Gazete Vatan Logo

BES Genel Başkanı Gürkan Avcı: ÖSYM 5 yılda 172 milyon YTL kazandı

Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, sınav başvurularında alınan ücretlerin, maliyetin kat kat üstünde olduğunu ileri sürerek, ÖSYM'nin son 5 yılda düzenlediği sınavlardan 172 milyon YTL kazandığını söyledi

ÖSS başvuruları yarın başlarken, BES Genel Başkanı Gürkan Avcı yaptığı yazılı açıklamada, başvuru ücretlerini eleştirdi. Başvuru sırasında alınan ücretlerin sınav maliyetinin kat kat üstünde olduğunu ileri süren Avcı, yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini belirtti.

Avcı, açıklamasında şöyle dedi:

"Adaylar, formlara verilen ve bankaya yatırılan ücretleri ödemekte zorlanıyor. Geçen yıl yalnızca ÖSS'ye 44 YTL veren 1 milyon 730 bin 876 aday dikkate alındığında, ÖSYM'nin ne kadar büyük bir "sınav sektörü' yarattığı ortaya çıkıyor. Fahiş oranlarda seyreden sınav ücretleri, gençlerin öğrenimlerini devam ettirmek için önlerine konan engellerden yalnızca bir tanesi. Sınavların maliyetleri hesaplandığında alınan paraların kar amaçlı olduğu ortaya çıkıyor. ÖSYM, sınav dayatmasıyla adeta milyonları haraca kesiyor. Bunun adı, soygun ve sömürüdür. Yapılanları gasp olarak tanımlıyorum. Sınavlar adayların kendilerini değerlendirmelerinden ve seçmekten çok önünü kesmeyi, yıldırmayı amaç ediniyor."

ÖSYM SINAV SEKTÖRÜ

Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS), Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS), Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS), Türk Silahlı Kuvvetleri Askeri Liseler ile Bando Astsubay Hazırlama Okulunda Öğrenim Görecek Öğrencileri Seçme Sınavı (ALS), Yabancı Uyruklu Öğrenci Seçme Sınavı (YÖS), Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Toplulukları Sınavı (TCS), Jandarma Okullar Komutanlığı Uzman Jandarma Okulu Giriş Sınavı, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS), Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES), Yabancı Dil Sınavı (YDS), Yurtdışında Çalışanların Çocukları için Yükseköğretime Giriş Sınavı (YÇS), Dikey Geçiş Sınavı (DGS), YÖK Seviye Tespit Sınavı, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Sınavı (KBYS), İdari, Yargı, Hakim Adayı Sınavı gibi çok sayıda sınavlardan maliyetinin 7 ila 10 katı arasında sınav ücreti talep edildiğini, ÖSYM'nin son 5 yılda düzenlediği sınavlardan 172 milyon YTL kazandığını belirten Avcı, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Yaptığı sınavlar ile yüz binlerce kişinin hayatını etkileyen ÖSYM Başkanlığı ÖSS dışında hiçbir sınavın hesabını vermemektedir. Bu nedenle akademik personel ile kamu kurumlarına girmeye çalışan memur adayları büyük ölçüde mağdur edilmektedir. Sınav ücretlerinin fahişliği bir yana soru ve cevaplar yayımlanmamakta, ne yapıldığı kimse tarafından bilinmemekte, birçok sınavın neden bu kadar zor ve muğlak sorularla hazırlandığı sorusu da cevapsız bırakılmaktadır."

Haberin Devamı