Şeb-i Aruz haftasında Konya alışveriş rehberi

Geçtiğimiz haftaki yazımda, bu pazartesi başlayacak Mevl-na-Şeb-i Arus haftası için bir Konya yazısı yazmış, hem kentin içinde hemde çevre ilçelerde mutlaka görülmesi gereken yerleri sıralamıştım. Ayrıca önemli Konya lezzetlerini ve duraklarını da eklemiştim. Meraklısı ve kaçıranlar internetten geçen haftaki yazımı bulabilirler. Önümüzdeki 10 gün boyunca anma etkinliklerine katılmak niyetinde olan okurlar, Konya için yerel alışveriş tavsiyelerini eksik bıraktığımı hatırlattılar. Haklılar; ben de eve dönüşlerde hep gittiğim yerleri hatırlatacak şeyleri beraberimde getirmek, o kültürün parçalarını hayatıma katmak isterim. Hele söz konusu yer, Konya gibi hem ruhani hem çok kültürlü tabanı bu denli zengin bir tarihi geçmişe sahipse... Geciktirmeden ve elimden geldiğince cevaplamaya çalışıyor ve aşk ile buluşmak üzere Konya’ya gidecek olanlara huzur dolu bir yolculuk diliyorum. Kısmetse ben 13-14-15 Aralık tarihlerinde oradayım. Bakarsınız, karşılaşır, bir muhabbet şansı yakalarız.

Şeb-i Aruz haftasında Konya alışveriş rehberi

Konya düz ayak bir şehir olduğu için, yürüyerek her yeri keşfetmek ve özellikle ana cadde olan geniş Mevlana Caddesi üzerinde rahatlıkla alışveriş yapmak mümkün. Antikacılar, keçeciler, çömlekçiler, seramikçiler, nakışçılar, doğal taş ile takıcılar, şekerciler, tesbihçiler...

Haberin Devamı

İşte benden size tavsiyeler:

- Baki Kuyumculuk: Konya’nın simgesi gibi adeta. 17 Aralık günü kapı önünde dağıttıkları helva şahane. Mevlevi simgeli takıları benzersiz. Yazı-resim sanatıyla, geleceğin antikası olacak, insana manevi haz veren ‘Mevlana’ koleksiyonunu mutlaka görün. İsteyene altın isteyene gümüş. Fiyatları şaşılacak derecede uygun. Ben yıllar içinde gide gele, her yıl bir-iki parça daha katarak tüm koleksiyonu biriktirdim. Favorim, eteklerinde simetrik olarak “Ya Hazreti Mevlana” yazan semazen... Zaten, yazı-resim sanatının özelliği ile tüm tasarımlar mesela kuş ya da benzeri bir şekil ama aslında içinde dua. Pek çok yerde artık benzerleri yapılıyor ama unutmayın aslı burası ve motifleri çizen de iki kere üst üste yazı resim sanatında dünya birincisi olmuş bir sanatçı. Siz en iyisi benden selam söyleyin, bir kahvenin yanında hatır ikr-mınızı alacağınıza da emin olun.

Haberin Devamı

- Tesbihçi Nuri Usta: Benim gibi tesbih merakınız varsa mutlaka dükkanına gidin. Mevlana Caddesi üzerindeki bir pasajın içinde. Yerini bulamazsanız sorun tarif ederler. Nuri Usta’nın keyfi yerindeyse, taş plaktan n-melerle ağırlar sizi. Milyarlık tesbihlerden, son derece uygun fiyatlı akik taşlı manevi figürlü takılara kadar çok geniş bir ürün yelpazesi bulabileceğiniz, özel yerlerden biri.

- Mevlana Vakfı: Türbenin hemen yanında. Eğer şansınız varsa torunu Esin Çelebi hanımefendiyle de burada tanışabilirsiniz. Vakıftan mutlaka beyaz gül yağı alın.

- Mevlana Müzesi içindeki ‘Müze-Dükkan’: Çok güzel ürünler bulabilirsiniz. Çay bardaklarından, papirüse yazılı Mevlana öğütlerine; kokulu çekirdek tesbihlerden semazen anahtarlıklara kadar çok sayıda çeşit içeren Avrupa standardında son derece kaliteli bir müze işletmesi.

- Şeb-i Arus gösterilerinin yapıldığı Mevlana Kültür Merkezi’nde, Sema Töreni öncesi ve sonrası açılan kermes alanı adeta minyatür Konya çarşısı. Bahsettiğim her dükkanın standı var burda. Resimden kurdale işine çok kıymetli tablolar, eşarplar, şallar, keseler, örtüler... Neyler, keçeler, pirinç tanesi üzerine heykeller.. Ayrıca küçük hediyelikler... Bu alanda epey vakit geçireceğinize emin olabilirsiniz.

Haberin Devamı

- Yufkacılar: Şimdi ne alakası var demeyin! Konyalı kadınlar mutfakta çok m-hirdir. Özellikle de çok iyi su böreği açarlar. Ama biliyor musunuz ki Konya’da artık o kadar iyi açma su böreği yufkası satılıyor ki Konyalılar bile artık hazır yufkadan yapıyor su böreklerini. Alıp gelin ve deneyin. Ha yapması çok kolay değil, gene su böreği gibi tek tek süzgeçle haşlayıp, arasına bol çeşit peynir koyup kat kat itina ile dizmek gerekiyor ama en zor kısım olan yufka açma kısmı atlanmış oluyor. Fırından çıktığı -ndaki lezzeti ise tarifsiz güzellikte.

- Şekerciler, hurmacılar: Beyaz Mevlana şekeri Konya dönüşü eşe dosta getirmek için çok güzel bir hediyelik. Hurmalı şekerleri de tavsiye ederim.

Haberin Devamı

Şeb-i Aruz haftasında Konya alışveriş rehberi

DİĞER YENİ YAZILAR