Detoks ve diyet pazarından gelen korkunç tehlikeler

Detoks, arınmak için yapılabilir ama kesinlikle doktor kontrolünde ve kişiye özel olmalı.

Detoks, arınma mı zehir mi? Sanırım ikisi de! Boğazıma düşkünlüğüm mâlum, hayatımda ilk defa uydum bir arkadaşa ve detoks yapayım dedim. Kendi başıma buyruk davranmayayım dedim ama yine de hiç benden beklenmeyecek bir özensizlikle, internette satılan, detoks programı ile ünlü bir kadın girişimcinin kendi adını taşıyan, aç kalmama vaadini taşıyan beş günlük mönüsünü satın aldım. Hani evde kendime kıyak geçerim, lâyıkıyla uygulayamaz diye de hazır paket aldım. Yani günlük detoksum evime yollandı. Adı üstünde “detoks”, elbette tereyağlı börek filan beklememek gerek. Sebze suyu, ot, çeşitli tohumlar geleceği aşikâr. Ama açıkçası, “ölüm orucu” da beklememiştim.

Detoks ve diyet pazarından gelen korkunç tehlikeler

Sağlığı hiçe sayıyorlar

Akşam yemeği, suyun içinde haşlanmış yarım kabak filan. Hani iki kabak yesek haşlanmış n’olur diye sordum, cevap veren olmadı. Ara öğün olarak üç küçük dal roka ve bir dilim limon! Nasıl! Herhalde bir dal roka daha yense, kilo alınacak! Önemli hiçbir hastalığım olmadığı halde, gece çarpıntıyla uyanmadığım mı kalmadı, tansiyon ve şeker düşmesinden sürekli bayılacak gibi hissetmediğim mi! Sonunda hastanede damardan vitamin kokteyl alırken buldum kendimi. Ha bir de bunca açlığa, günde iki saat de spor veriyorlar. Ben ayakta duramadığım için öyle kardiyo filan da yapamadım. İyi ki de yapmamışım, sonradan öğrendim ki böyle radikal beslenme programı yapılırken spor iyi değilmiş. Dengeli diyetlere ancak aktivite eklenebilirmiş. Kimi eminim çok memnun kalıyordur ama belli ki böyle internet üzerinden detoks yapmak akla yakın değil. Zaten, sanal yapılan detoks sanal kalıyor. Bir Allah’ın kulu da paranı aldıktan sonra, “iyi misin”, “memnun kaldın mı“ diye müşteri memnuniyeti için aramıyor. Detoks, arınmak için yapılabilir ama kesinlikle doktor kontrolünde ve kişiye özel olmalı. Kadın-erkek, yaş-cinsiyet, boy-kilo ayırmadan yapılan ticari detoks fayda değil, zarar verebiliyor. Kilo verme amacı ile yapmak ise boşa kürek çekmek. Evet, ilk birkaç gün su atılıyor ama hepsi o. Hele bunu istediği kiloya inene kadar yapmaya kalkan özellikle 40 yaş civarı kadınları ise erken menopoz tehlikesi bekliyor. Doktorum bu konuda özellikle uyardı. Özetle, detoksu zayıflamak değil, arınmak için yapın ve mutlaka sizi sağlık kontrolünden geçirerek, size özel bir program uygulayacak uzmanlara başvurun. Benim gibi arınayım derken, adını sorsalar söyleyemez hale gelmeyin. Benden söylemesi!

Haberin Devamı

Mide ameliyatı olup, insanları kandıran ünlüler

Haberin Devamı

Şu anda kilo verme telaşında olanlara bir uyarı daha! Tam rejim mevsiminde olduğumuz için, hemen her gün bir ünlünün adıyla “... çayı içti şu kadar zayıfladı“, “....... hapıyla zayıflayan ....”, “.... rejimiyle şu kadar kilo veren ünlü sunucu” gibi haberlerin bini bir para! Birincisi, o ünlü sunucu, haberci, şarkıcı vs. denilen ve şu ya da bu metodunu, içeceğini vs. kullanarak zayıfladığı iddia edilen ünlülerin hemen hemen hepsi mide ameliyatı oldu. Hani şimdilik ayıp olmasın diye isimlerini söylemiyorum ama sırf diyet ürünü tanıtmak için gizli reklam karşılığı para kazanıp, insanların sağlığını tehlikeye atmaya devam ederlerse yakında isimlerini ifşa edebilirim!

Haberin Devamı

Balon taktırıp zayıflıyorlar

Önce gidip midelerini aldırıyor ya da balon taktırıyorlar. Sonra ne idüğü belirsiz firmalarla anlaşıp, bilmem ne suyu - çayı içtim de zayıfladım” diye para kazanıyorlar! Geçen hafta, bir arkadaşım yine böyle saçma sapan bir diyet denerken mide kanaması geçirdi. Yok arkadaş öyle, biber diyetiymiş, diyet çaymış, bilmem ne suyuymuş, inanmayın böyle safsatalara! Formül basit. Gerisi trilyonluk sektörün oynadığı oyun, başka da bir şey değil! Hamuru şekeri kesmeden biraz da yürüyüş eklemeden zayıflamak mümkün değil. Mide ameliyatı da öyle basit bir işlem değil. Bu ara o da iyice ticarileşti. Bir diyet metodu olarak, mide aldırmak ya da balon taktırmak da akla mantığa ve tıbba aykırı. 20-30 kilo için bu ameliyatı yapan ticari doktorlar da kontrol altına alınmalı. Yoksa çok vahim sağlık skandalları yaşanacak. Ben bir tek Çiçek Dilligil’in mide ameliyatı olunca dürüst davrandığını ve ameliyat süreci ile ilgili insanları bilgilendirdiğini gördüm. Operasyonla zayıflayan ünlüler de ya açık açık söylesin ya da en azından, ürün tanıtımından para kazanmak için “şöyle zayıfladım” diye yalan söylemesin! Üç ayda dal gibi olup, estetik üzerine estetik yaptırıp, bambaşka birine dönüşenlerin lâfına da itibar edilmesin?

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR