Bugün günlerden Bond 007

3 yıl aradan sonra James Bond yeni macerası "Spectre" ile karşımızda... Sakın, "gişeye gidelim, bakarız" demeyin, işinizi garantileyin ve biletinizi önceden alın.

Bugün günlerden Bond 007Yazımın girişinden de anlayacağınız üz're ben James Bond severim. İşin aslı, yenilikçi filmlere tutkum bir yana, klişelere her zaman bağlılığım vardır. Babamın gençlik yıllarına damgasını vuran "007", bugün gençliğin eşiğinde duran kızım için de çoktan vazgeçilmezler arasına girdi. Ailece önden bir Bond hazırlığı yaptığımızı bile söyleyebilirim. Eski Bond'lardan günümüze bir seçki yaptık Ada için. Bond'u iyice tanısın ve bu yeni filmi öyle izlesin istedik. Hoş, Bond artık Daniel Craig ile klişelerini büyük ölçüde kırdı. Değişti, modernleşti. Elbette, sanatsal ağırlıklı filmlerle tanıdığımız yönetmen Sam Mendes'in de bunda payı büyük. James Bond serisi artık eskisinden çok daha entelektüel, daha sanatsal ve daha iyi filmlerle seyirci karşısına çıkıyor. Ama ne yalan söyleyeyim, yine de eski klişeleri aramıyor değilim. Belki de serinin ilk yazıldığı ve yıllarca sinemada canlandırılmış "komedi- ajan- macera" türünün içindeki komedi unsuru yok edildiği için bir yabancılaşma hissediyorum. Bond'un soğuk esprileri, ukalalığı, antipatik halleri ve çok acayip teknolojik silahlarını özlediğimi itiraf etmeliyim. 2006 yılı itibari ile yeni Bond Daniel Craig ile birlikte sanki James Bond değil de çok kaliteli ama başka bir macera filmi izlediğim hissine kapıldım. Tıpkı yeni Bond sebebiyle ikiye bölünen sinema severler gibi ben de kendi içimde çarpışıyorum. Yine de büyük heyecanla "Spectre"ya koşuyorum.

Haberin Devamı

Geçmişten günümüze tüm ajanlar

İlk ve en Bond: Sean Connery: Serinin 7 filminde oynadı. James Bond deyince, aradan geçen 50 yıla rağmen ilk akla gelen 007, kesinlikle Connery.

En bilinmeyeni David Niven: "Casino Royale"in ilk Bond'u aslında James Niven. Ama EON Productions imzası olmadığı için çoğu yerde ismi geçmez. Aynı durumdaki diğer filmde Sean Connery'nin oynadığı son Bond filmi "Asla Asla Deme".

Tek filmlik Bond: George Lazenby: Avustralyalı olduğu için zaten en uzaktan gelen Bond George Lazenby. Tek filmi "Kraliçe'nin Gizli Servisi"

Haberin Devamı

Roger Moore: İşte bir başka efsane. Tıpkı Connery gibi yedi kez Bond oldu.

En entellektüel Bond, Timothy Dalton: Gallerli aktör zaten Shakespeare Company'nin çok önemli bir oyuncusuydu. Hatta Bond'u kabul ettiği için çok eleştirilmişti.

Yakışıklı Bond Pierce Brosnan: 42 yaşında Bond olan Brosnan gerçekten klasik anlamdaki Bond karizması ve yakışıklılığının en çok hakkını veren isimlerden biri oldu.

En sarışın en suratsız Bond, Daniel Craig: Çok yakışıklı değil; karizması var. Çapkın bakışlı değil...

Q geri dönüyor

17 James Bond filminde "Q "rolünü oynayarak serideki rekoru elinde tutan Desmond Llewelyn'in ölmeden önceki son Bond filmi Türkiye'de de çekilen "Dünya Yetmez" idi. Ben Wishaw'ın canlandıracağı Q yeniden seyirci karşısına çıkıyor. Bond için bakalım neler yapacak.

DİĞER YENİ YAZILAR