40 yaşındakiler genç 60’lar artık orta yaşlı

İnsan ömrü uzayınca yaş kriterleri de değişti. İnsanlar artık 30’lu yaşları “yeni 20’ler” olarak tanımlıyor. 60’lar orta yaş sayılıyor. Moda dünyasının 60 ve üstü yaşlardaki ikonları bunun kanıtı..

Güzelliğin, genel bir kavram olduğu konusunda hemfikiriz ama yine de güzellik ve gençliği birbirinden ayıramıyoruz pek. Moda dünyası ve Hollywood tarafından, tüketimi pompalamak için yürütülen kampanyaların etkisi de büyük bu algıda. Gençliğin, başlı başına bir güzelliği var kuşkusuz. Bu yüzden, kadınsı olmaya çalışan, aşırı makyaj yapan kısaca doğallıktan gelen güzelliği har vurup harman savuran genç kızların, kendilerine ihanet ettiği duygusuna kapılırım. Ama güzelliği, gençlikle sınırlamayı da, gerçek güzelliğe bir ihanet olarak sayarım. Hele ülkemizde; adeta bir çeşit hastalık halinde “gençlik” kavramı. Diğer toplumlarda insanlar olgunlaştıkça değer kazanırken, bizde bir bilimadamı dahi çoğunluğun işine gelmeyen bir söz söylediğinde “yaşlanmış o ne dediğini bilmiyor” diye hakarete uğrayabiliyor. Yaş almayı, tecrübe kazanmak olarak tarif eden ve saygı gösteren atalarımızın yerine, kıdemli insanlara “dinazor”, “bunak” yakıştırmalarını uygun bulan bir nesil geçiyor. Hele ki konu kadın ve hatta “güzel kadın” ise, beğeni yanında sinsice biriken kıskançlık pusuda bekliyor ve çok değil 30’lardan itibaren “yaşlandı“, “yaşlı“ yaftası yapıştırılmaya çalışılıyor. Kadınlar da günden güne buna inanıp, bir nebze daha gençlik uğruna, güzelliklerini heba edebiliyor. Ama artık dünyada devir değişiyor. Gençlikte herkesin sahip olduğu, tazelikten gelen güzellik bir yana; az kişinin başarabildiği, olgunlaştıkça havası artan ve her daim insanlarda güzel hisler uyandıran kadınlar kıymete biniyor. Gençlik fetişisti moda dünyası, çoğu 60 yaş üzeri kadınları baş tacı ediyor ve bir servet akıtarak marka yüzü olarak onları seçiyor! Dikkat; artık güzelliğin, çok boyutlu hali öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Darısı, Türkiye’mizin başına demek isterim ama biraz zor görünüyor. Bırakın kadınları, bir erkeğe bile kızıldığında ve söylenecek başka söz bulunamadığında “ihtiyar o” diye saldırıldığını hatırlatmak istiyorum. İşte gündemden bir örnek; Survivor yarışmacısı Bozok... Hollywood erkekleri için bile ideal yaş sayılan 40 yaşındaki bu adama, her kızan “yaşlı“ diyor. “Eh bir de kadın olsaydı“ diye de insan düşünmeden edemiyor. Gerçi uzağa gitmeye gerek yok; ben 28 yaşıma geldiğimde “tamam artık 30 oldun mu yaşlanırsın” diyenler vardı. Artık, iki sene içinde ne değişir diye düşünüyorlarsa! Şimdi de, “vay be 40’lar ha, hiç yaşlanmıyorsunuz!” diye iltifât edenler, beğenilerini belirtmek için iyi niyetle, ama aslında yine aynı zihniyetle bu cümleyi kuruyorlar.

Haberin Devamı

Güzellik; bir kişide beğeni, hoşlanma hissi bırakan, haz belirtileri uyandıran... diye tariflenmiştir felsefeciler tarafından ve hep tarışma konusu olmuştur. Aristo’ya göre; “güzel olan, salt kendisi için arzulanabilir” olan iken, Pisagor için, matematiksel oran-orantı gerektirir. Darwin’e göre ise doğal olan güzeldir. İnsanoğlu varoldukça bu tartışmalar sürecek, yeni tarifler eklenecektir mutlaka. Ama güzel olanı; moda olan tarifler ve kıstaslar, dönemsel zevklerle de karıştırmamak gerekir. Peki bu yıl yeniden gündeme gelen; her daim karizmatik ve cazibeli olan ya da duruşuyla kitlelerin beğenisini toplayan dünya starları kimler. Açıkçası; Jennifer Lopez, Penolope Cruz, Julia Roberts, Nicole Kidman gibi bizde “yaşlı“ diye çamur atılacak ama dünya standartında genç sayılan “40”lı yaştaki, kozmetik, parfüm ve moda yüzü olan yıldızları saymakla bitiremem. Benim vereceğim örnekler çok daha çarpıcı ve moda dünyası için bir devrim niteliğinde. En gençleri; 60 yaşında!

Haberin Devamı

İşte 2015 yılının güzellik ikonları:

Charlotte Rampling

Makyaj ürünlerini tanıtacak

40 yaşındakiler genç 60’lar artık orta yaşlı

İşte, gençlerin çok tercih ettiği bir başka kozmetik markası olan Nars ve önümüzdeki yıl 70. doğum gününü kutlayacak olan muhteşem oyuncu Charlotte Rampling iş birliği. Bundan böyle firma, makyaj ürünlerini, Rampling ile tanıtacak.

Christie Brinkley

Olgunlaştıkça güzelleşen kadınlardan

40 yaşındakiler genç 60’lar artık orta yaşlı

61 yaşındaki model, Barney’s’in yüzü oldu. Aslında buna şaşırmadım çünkü bu marka 30 yıla yakın bir süredir hep olgunlaştıkça güzelleşen kadınlarla iş birliği yapıyor.

Joan Didion

80 yaşında Celine’in reklam yüzü

Haberin Devamı

40 yaşındakiler genç 60’lar artık orta yaşlı

Yazar Didion tam 80 yaşında. Pek çok genç mankenin hayallerini süsleyen Celine markasının yüzü oldu.

Jessica Lange

66 yaşında Marc Jacobs’un yüzü

40 yaşındakiler genç 60’lar artık orta yaşlı

Tam 66 yaşında. Lange, ülkemizde olsa büyük anne rolünü bile zor alırdı. Marc Jacobs, Sephora işbirliği ile ürettiği makyaj koleksiyonu “Marc Jacobs Beauty”nin yüzü olması için Jesica Lange’la anlaştı. Ülkemizde bunun için seçilecek isim 30’larında olurdu sanırım!

DİĞER YENİ YAZILAR