Ne istediniz bu ülkenin gençlerinden ve geleceğinden!

Çalış dediniz çalıştılar. Daha çok çalış dediniz daha çok çalıştılar. "O kadar çok çalış ki çocukluğunu, gençliğini yaşama" dediniz, 14-19 yaşa arası insan ömrünün baharını gözlerini kırpmadan çöpe attılar. Ama olmadı, gene de olmadı, yetmedi, yetinmediniz. Daha çok verdikçe daha çok istediniz. Sadece çocukların, gençlerin değil bir ülkenin geleceğini hebâ ettiniz. Tek suçu, iyi bir eğitim almak için birbiriyle yarışan milyonlarca genç insanla kedinin fareyle oynadığı gibi oynadınız. Hatalı ve saçma sapan sorular bir yana bir türlü yönetemediğiniz sınav sonrası yerleştirme trafiğiyle hem öğrencilere hem de velilere "maymun zekâ testinde" muamelesi yaptınız. Mutlu musunuz?

Bir ülkenin geleceğinin, o ülkedeki eğitim düzeyi ile doğru orantılı olduğunu bilmek için alem-i cihan olmaya da gerek yok bu devirde. Üstelik "aman yahu yollarız Amerika'da herhangi bir okula" diyen gönlü rahat velilerden de değilim. İlle de ülkemde herkes için iyi bir eğitim standardı olsun, benim çocuğum da çalışma gerektiren iyi okullarda okusun, hep birlikte kalkınalım istiyorum ve bu yüzden de eğitim meselesiyle kafayı bozmuş durumdayım.

Haberin Devamı

Önce TEOG ile başlayalım: Hala kasım ayındaki ilk sınavdan kalan, uzmanların ve bilirkişi heyetlerinin "hatalı" olarak tespit ettiği halde, MEB'in "gene yanlış ve kötü soru hazırlamışlar" eleştirisinden kaçmak için kabul etmediği ve sürüncemede kalan soruların yılan hikâyesine dönen mahkemeleri var.

Gayrimüslim öğrenciler sıkıntılı

Herkes Türkçe ve Matematik sorularından iptal beklerken kötü bir soru olmakla birlikte yanlış olmadığı uzmanlarca kabul edilen bir İngilizce sorusu şaşırtıcı bir şekilde iptal edildi. Tekrar puanlar hesaplandı. Ama hala matematik ve Türkçe sorularıyla ilgili ses çıkmıyor. Daha önceki yıllar yaşadığımız gibi altı ay ya da bir sene sonrası iptaller gelirse şaşırmam. Tabii bir de gayrimüslim öğrencilerin din dersinden muaf tutulmak yerine 0 puan verilerek, hatalı hesaplanan sonuçlarının düzeltilmesi süreci var! Tabii bunlar düzeltilene kadar büyük ihtimalle iş işten geçmiş, çocukların bir kere daha hakkı yenmiş olacak. Üstelik "hatalı sorular" en büyük sorunumuz değil. Soruların, ayırt edici özellikte olmaması asıl kâbus. Ülkemizin hem en pahallı hem de en zor girilen okulu Robert Kolej'in yedek listesi bile 1000 üzerinden 1000 puan alan çocuklarla dolu. Bir gün önce doğanın öncelikli yerleşeceği bir yerleştirme süreci bekliyor şimdi bizi. Çünkü, sorular, sınava girenlerin bilgi ve akıl yürütme yeteneklerini sağlıklı ölçemiyor. 1 milyon 200 bin öğrenciden söz ediyoruz! Yabancı özel okullara "parayı basarak" girildiğini sananlar için bir örnek vermek istiyorum: Yeniden Robert Kolej'e dönersek, hem tüm masraflar hariç yıllığı 55 bin lira olan, hem de sınavlarda tam yapmanın bile yetmediği, okul ortalaması da 100 olan çocukların bile yedekte beklediğini söylemem sanırım yeterli olur. Diğer yabancı okullar ve özel fen liselerinde de durum çok farklı değil. 240 sorudan 1-2 yanlışla ancak girilebilen bu okullarda, aynı puandaki öğrenci yığılmaları nedeniyle büyük kaos yaşanıyor. Sebep yine aynı; ayırt edici sorular sorularak çocuklar sağlıklı ölçülemiyor.

Haberin Devamı

TEOG gidecek

Haberin Devamı

Gelelim parasız eğitim seçenlere; iyi bir eğitim için parası olanların hâli böyle ise iyi Anadolu Liseleri'ne girecek çocukların vay hâline! 1 milyonu aşkın çocuk içinden sınavı tam yapan binlerce öğrenci ve hemen hepsinin hayali İstanbul ve Galatasaray Lisesi. Peki hangi önceliğe göre yerleşecek bu çocuklar. Üstelik her yıl medyaya yansıyan "torpilli" dediğimiz usulsüz yerleştirmeler de işin cabası!

Üniversite'ye giriş sınav sorularında da iptaller var. Nedense hem MEB hem de YÖK önce iptalleri sonra puanları açıklamak yerine, önce puanları açıklayıp sonra soruları iptal ederek yeniden puanlama gerektirecek bir süreci işletip, aileleriyle birlikte düşündüğümüzde milyonlarca insanı büyük strese sokuyorlar. Lise, üniversite, KPSS, öğretmenlik sınavı ve diğerleri... Bu sene liseye geçiş için yapılan "TEOG" değişecek deniyor. TEOG gidecek "MEOG" gelecek. Genç nüfus çok olduğu sürece elbet sınav gerekecek. Önemli olan zihniyetin ve artık başarısızlığı katmer katmer kanıtlanmış kadroların tamamen değişmesi. Aksi takdirde, bir türlü rayına oturmayan sınav ve yıldan yıla gerileyen eğitim sistemimizle ülkemiz için aydınlık bir gelecek beklemek tatlı bir hayâl olmaktan öteye gitmeyecek!

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR