İtiraf ediyorum ben bir empatanım, peki ya siz?

Beni nasıl bilirsiniz? Sosyal, neşeli, hareketli, güçlü, aktif? Yanlış. Evet, uzaktan bakıldığında böyle göründüğümün farkındayım. Sanırım, iç yüzümü gizlemek istediğim için bu imajı bir tarihte ben oluşturdum. Artık itiraf etme vakti; ben bir empatım. Bu kavramla, beni en yakından tanıyan arkadaşım Aslı, "empat" olduğumu söylediğinde tanıştım. Önce biraz dirensem de artık kabullendim. İşte tekrar söylüyorum, ben bir empatım. Gittikçe vahşileşen ve kabalaşan toplumumuzda sayıca çok olduğumuzu düşünmesem de aranızda benim gibi empatlar olduğunu biliyorum. Yaşadığımız bu tahammül fersah günler, empatları bir bir ortaya döküyor zaten. Eğer siz de artık haberleri izleyemez hale gelmeye başladıysanız, günden güne daha çok acı çektiğinizi hissediyor, sürekli yorgunluktan şikayet edip yataktan çıkmak istemiyor, günden güne a-sosyalleşip özellikle sırt ve boyun ağrılarından şikayet ediyorsanız, büyük ihtimalle bir empatsınız. Bunun, kısacık anlatılabilecek bir konu olmadığını biliyorum. Ama küçücük bir farkındalık yaratmak, "empat" olduğunu keşfedecek olanlar için bir adım atmak istiyorum. Başkasının bedensel ya da duygusal acılarını kendinde yaşayan, çevredeki her tür frekansı içine alan, ultra duyarlı, etraftaki her tür tüm enerjiyi üzerine çeken, son derece hassas yapılı biz empatlar, ne yazık ki ülkemizde yaşanan tüm olumsuzlukları sahiplenip günden güne harap oluyor ve hastalanıyoruz. Geleceği gören ama kimseye inandıramayan Kasandra misali, farklı özelliklerimiz lânetimiz halini alıp, bizi yiyip bitirebiliyor. Evden çıkmak istemeyecek hale geldikten sonra farkına vardım empatlığımın. Oyunculuğun zaten bir parça empatlık gerektirdiğini kabul ediyorum. Kendi yaratılışımdan gelen bu durumla nasıl başa çıkarım, şu aralar bunu araştırıyorum. Ama öncelikle, içinizdeki empatlar kendini keşfetsin istiyorum. Bazı ortak özellikleri araştırıp derledim. Aşağıdaki özelliklerin çoğunluğu sizi tarif ediyorsa, bir empatsınız.

Haberin Devamı

- Başkalarının duygularını hissetmek ve onları içselleştirmek, adeta bir dedektör gibi, kimin ne hissettiğini içinde yaşama hâli.

Haberin Devamı

- 6'ncı his, önsezi, ileri görüşlülük... Hayatı hep bir adım önde görme kabiliyeti. "Demiştim" demekten bıktıracak kadar, olacakları önceden söyleme yetisi.

- Şiddet içeren şeyleri izleyememe çünkü izlediğini yaşar gibi hissedip aşırı etkilenmek..

- Birisi dürüst olmadığı zaman hemen fark etmek.

- Başkalarının ağrı ve acılarını olduğu gibi hissetmek.

- Alışveriş merkezi gibi, fazla, yoğun ve karmaşık enerjili yerlerden sıkılma hali..

- Sindirim bozuklukları ve bel problemleri, empatların olmazsa olmazı.

- Her zaman ezilen ya da haksızlığa uğrayan için mücadele etmek. Kendi zarar göreceğini bilse bile...

- Dert anne-babası olmak. Dinleye dinleye, dertlenmek ve sürekli negatif enerji yağmuru altında gerginleşmek.

- Kronik yorgunluk. Başkalarına olumlu enerji verip, sürekli negatif enerji almaktan bitap düşmek.

- Yaratıcılık. Sanata yetenekli olmak ve geniş bir hayal gücüne sahip olmak.

- Ancak doğal ortamlarda rahatlamak. Muhakkak bir evcil hayvanı can dostu yapmak.

Haberin Devamı

- Ne kadar cana yakın olsa da, arada kendiyle baş başa kalmaya kuvvetle ihtiyaç duymak..

- Keyif almadan hiçbir işi yapamamak..

- Bu dünyadan koparcasına saatlerce hayallere dalıp, kendi başına mutlu olmak.

- Bilgi açlığı. Her şeyi merak edip öğrenme isteği. Hem soru üretip, hem cevap arama konusunda bitmez bir iştah.

- Sıklıkla seyahat etme ihtiyacı.

- Karmaşa, sıkışıklık ve itiş kakıştan nefret etme.

DİĞER YENİ YAZILAR