Ahmet Güneştekin doğudan yükseliyor

Türkiye'nin uluslararası sanat dünyasında yükselen yıldızı Ahmet Güneştekin'in, Barcelona Marlborough galeride bulunan "Kökenin Yetisi" sergisinin açılışındaydım.

Kasım ayı, sanatla buluşma zamanı... Benim de size ülkemiz sanatı ile ilgili güzel haberlerim var. Geçtiğimiz hafta, Türkiye'nin uluslararası sanat dünyasında yükselen yıldızı Ahmet Güneştekin'in, Barcelona Marlborough galeride bulunan ‘Kökenin Yetisi’ sergisinin açılışındaydım. Türkiye'den önemli basın mensuplarının yanı sıra, dünya çapında önemli koleksiyonerler, Barcelona Başkonsolosu Emir Salim Yüksel ve tabii ki Barcelona'daki gururumuz Arda Turan da açılıştaydı. Mayıs ayında, Venedik Bienali'ne eş zamanlı olarak yine Marlborough galeride açtığı ‘Milyon Taşı’ sergisini gezmiş ve çok etkilenmiştim. Batman'ın Garzan işçi kamplarında doğmuş, Yaşar Kemal'in etkisinde kalarak buram buram Anadolu solumuş bir sanatçı Güneştekin. Etnik kökenleri harmanlayarak ve tüm din ve kültürlere eşit mesafede duran, insanlığı kucaklayıcı eserler vermesi tam da bu yüzden sanırım. Zihnini ve ruhunu en fazla meşgul eden meselenin ortak kavramlar ve değerler olduğu hemen her serisinde hissediliyor. Tamamen kendine özgü kurguladığı işlerinde resim- heykel- yazı- ayna gibi görsel araçları da bağımsız ve kural tanımaz bir üslupla harmanlıyor. Ortaya çıkan eserleri de kesinlikle benzersiz oluyor. Sanatçının etnik kökeninin gelenek ve kültürünü şimdiki zaman ile buluşturması ve tamamen kendine özgü sanatsal ifade yakalaması, tüm dünyada yükselen değer. Öz hikayelerini, insanoğluna ait tüm ortak kavramları anlatmada kucaklayıcı bir dil olarak kullanan Ahmet Güneştekin de evrensel yolculuğunda sanat severlere adeta "Güneş doğudan yükselir" dedirtiyor. Sanatçının; New York, Hong Kong, Madrid, Venedik, Monaco, Amsterdam'dan sonraki kişisel sergisi "Kökenin Yetisi", Barcelona'da 12 Aralık'a kadar sürecek. Çalık Holding'in katkılarıyla gerçekleşen serginin küratörü ise İspanya'nın önemli sanat danışmanlarından, Miro, Dali ve Gaudi yılı kapsamındaki tüm sergilerin de küratörlüğünü yapan önemli bir isim; Barcelona Kültür Sanat Konseyi üyesi ve Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Birliği Başkan yardımcısı Daniel Giralt-Miracle.

Haberin Devamı

Ahmet Güneştekin doğudan yükseliyor

Haberin Devamı

Elbette, Güneştekin'in efsaneler ve masallarla örülü, İstanbul'un tüm hallerini, bu toprakların kucakladığı tüm kültür ve dinleri merkezine alan, hatta aynalarla bakanı sanatın merkezine taşıyan işlerini görmek için yurt dışına gitmek gerekmiyor. Şu anda İstanbul'un en geniş kapsamlı sanat buluşmalarından "Contemporary İstanbul"ın 10'uncu yıl etkinlikleri bünyesinde Ahmet Güneştekin seçkilerini görmek mümkün.

Ahmet Güneştekin doğudan yükseliyor

DİĞER YENİ YAZILAR