Dişi Steve Jobs

Steve Jobs hayranı Elizabeth Holmes, sağlık sektörünün kraliçesi ünvanına sahip başarılı bir kadın.. Homes ona servet kazandıran şirketi Theranos’u 32 yaşında kurmuş ve 4 milyar dolar kazanmış.

Gençlerin çok hoşuna giden, daha doğrusu “işine gelen” , sıklaşa sohbetlerimizde rastladığım bir konu hakkında yazdım bugün. Üniversite sınavlarının ikinci aşaması kapıdayken ve gençler okul tercihleri ile meslek seçimleri arasında boğuşurken, okuldan atılıp da 30 yaşına gelmeden milyarder olan dahilerle ilgili efsanelere bir yenisi katmak istedim; üstelik bu defa bahsi geçen kişi bir kadın.

Efendim, mâlumunuz, ne vakit gençlere “hadi çalış evladım, bak üniversiteye girmen lazım” filan dense, hemen “yav, Steve Jobs da okulu bırakmış” şeklinde cevaplarla karşılaşıyorsunuz değil mi! Sosyal medya da her yıl üniversite sınavı döneminde bu ve benzeri yorumlarla çalkalanıyor. Bizim gençliğe sorsanız, hani “Apple” gibi bir marka yaratamadılarsa ya da bütün gün bilgisayarda takıldıkları halde “Facebook” gibi bir ağ henüz kuramadılarsa, bunun müsebbibi kesinlikle evde bir garajları olmayışı, bir de babalarının mektebi terk etmelerine ikna olmayışı! Hani, bahsi geçen kişiler istisna imiş, üstün zekalı imiş, okulu bırakmışlar ama önce dünyanın en önemli üniversitelerini burslu kazamış imiş, fikirlerini hayata geçirmek için günde 18 saat çalışmış imiş; bunların pek önemi yoktur. Varsa yoksa “ama okulu terk etmiş” noktasında kalınır. Aziz Nesin’in “Ah şu sinekler olmasa” hikayesi gibi, bir garajımız olsa, bir de anamız üniversiteyi bitir diye zorlamasa, ne iPad’ler, ne Facebook’lar, ne Twitter’lar, ne Microsoft’lar icat edecektik biz de, ah işte kader utansın!

Haberin Devamı

Dişi Steve Jobs

Mucize gerçek oldu

Bir garajı olsa, Silikon Vadisi’nin kralı olacağına inanan hayalperest gençlerimiz bir yana, Amerika’da da bir fikri bulup, okulu bırakıp, 30 yaşına gelmeden milyarder olmayı ciddi ciddi kendine hedef koyan bir kesim var. Tek fark, gerçekten şu an bunu başaranlar var. Elbette, kim bilir kaç bin genç bu uğurda geleceğini telef ediyordur da içlerinden başarıya ulaşanlar bizim kulağımıza geliyordur. Ama gerçek şu ki, bir mucize kadar küçük bir ihtimal olsa da bu akıl almaz rüyayı bugün gerçeğe dönüştüren gençler, dünyanın alışılagelmiş prensiplerini ters yüz etmeye devam ediyor. İşte size taze bir örnek, Elizabeth Holmes...

Haberin Devamı

4 milyar dolarlık servet

Elizabeth Holmes, iş hayatına 0’dan başlayıp, 19 yaşında okulu bırakıp, 20’lerinin başında milyarder olmaya başararak, gençliğin yeni efsanelerinden biri oldu. İlginç olanı, Elizabeth Holmes’un çok erken yaşta “dişi Steve Jobs” olmayı kafasına takmış olması! Hatta, çok çalışkan olduğu halde ikinci sınıfta okulu bırakma sebebi bile biraz da aynı “efsaneler” grubunun bir parçası olma hayali. Stanford Üniversitesi’nde kimya okurken, “ben de Steve Jobs pazarlama tekniklerini kullanarak tıpkı onun gibi olabilirim” fikriyle yola çıkan Holmes, ailesinin bütün karşı çıkmalarına rağmen, ikinci sınıfta okulu bırakmış. 19 yaşında, bugün kendisine “Sağlık sektörünün kraliçesi” ünvanına kazandıran şirketi Theranos’u kurmuş. Kısa zamanda da büyük başarı yakalamış. Uzun zaman kendini gizli tutan Holmes, tabii ki 32 yaşında 4 milyar dolarlık servete ulaşınca daha fazla arka planda kalamadı.

Haberin Devamı

Dişi Steve Jobs

Steve Jobs’a hayran

Her konuda olduğu gibi giyimde de Steve Jobs’u örnek alan Elizabeth Holmes, sürekli siyah giyiyor. Theranos adlı yüksek teknolojili laboratuvarlar kuran Holmes, hızlı-ucuz ve pratik kan analiz hizmetini halk arasında yaygınlaştırarak bugünkü başarısını elde etmiş. Özellikle, kan aldırma korkusu olan insanları daha 9 yaşında keşfederek, parmaktan az bir kanla tahlil yapabilme teknolojisini geliştiren genç kadının Amerika’da 18, ülkesi dışında 66 patenti var. Sonuçta, hayalini, hayatı yapmayı başaran genç kadının adı “okulu bırakıp genç yaşta milyarder olmayı başaran teknoloji insanları” arasında, Steve Jobs ile aynı listede yer alıyor.

Sözün özü gençlere, hayaller kimi zaman hayata geçebiliyor ama “hayaller... hayatlar...” diyerek geçen yılların ardından hüzünle bakmak istemiyorsanız yine de dikkatli olun derim. Bunca örnekten sonra okulu bırakmak, genç milyarder olmanın gerek şartı gibi görünebilir belki ama bu ünlü isimlerin pek çoğunun evlatlık olduğunu düşünürsek ya da tıpkı Elizabeth Holmes’ın dedesi gibi mucit ve dahi dedelerin ailelerimizde çok fazla olmadığını ön görürsek, Amerika’daki gibi 19 yaşında okulu bırakmış gençlere inanıp yatırım yapan iş adamlarımız olmadığını da eklersek; şu üniversite kazanma ve bitirme meselesini hafife almamak gerektiğinde belki hem fikir olabiliriz. Tam bir anne gibi konuştum galiba değil mi? O zaman ekliyorum, “Ayrıca unutmayın genç kardeşim, sizin bir garajınız da yok!

Haberin Devamı

İşte okulu yarım bırakıp 20’li yaşlarında milyarder olan dahiler...

- Steve Jobs- Apple kurucusu-Reed Üniversitesi terk-evlatlık

- Bill Gates-Mikrosoft kurucusu-Harvard Üniversitesi terk

- Mark Zuckerberg-Facebook kurucusu--Harvard terk

- Jan Koum -What’s Up kurucusu-San Jose Bilgisayar bölümü terk

- Evan Williams-Twitter kurucu ortağı-Lincoln Üniv.Terk

- Jack Dorsey-Twitter kurucu ortağı- Missouri Teknik ve New York Üniv.terk

- Michael Dell-Dell Bilgisayar kurucusu-Teksas Üniversitesi terk

DİĞER YENİ YAZILAR