Gazete Vatan Logo

BES’te cayma yüksek ince ayar gerekebilir

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “BES’te otomatik katılım arzuladığımız şekilde gitmiyor. Cayma oranı beklentilerimizin çok üstünde. Bir miktar ince ayar gerekebilir” dedi.

BES’te cayma yüksek ince ayar gerekebilir

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, otomatik katılımlı bireysel emeklilik sisteminde (BES) otomatik katılımın arzuladıkları şekilde gitmediğini belirterek, “Cayma oranı beklentilerimizin çok üstünde. Bu konuda oturup tekrar dünya uygulamalarına bakıp bir iyileştirmeye gidebiliriz. Belki bir miktar ince ayar gerekebilir” dedi.

Bir televizyon programında soruları yanıtlayan Şimşek, gönüllü katılımın olduğu sistemde 6.3 milyon civarında katılımcının bulunduğunu ve ciddi bir birikimin oluştuğunu, daha sonra otomatik katılımlı BES’e 2.6 milyon kişinin dahil olduğunu ve şu ana kadar 750 milyon liralık tasarruf biriktiğini söyledi.

Zorlanmayacaksınız

Ortalama yaşam süresinin uzayacağı yönündeki tespitlere dikkati çeken Mehmet Şimşek, şöyle devam etti:

“Dünyanın önde gelen ilk 10 ülkesi için konuşuyorum, önümüzdeki 100 yılda bu mevcut emeklilik sisteminin idame edilmesi imkansız görünüyor. O nedenle bireysel emeklilik kanalları önemli. Türkiye dünyanın en cömert teşviklerini veriyor. Siz 100 lira tasarruf ediyorsunuz, devlet sizin hesabınıza 25 lira yatırıyor. Bunun eşi benzeri yok. Vatandaşlarımıza sesleniyorum, bugün gelirinizin yüzde 3’ünü bir kenara koyacaksınız, devlet de biriktirdiğiniz her 100 liraya karşılık 25 lira koyacak. Sonra bu piyasada nemalanacak, isterseniz faizsiz kanalda isterseniz klasik sistemde değerlendirilecek, hem oradan kazanacaksınız hem devlet katkı sağlayacak. Emekli olduğunuzda ikinci bir emekli maaşınız olacak. O zaman bir yoksulluk riskiyle karşı karşıya kalmayacaksınız. Devletin imkanları zorlandığında siz zorlanmayacaksınız.”

Haberin Devamı

OVP masaya yatırılacak

MEHMET Şimşek, makro ekonomik büyüklüklerin revize edilip edilmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine, önümüzdeki 1-2 ayda Orta Vadeli Programı (OVP) önce Maliye ve Kalkınma bakanlıklarıyla çalışacaklarını, daha sonra da Ekonomi Koordinasyon Kurulu’ndaki diğer bakanlıklarla masaya yatıracaklarını bildirdi. Söz konusu makro ekonomik büyüklüklerle ilgili görünümü aktaran Şimşek, büyümenin güçlü seyrettiğini, bütçe açığının öngördüklerinden daha yüksek olduğunu, cari açığın büyümenin etkisiyle daha yüksek gelebileceğini, istihdamın hızlı bir şekilde arttığını, işsizlik oranlarının aşağı doğru inmeye devam ettiğini söyledi. Şimşek, enflasyonun öngörülenden daha yüksek seyrettiğini belirterek, şöyle konuştu: “Gerek Gıda Komitesinin adımları, gerekse attığımız diğer adımlar, özellikle Merkez Bankasının son aylarda geç likidite penceresi üzerine verdiği kaynakta faiz artışı ve para politikasındaki sıkılaşmayla inanıyorum ki enflasyon yılı tek hanede kapatacak.”
Daha fazla borçlanacağız
Hazine borç limitinin artırılması için bir kanun değişikliğine gidilip gidilmeyeceğinin sorulması üzerine Mehmet Şimşek, 2009’dan bu yana ilk kez, bütçe açığının ve savunma harcamalarının artması gibi birtakım faktörler nedeniyle Hazine’nin borçlanma ihtiyacının Bütçe Kanunu çerçevesinde öngörülen limitin içinde kalamayabileceğini söyledi. Mehmet Şimşek, “Bütçe açığı ve ekonomiyi desteklemek için aldığımız birtakım tedbirlerin etkisiyle bu sene muhtemelen Bütçe Kanunu’nda öngördüğümüzden daha fazla borçlanacağız. Bugün itibarıyla net olarak borçlanma limiti içinde kalamayacağımız görünüyor” diye konuştu.

Haberin Devamı