Yeni başlayanlar için okul seçme tüyoları

Okul kayıt sezonu başladı, tecrübeli bir veli olarak çocuğunuz için uygun okulu seçerken dikkat etmeniz gerekenleri yazdım..

Bu işi fazla büyütmeyin

Bu ülkede en çok konuşulan konuların başında eğitim gelir. Lise yerleştirme bitti dersin, üniversite seçimi gündeme gelir sonra tam sular duruldu derken, okula yeni başlayacak miniklerin acemi ve telaşlı anne babalarının hararetli konuşmaları sarar ortalığı. En heyecanlı grup onlardır. Sanki çocuklarını yanlış bir okula verirlerse, sonsuza kadar mahkum kalacaklarmış gibi panikle düşünürler.

Aslında eğitim hayatının en basit kararıdır ama işte insan o zaman atomu parçalıyor gibi hisseder kendini.

Gerçekten hayati bir karar olan üniversite bölümü seçimi bile çok daha hafiftir, ilkokul seçiminin yanında. Her şeyin ilki zor derler ya, sahiden okul seçiminde yüzde yüz geçerlidir bu. Geri dönülmez bir karar olarak algılamak ne yanlıştır oysa. Elbette kimse, değiştirmek üzere çocuğunu bir okula yazdırmaz ama ara sınıfta değişim yapmak da öyle korkulacak şey değildir.. Asker çocuğu olduğum için, hemen her yıl başka okulda hatta başka şehirde okumaya alışık olduğumdan, hiçbir zaman okul değişikliği yapmayı dünyanın sonu olarak görmedim. Hatta, faydaları olduğuna da inanırım. Küçük yaşta, kendini yeni ortama kabul ettirme mücadelesinde olmak, yaşam boyu insanlarla iletişimi kolaylaştırıyor mesela. Belki de Ada için okul seçimine dair ilk kararı verirken meseleyi büyütmeyişim, okul okul tanıtım toplantısı gezmeyişim, değişimden korkmamanın verdiği rahatlıktandı. Eğer, çocuğunuz için uygun olmadığını düşündüğünüzde, okul değişikliği yapmayı rahatlıkla göze alırsanız, seçim yaparken çok rahatladığınızı göreceksiniz.

Haberin Devamı

"Ara sınıfta değişim yapmak öyle korkulacak bir şey değildir."

Yeni başlayanlar için okul seçme tüyoları

Eğitim ihtiyacı yıllara göre değişkenlik gösterir

Ben Ada’yı anaokuluna yazdırırken Dragos’ta oturuyorduk ve okula başlama vakti geldiğinde hemen evin dibinde Bilfen Anaokulu açıldı. 2 yaşındayken doktor tavsiyesi ile yarım gün eğitime başlatma kararı aldığımda okulun yakın olması benim önceliğimdi. Üç yıl devam etti. Gayet de memnunduk. Ana sınıfına geldiğinde, ilkokul için karar verme ihtiyacı hissettim ve çok sıkı bir eğitim verdiğini duyduğum Bilfen’e devam etmekten biraz çekindim. Eşimin de dil zekasını daha iyi geliştirdiği gerekçesi ve Almanca başlangıç istemesinin de etkisiyle, daha oyuna dönük, mütevazı ve şımarıklığa pek yer vermemesiyle adından söz ettiren Denizatı İlköğretim’i seçtik.

Haberin Devamı

Ana sınıfı ve ilk dört yılı orada okudu. Şahane orkestrası, seramik çalışmaları ile Ada’nın gelişimde çok olumlu etkisi oldu. İkinci dört yıl için, çocuğun gelişimine ve değişimine paralel olarak yeniden karar vermek gerekti. 5’inci sınıfta akademik eğitimde rakipsiz olduğunu iyi bildiğimiz Bilfen’e geri döndük. Ada, bu sene mezun oluyor ve artık lise için karar aşamasındayız. Geriye döndüğümde, kızım için bugüne kadarki tüm sürecin gerekli ve faydalı olduğunu görüyorum. Tıpkı çocuğun büyüdükçe değişen besin ihtiyacı gibi, eğitim ihtiyacının da yıllara göre değişkenlik gösterebildiğini, kimi zaman tek bir formülün yeterli olmadığını artık biliyorum. Size tavsiyem, en yakın okula öncelik tanıyıp, size sıcak gelen ve çocuğun şu anki ruh haline hitap edeni seçmekle işe başlayın ve ilerleyen yıllarda okul değişiminden korkmayın.

Haberin Devamı

Okulların internet sitelerini çok iyi incelemek şart

Biliyorum ki tanıtım toplantılarına gittiğinizde, her okul size benzer vaadlerde bulunarak aklınızı karıştırıyor. Bir kez tavsiyeme uyun ve aklınızı çelen okulların internet sitelerini inceleyin. Nasıl bir eğitim anlayışına sahip olduklarını rahatlıkla anlayacaksınız. Örneğin, daha çok “TEOG başarılarımız” diyen bir okul, gerçekten de her zaman sınav önceliklidir.

Elbette bu demek değil ki sosyal yanı olmayacak ya da sportif alanda etkin olmayacak... Ama, 8’inci sınıfa gelindiğinde ağır bir tempo ile karşılaşacağınızı göze alarak çocuğunuzu bu okula vermelisiniz. Eğer bir okul, “Bahçelerim, golf turnuvalarım” diye anlatıyorsa, çocukların rahatını akademik başarılarından daha önde tutuyor diyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Gösterileri, konserleri, sergileri sayfasına yansıtan bir okul, sanatsever çocuklar için daha uygun olabilir. Bu durumda, eğitim, spor, sanat paylaşımları dengeli bir şekilde internet sitesinde yer alan okullar elbette bir adım öndedir. Ama yine de göz attığınızda, muhakkak bir alanın diğerlerinin önüne geçtiğini hissedeceksiniz. İsmi markalaşmış ama vaadi havada kalan, karşılığında ne alacağınızdan emin olmadığınız okullardan uzak durmanızı tavsiye ederim.

Okulların web siteleri, eğitim anlayışları açısından belirleyici oluyor

DİĞER YENİ YAZILAR