Gazete Vatan Logo

BES’te cayma yüzde 26 olumsuz kampanya var

Başbakan Yardımcısı Şimşek, otomatik BES’te cayma oranının yüzde 26 olduğunu belirterek, “Oldukça yüksek bir rakam. Maalesef haksız ve olumsuz bir kampanya hissediyorum” dedi.

BES’te cayma yüzde 26 olumsuz kampanya var

Yılbaşından itibaren yürürlüğe giren otomatik BES’te cayma oranı yüksek çıktı. Otomatik BES’teki son rakamları açıklayan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Otomatik BES’te 12 Şubat itibarıyla 980 bin katılımcı var. Bu iyi bir rakam. Toplanan fon yaklaşık 98 milyon lira civarında. Şu ana kadar cayma hakkını kullananlar -geçici rakamlar bunlar -Şubat sonu, Mart’ta kesinleşir- yüzde 26, oldukça yüksek bir rakam. Maalesef otomatik BES’e ilişkin haksız, olumsuz bir kampanya hissediyorum” dedi.

TVF’de mi kullanılacak?

BES’in kaynaklarının nasıl kullanılacağının ortaya konulduğunu dile getiren Şimşek, söz konusu kaynaklarının Türkiye Varlık Fonu’nca (TVF) kullanılmasına ilişkin bir talep gelmediğini, buna yönelik çerçeveyi Hazine olarak şekillendirdiklerini, böyle bir şeyin gündemde olmadığını bildirdi.

Çalışırken kenara bir miktar para konulması gerektiğini vurgulayan Şimşek, “Devletin imkanları sınırlı. Bütün dünyaya baktığınız zaman emeklilik sistemlerinin baskı altında olacağını herkes biliyor. Çünkü ortalama yaşam beklentisi bütün dünyada hızla yükseliyor ve ödenen primler yeterli olmuyor. Kamu maliyesi Türkiye’de güçlü, ama yaşlı nüfusun gerektirdiği harcamalar da artıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sistemden çıkmayın

Otomatik BES’e devlet tarafından güçlü destek verilirken, ikinci bir emeklilik şansı sunulmuşken, vatandaşların bundan yararlanması gerektiğine işaret eden Şimşek, bu sistemde 100 liraya 25 lira verildiğini, doğru araçlara yatırıldığında ortalama yüzde 10 getirisiyle toplam yüzde 35’lik getiri sağlanabileceğini anlattı. Bu sistemden çıkılmaması gerektiğini ifade eden Şimşek, hassasiyeti olan vatandaşlara faizsiz yatırım araçları imkanı sunulduğunu söyledi.

Trafik sigortasına İngiliz modeli

Mehmet Şimşek trafik sigorta primlerinin düşmediği algısının yanlış olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti: “Toplamda primlerde yüzde 20 düşüş var. Bu sektörde çok oyuncu ve rekabet var. Yeni bir model üzerinde çalışıyoruz. Trafik sigortası zorunlu bir sigortadır. Sizin arabadan çok şoförün sigortalanması lazım. Arabanın sigortası var, deneyimsiz şoföre, ‘al sür’ diyorsunuz. Primleri yükselten bu tür faktörler var. Hazine’ye söyledim çalışıyorlar. İngiltere’de sürücünün sigortalandığı bir sistem. Sadece taşıt değil sürücünün de risklerini göze alan sistem. Bu primleri aşağı çeker.”

Haberin Devamı

Yatırımlarda güçlenme Nisan’dan sonra başlar

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin teknik anlamda bir resesyona girmeyeceğini belirterek, “Mevcut veriler, hem bu senenin birinci çeyreğinde hem de geçen senenin son çeyreğinde ılımlı bir büyümeye işaret ediyor” dedi. Fed’in faiz artışının bu sene için muhtemelen hızlanacağını belirten Şimşek, faiz artsa da Türkiye’ye fon akışı olacağını kaydetti. Merkez Bankası’nın faiz artışının kurda etkili olduğunu vurgulayan Şimşek, liranın değer kaybının ihracata yansımaya başladığını dile getirdi. Şimşek, yatırımlar için de şöyle konuştu: “Bir miktar belirsizlikler devam ettiği için yatırımlarda henüz bir güçlenme yok. Yatırımlarda güçlenme Nisan’dan sonra başlar diye öngörüyoruz. Çok ciddi teşvikler ortaya koyduk. İç tüketime gelince işaretler çok kötü değil. Ocak ayı vergi gelirleri iç talebin ılımlı büyümeye devam ettiğini gösteriyor. Bu göstergeler bağlamında, durum hissedildiği kadar kötü değil, arzulandığı kadar da güçlü değil. Referandumun hemen ardından çok güçlü bir reform seferberliği doğrultusunda piyasalara güvenin gelmesi, öngörülebilirliğin artmasıyla ekonomi hızlı toparlanabilir, çünkü temellerde çok ciddi bir sorun yok. Yapısal birtakım sıkıntılar ama onu reformla çözeceğiz.” Şimşek, çok ciddi bir döviz açığı pozisyonu olan reel sektörde, ilave yeni açık pozisyona izin vermeyeceklerini söyledi.

Haberin Devamı