Mark Zuckerberg kadar sade yaşamak

Facebook’un kurucusu milyarder Mark Zuckerberg’in aynı renk ve kıyafetlerle dolu gardırobu görenleri şaşırttı...

Mark Zuckerberg enteresan adam vesselam! Her hafta muhakkak dikkat çekici bir paylaşım yapıyor. Hatta "reklam koktuğu" gerekçesi ile, oldukça eleştiri aldığı da oluyor. Ama ne olursa olsun, yaşam tarzı, seçimleri, yaptıkları hep alışılmışın dışında. Dünyanın en zengin ve en güçlü üstelik de bunlara sahip en genç kişilerinden biri olduğu halde seçimleri hep "ters köşe"...

Mark Zuckerberg kadar sade yaşamak
Mark Zuckerberg iki aylık doğum izninden sonra iş başı yaptı.

Bu hafta da "doğum izninden sonra ilk iş günü, ne giysem" diyerek gardırobunun fotoğrafını paylaştı. Yan yana dizili bir sürü aynı gri tişört ve sıra sıra aynı kapişonlu eşortman üstleri... Milyarder bir adamın doğum iznine çıkması mı yoksa her gün aynı penyeyi giymesi mi daha çok şaşkınlık yarattı, emin değildim. Elbette böyle bir dehanın sıradan davranışlar içinde olmasını kimse bekleyemez ama gene de bu kadar paranın içinde bu yaşta bu olgunluk insanı sahiden şaşırtıyor.

Haberin Devamı

Mark Zuckerberg kadar sade yaşamak
Mark Zuckerberg’in yan yana dizili gri tişört ve kapişonlu eşortman üstleri

Victoria's Secret mankenleri kıvamında kızlarla takılmayıp, uzak doğu asıllı okul arkadaşıyla evlendiğinde, "bildiğimiz zengin adamlardan" olmadığının, basit insanların klişe hayal kalıplarına sığmadığının ilk sinyalini vermişti aslında. Mark Zuckerberg'in, sıradan milyarderler için sıradışı görünen eylemleri elbette devam etti. Mesela, geçtiğimiz 2 ay doğum iznine ayrıldı. Doğuma hazırlık sürecinde eşinin yanında oldu ve bizim deyişimizle "bebeğinin 40'ını çıkardı". En büyük bombasını ise kızı Max doğunca patlattı. Eşinin girişimi olan ve karı-kocanın soyadlarını taşıyan Chan-Zuckerberg vakfına, "gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak" için Facebook hisselerinin yüzde 99'unu bağışladı. Tabii bizim gibi bünyesi böyle hareketlere alışık olmayan ülke insanlarında, 45 milyar dolarlık bu bağış da reaksiyon yaptı. Meselenin dünya için faydalı kısmı atlandı, "reklam yapıyor" diye millet ayağa kalktı.

Haberin Devamı

Mark Zuckerberg kadar sade yaşamak

Sıradanlığın muhteşem hafifliği

İki aylık doğum izninden sonra, yeniden iş başı yapan Bay Facebook, birbirinin aynı 10'ar tane gri tişört ve eşortman üstünden oluşan gardrobu ile "zenginlik" üzerine algılarımızı yıkmaya devam ediyor. Hayatı ne kadar küçük, sade ve sıradan yaşarsak, konfor alanımızı o kadar genişleteceğimizi hatırlatıyor. Sahip olduğumuz eşyaların, giysilerin hatta paranın bile esaret yarattığına dikkat çekiyor. Sıradanlığın, muhteşem hafifliğine özendiriyor. Mutluluğun ve keyfin, zenginlerin sahip olduklarında değil, "erkeklere doğum izni" gibi, herkesin sahip olması gereken haklarda, aile ve dostluk gibi insanların ortak paydalarında saklı olduğunu gösteriyor. Sadece o mu! Meselâ, 75 milyar dolarlık serveti ile "En Zengin" ünvanlı Carlos Slim Helu orta büyüklükte bir evde oturuyor ve 10 yıldır arabasını değiştirmiyor. 2008'in en zengini Warren Buffet ise 60 yıldır aynı evde yaşıyor. Evin değeri İstanbul'da 2+1 daire parası! Çocuklar için 4 milyar doların üzerinde bağış yapan, "yardım meleği" olarak tanınan Duty Free'nin kurucusu Chuck Feeney ise pahalı ve ihtiyaç fazlası tüketime tamamen karşı! Menüden şarap seçerken bile en ucuz ikinci şarabı ısmarlamasıyla tanınıyor. İkea'nın kurucusu İngvar Kamprad ise akşam yemeğine 50 dolardan fazla ödemeyeceği mekanlara gidiyor.

Haberin Devamı

Örnekler çoğaldıkça, insanın evdeki taksit taksit aldığı eşyalar, elbiseler üstüne üstüne geliyor?

Bir düşünün... Zaten fazlasına ihtiyacımız yoksa, en güzel yemek sevdiklerimizle yediğimizse, giyeceğimiz hepi topu bir gri kapişonlu ise, milyarderden farkımız ne? O vakit, ihtiyacımız olmayan şeyleri elde etmek için hayatı harcamak niye? Milyarder olmak elimizde değil belki ama bu milyarderler gibi sadeliği seçerek yaşamak elimizde.

DİĞER YENİ YAZILAR