Bitmeyen kayıt işkencesi

MEB'in yabancı özel okullara verdiği 14 günlük kayıt süresinin 9'u bayram tatiline gitti. Ön kayıt için az zamanları kalan veli ve öğrencilerin işi hiç kolay değil.

Geçen hafta, MEB'in kararını; TEOG sınav puanı ile öğrenci alan Yabancı Özel Okullar kayıt takvimini, 9 günlük resmi Bayram'ı kapsayacak şekilde açıkladığını yazmıştım. MEB'e göre bayram sadece 3 gün! Anlaşılan, turizme katkı için arife ve hafta sonu günlerini birleştiren devlet kararını pek kale almamış! Kısaca , devletin kendi bakanlığı, turizmle ilgili devletin aldığı kararı baltaladı. Türkiye'nin 150 yıllık ekol okullarına kayıt yaptırabilmek için amansız bir mücadeleye girecek olan veliler de tüm hafta boyunca Özel Okullar Birliği’nden bayramda nasıl bir yol izleneceğine dair karar bekledi. Sonunda, okullar 9 günlük yasal tatil hakkını kullanmaya karar verdi. Şu an tüm veliler panik atak geçiriyor. Çünkü MEB'in yabancı özel okullara verdiği 14 günlük kayıt süresinin 9'u tatile gitti. Kaldı 5 gün. Onun 1 günü de sadece ön kayıt için ayrılınca geriye 4 günlük yetersiz bir süre kaldı. Önceki yıllarda 10 günde yerleştirmeyi yetiştirmekte zorlanan okullar bakalım bu yıl 4 günle nasıl işin içinden çıkacak! Olursa rekor olacak! Bana sorarsanız, doğru düzgün yerleşebilmek ancak Eylül ayında mümkün olacak hatta öyle ki 19 Eylül'de okullar açıldıktan sonra bile öğrenciler yer değiştirmek durumunda kalacak.

Haberin Devamı

Neden mi? Buyurun, daha önceki yılları da referans alarak, bayram sonuna kadar biz velileri bekleyen sürece ve dikkat edilmesi gereken noktalara bir bakın;

Kayıt takviminin süreci

-20 Haziran'dan başlayarak, her yabancı özel okul kendi internet sitesi üzerinden taban puanlarını açıklamaya başlayacak.

-27- 28-29- 30 Haziran günleri her veli, istediği ve taban puanı yeten okullara kendi internet sitesi üzerinden online kayıt yaptıracak.

-1 Temmuz - Kesin kayıt günü. Bir gün önce her okulun kendi internet sitesinde ilan edilecek olan listede asil olarak öğrencinin adı varsa sabahtan öğleye kadar bir kısım ücret ve belgelerle okula gidilerek kayıt gerçekleştirilebilecek. Yedek listede olan öğrenciler için ise öğleden sonra okula giderek kayıt yaptırma şansı için okul bahçesinde sıra beklemesi gerekecek. Velilerin şahsen okula gitmesi ya da bir yakınlarına noter tastikli vekaletname vermeleri gerekecek. Okulda bulunmadan kayıt yaptırmak mümkün olmayacak.

Haberin Devamı

(Detaylar okuldan okula değiştiği için muhakkak, hedefinizde olan okulların internet sitelerinden kontrol sağlayın.)

Okul değiştirirken para yanacak

-Genellikle akşam üzeri ile gece yarısı arası, ertesi gün için yeni listeler yayınlanacak. Velilerin mutlaka her gün yeniden online kayıt yapmaları şart! Araya bayram tatili girdiği için yeniden ön kayıt yaptırılacak tarih 11 Temmuz.

-Bir okula kayıt yaptırıp, bir-iki gün içinde hedefteki bir başka okula girmeye hak kazanacak öğrenciler için, daha önce kayıt yaptıkları okula verilen paranın büyük çoğunluğu okul değiştirme sırasında yanacak. (Yanacak olan bu ücret genellikle 4 bin lira civarı)

-12 Temmuz günü, yukarıda anlattığım kurallar doğrultusunda, tıpkı 1 Temmuz'daki gibi yeni asil ve yedek listeden kayıtlar alınacak.

-13- 14 Temmuz günleri, serbest kayıt günleri. Her gün yenilenen listelere göre sabahtan asil, öğleden sonra yedek listeden kayıtlar yapılacak. Veliler her gün online kayıt yenileme yapmaya devam edecek. Ertesi günün listeleri genellikle akşam üzeri açıklanmış olacak.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR