Oscar eğlencesine katılma zamanı

Bu yıl Oscar ödülleri yaklaşırken, Leonardo DiCaprio’dan siyahilerin boykotuna kadar son günlerdeki gelişmeleri ele aldım.

Oscar eğlencesine katılma zamanı

Oscar yarışı başlıyor. Eğer tahmin eğlencesine katılmak istiyorsanız, çalışmaya başlamanın tam zamanı! Önce tüm aday filmleri ve aday oyuncuların oynadığı filmleri izleyerek başlamak gerek. Eğer ‘Oscar tahmin’de ilk yılınız ise, en heyecan verici belli başlı kategorilerle kendinizi sınırlandırmanızı tavsiye ederim. Filmleri izleyip, değerlendirme ve tahminde bulunma aşamasına geldiğinizde ise, Oscar’ın “en iyi” olanlara verilmediğini, politik ve ticari pek çok oyunun döndüğünü hesap etmeniz gerekecek ki zevkli olan kısım da asıl burası. Örneğin; bu yıl Leonardo DiCaprio’nun ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödülünü alacağını tahmin etmek için diğer adayları izlemeye gerek olduğunu sanmıyorum. Erkek oyuncular, ağzıyla kuş tutsa, bu yıl Oscar Leonardo’ya... Ama, meselenin diğer heyecan verici tarafı, Oscar’da sürprizlerin bitmiyor oluşu. Binde bir de olsa -sanmam ama- ödül geçen yılın kazananı Eddie Redmayne’a ya da son yılların muhteşem ismi Michael Fassbinder’e giderse, değmeyin keyfimize... Unutmayın, Oscar Ödülleri, sinemasever büyükler için “Disneyland” tadındadır. Çok ciddiye almadan, kısa bir hayalin keyfini çıkarmaktır. Elbette, isabetli tahminlerde bulunmak için, yıllardır filmleri, adayları ve sonunda ödülü hangi gerekçelerle kimlerin kaptığını tâkip etmiş olmak gerekir. Açıkçası, bu konuda mütevazi olamam! Her yıl, “Oscar” sabahı, bu sayfada tahminlerimi yazıyor ve ödüller açıklandıktan sonra da bol bol tebrikleri kabul ediyorum.

Haberin Devamı

Bu yıl Oscar rüzgarı bir hayli erken başladı, çünkü adayların tamamının beyaz olması, siyahi sinemacılar tarafından “ırkçılık” olarak kabul ve protesto edildi. Spike Lee ve Will Smith’in eşi ajanda Pinkett Smith, bu yıl 88’incisi düzenlenecek olan töreni boykot edeceğini duyurdu bile!

Yerli Mustang Fransa’nın adayı

Türkiye açısından da bu yıl Oscar Töreni ayrı bir önem taşıyor. Yönetmeninden oyuncularına ve Karadeniz’de geçen hikâyesine kadar her şeyiyle “yerli” olan ‘Mustang’ filmi, Oscar’da ‘Yabancı Dilde En İyi Film’ adayı. Ama Fransa adına! Türkiye’den aday gösterilmek isteyen ama başka bir film tercih edilince, ortak yapımcı ülkelerden Fransa’nın kapısını çalan yönetmen Deniz Gamze Ergüven, sinema eğitimini de kendisine veren ülke tarafından sahiplenilmiş. Türkçe olan film, ‘Yabancı Dilde En İyi Film’ ödülünü Fransa adına alırsa -ki tüm kalbimle almasını dilerim- bize de “Var ya aslında o Oscar bizimdi” diye hayıflanmak kalır.

Haberin Devamı

Oscar loto zamanı

Kırmızı halı geçişi için günlerce hazırlanmış kadınların şıklığı bir yana, kendilerini gösterme ve basında iz bırakabilmek için girdikleri stres ve çaba da izlenmeye değer doğrusu. Tören sırasında muhakkak günümüzde çok moda olan çift ekran moduna geçmelisiniz.

En büyük sıkıntı, pek çok iddialı filmin, ülkemizde vizyona geç giriyor olması. Bunca sıkıntılı ve stresli günlerin eşiğinde, kendimize bir çeşit hayali oyun bahçesi kuruyor, sinema dünyasının Disneyland’ını evimize getirip, biraz eğleniyoruz işte. Katılması bedava! En İyi Film başta olmak üzere bolca adaylığı bulunan üç film bu hafta vizyonda. Leonardo DiCaprio’lu, İnarritu’nun inanılmaz bir görselliğe sahip filmi ‘Diriliş’; gerçek bir hikâyeden uyarlanan ve kilisenin çocuk tacizi skandalını anlatan benim favorilerimden. ‘Spotlight’ ve Brad Pitt başta olmak üzere bol starlı ‘Big Short-Büyük Açık’ hemen izlenmesi gereken filmler. Jennifer Lawrence’ı bu yıl da Oscar yarışına sokan ‘Joy’ yine ‘En İyi Kadın Oyuncu’ adayı için izleme listenizde olmalı. Hepsini izledim ve çok keyifli yapımlar. Ödül günü tahminlerim bu sayfada olacak. Sizinkileri de Twitter’dan @bernalacin35‘e yazın, gelin birlikte yarışalım.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR