Gazete Vatan Logo

Beş yıl sonra elde var bir özür

Asker kurşunuyla öldü, faili bulunamadı

Evinin önünde oynarken jandarmanın eğitimde ateşlediği tüfekten çıkan kurşunla ölen 4 yaşındaki Edanur Avcı’nın katili saptanamadı. Alay Komutanlığı küçük kızı ‘şehit’ ilan etti askeri savcılık sorumluluğu dile getirdi ama başka adım atılmadı. Aile Uludere katliamını örnek gösterip devlete tazminat davası açtı.

Safranbolu’da evinin önünde oynayan Edanur Avcı, 4 Kasım 2010 günü kafasına isabet eden mermiyle yaşamını yitirdi. Yapılan incelemede minik kızın kafasına saplanan 7.62 çapındaki mermiyle öldüğü belirlendi. Mermi, köye 1.5 kilometre uzaktaki 125’inci Jandarma Er Eğitim Alay Komutanlığı’ndaki atış talimi sırasında ateşlenen MG3 piyade tüfeğinden çıkmıştı. Safranbolu Savcılığı soruşturma açıp, askeri alanda bulunan 230 tüfeği ve 11 yedek namluyu balistik inceleme için Ankara’daki Kriminal Polis Laboratuvarı’na gönderdi.
Vuran silah yok
Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Labarotuvarı’ndan gelen raporda, 230 tüfek ve bunlara ait 11 yedek namlunun incelendiği ancak 7.62 çapındaki merminin bu silahlardan çıkmadığı belirlendi. Bilirkişi raporunda alay komutanlığından ateşlendiği belirtilmesine balistik incelemede silah bulunmaması üzerine Safranbolu Savcılığı görevsizlik kararı vererek dosyayı Ankara Jandarma Genel Komutanlığı Askeri Savcılığı’na gönderdi.
Yine tespit edilemedi
Askeri savcılık da bu defa 125’inci Jandarma Er Eğitim Alay Komutanlığı’ndaki tüm silahları toplatarak tekrar araştırılması için Kriminal Polis Laboratuvar’ına gönderdi. Geçen aylarda savcılığa ulaşan bilirkişi ve kriminal inceleme raporunda yine kurşunun hangi silahtan çıktığının tespit edilemediği belirtildi.
Aileden tazminat davası
Kızlarının failinin 5 yıldır bulunamaması üzerine Avcı ailesi devlete tazminat davası açtı. Baba Yusuf, anne Naciye ve kardeşi Şehriban Avcı için 150 bin liralık maddi ve manevi tazminat talep edildi. Avukat Zerrin Bostacı dilekçede, olayda 125. Jandarma Er Eğitim Alay Komutanlığında atış talimi yapılması için uygun koşulların oluşturulmadığını, tedbirlerin alınmadığını, atış alanı güvenliği sağlanmaksızın atış eğitimi yapıldığını vurguladı.
Şehit deyip bıraktılar
Dilekçede olayın ardından Alay Komutanlığınca Edanur’un şehitlik mertebesi kazandığının açıklandığı bunun dışında başkaca bir gelişme yaşanmadığı belirtilerek, “Edanur’un ölümünden o günün İçişleri ve Milli Savunma Bakanlarından, Alay komutanına, atış talimatı verenden, ateş edene kadar birçok kişi birlikte sorumlu ise de 15 Aralık 2011 tarihli bilirkişi raporu ile merminin nerden geldiği de netlik kazandığı halde Ankara Jandarma Genel Komutanlığı Askeri Savcılığı’nda 2013/66 Soruşturma numarası ile soruşturma hala devam etmekte olup, ceza davası 4 yılı aşkın süredir bir türlü açılamamıştır” denildi.
Alelacele atış yönü değişti
Dilekçede 125. Jandarma Er Eğitim Alay Komutanlığındaki atış alanının yerleşim alanına sadece 1000-1200 metre mesafede olduğu, askerlerin kullanmakta olduğu G-3 piyade tüfeğinin etkili menzilinin 3700 metre olduğu vurgulandı ve şöyle denildi: “Burada yapılan atışların ne denli tehlikeli olduğu Edanur’un ölümüne kadar yıllarca göz ardı edilmiş. Atış alanına 5-6 metre siper kazılması gerekirken ödenek bulunmadığı gerekçesiyle bu işlemin yapılmadığı,
Edanur’un vefatından sonra alelacele atış alanının yönünün değiştirildiği ve atış alanının yüksekliğinde de düzeltme yapıldığı belirlenmiştir.” Dilekçede ayrıca civar sakinlerinin birçok merminin çevreye düşmesi nedeniyle durumu Kaymakamlığa ve diğer askeri yetkililere haber verdiği buna rağmen önlem alınmadığı da vurgulandı.
‘TSK’nın sorumluluğu yok anlamına gelmez’
Avcı ailesinin avukatı Gökhan Ağdemir failin bulamamasının mümkün olmadığını söylüyor: “Her askere silah zimmetlerler. O gün o silahı hangi asker kullandıysa kayıtları vardır. Eğer bu silah balistik incelemeye gitseydi hangi silahtan atış yapıldığı tespit edilirdi. Ya da faili belli ama saklanıyor. Savcı bize kurşunun hangi silahtan çıktığının tespit edilememesinin TSK’nın sorumluluğunu üzerinden attığı anlamına gelmediğini söylüyor. Atış yeri ile çocuğun olduğu yer menzil içerisinde. Bilirkişi de bu kurşunun askerin kullandığı silahlardan çıktığını söylüyor. Her şey bu kadar açıkkken neden fail bulunamıyor anlayamıyoruz.”
Uludere hatırlatması
Dava dilekçesinde şu ifadeler yer aldı: “Bu vahim olaydan bir yıl kadar sonra, Şırnak’ın Uludere ilçesinde 28 Aralık 2011’de yapılan hava operasyonun da 34 kişi hayatını kaybetti. Olayın ardından hükümet, ölenlerin ailelerine 123’er bin lira tazminat ödeme kararı aldı. Tazminat hesaplara yatırıldı ama aileler hâlâ faillerin yargı önüne çıkarılmasını bekliyor. Devlet Uludere’de ölenler için vermiş olduğu tazminatı 4 yaşındaki Edanur’un ailesinden neden esirgiyor?”

Haberin Devamı