Gazete Vatan Logo

Bernanke 600 milyar doları savundu

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke bakın ne için savundu?

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke, bankanın 600 milyar dolarlık tahvil alım programının ekonomiyi canlandırma ve işsizliği düşürmek için gerekli olduğunu belirtti. Ancak Bernanke, programın tek başına işe yaramayacağını, daha fazla teşvik olmadan, yüksek işsizliğin yıllarca süreceğini ifade etti.

FED Başkanı, zor durumdaki ülkelerin etkili destek almaması durumunda da küresel ekonominin duraksayabileceğine işaret etti. FED’in tahvil alım programının hızlı istihdam yaratılması ve çok düşük enflasyonun deflasyona dönüşme riskini azaltması açısında gerekli olduğunu savunan Ben Bernanke, “Buna karşılık program, tek başına tüm ekonomik sorunları çözemez. Merkez bankalarının tek başına başarabileceklerinin sınırları var” diye konuştu.

Bernanke, Çin gibi büyük dış ticaret fazlası veren ülkeleri de eleştirerek, döviz kurunun değerinin altında olmasının uluslararası dengeyi engelleyici olduğunu belirtti.

Bernanke, bu ülkelerin, dolar satın alarak ABD ekonomisindeki toparlanmaya ve küresel ekonomiye zarar verdiğini kaydetti.

Tahvil alım programı, ABD’de ve dışında birçok eleştiriye maruz kaldı. ABD’de bazı FED yetkilileri ve Cumhuriyetçi liderler, programın ekonomiye faydası konusundaki şüphelerini dile getirirken, ayrıca enflasyonu artırabileceğini ve spekülatif balon yaratabileceğini ifade ettiler. Bazı Cumhuriyetçiler, FED’in tahvil alım programı ile sınırlarını aştığını, devasa kamu borcu için para basıldığını düşünüyor.

Cumhuriyetçi Mike Pence ve Senatör Bob Corker, FED’in görevinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, merkez bankasının sadece enflasyonun kontrolüne odaklanması gerektiğini ifade ediyor. Çin, Almanya, Brezilya ve bazı başka ülkeler FED’in programının ABD’li ihracatçılara avantaj sağlayacağı görüşünü savunurken, Tayland ve Endonezya gibi gelişmekte olan piyasalar da ülkelerine aşırı para akışı olabileceği üzerinde duruyor.

Haberin Devamı