabuğu eklenir, yavaş devirde iyice karışması sağlanır. Kabartma tozu, un ve irmik ayrı bir yerde karıştırılıp yumurtalı karışıma eklenir, çok yavaşça birbirine karışması sağlanır. Yağlanmış bir kaba koyularak 16 derece fırında 25 dk pişirilir. Karışım pişerken mandalina kabukları ilave edilin şurup bir tencerede kaynatılır. Pişen revaniye sıcak şurup süzgeçten süzülerek ilave edilir. 2 saat soğuması beklenir ve soğuk servis edilir.

Haberin Devamı

Pazıya sarılı levrek güveç

Malzemeler:

180-200 gr levrek

1/4 demet pazı

5 gr Zeytinyağı

40 gr kuru soğan

30 gr rezene

20 gr çarliston biber

25 gr domates

80 gr balık suyu

5 gr tereyağı

2 adet limon dilim

1/2 adet defne yaprağı

Yeterince maydanoz

Yeterince tuz

70 gr brokoli

70 gr haşlanmış patates

Yapılışı:

Levrek fileto yapılır ve kemikleri ayrıca kaynatılır, balığın sosunda kullanılır. Pazı yaprakları kaynar suya atılıp soğuk suya çıkarılır. Levrek filetoları tuz ile lezzetlendirilip pazıya sarılır. Zeytinyağında sebzeler listedeki sırası ile sotelenir, balık suyu ilave edilir, en son baharatları eklenir, istenilen lezzete gelince balıklar içine koyulur ve ister güveçte ister tencerede pişirilir. Bu yöntem ile istediğiniz balıktan buğulama yapabilirsiniz. Yanında haşlanmış patates ve brokoli gibi istediğiniz sebzeyi servis edebilirsiniz.

Haberin Devamı