İlk 1000 günün önemi

Geleceğin sağlıklı nesillerinin temeli yaşamın ilk 1000 gününde atılıyor. Hamile kalınan günden itibaren geçen sonraki iki yıllık dönemde bebeğin nasıl beslendiği çok önemli. Kalp hastalıklarından kansere kadar pek çok hastalık bebeklikteki beslenmeyle ilgili.

İlk 1000 günün önemi

Eminim, "1000 gün kuralı" diye bir şey duydunuz... Gelecekte bireyin ne kadar zeki ve ne kadar sağlıklı olacağını belirleyen, bu 1000 günlük dönemin önemi hakkında, son zamanlarda sıkça konuşulur oldu. En son ABD Başkanı Barack Obama bile bir demecinde "1000 gün"ün sağlıklı bir birey ve toplumu için öneminden bahsedince ve Amerika'da bu konuda yürütülen sosyal sorumluluk projelerini desteklediğini açıklayınca, konu dünya çapında popüler oldu. Peki, yetişkinlikteki zekâ ve sağlığı büyük ölçüde belirleyen, ilk 1000 günlük döneme ait bu beslenme metoduna dikkat çeken program nedir? 1000 gün ne zaman başlar? Nelere dikkat etmeli, annelerin farkında olmadan yaptığı hatalar neler? İşte kafamda bu sorular ve 13 yaşında bir kız çocuğu annesi olarak, "acaba neleri kaçırdım, neleri yanlış yaptım?" endişesiyle araştırmaya koyuldum. Ve ülkemizde, 1000 gün projesini, Sağlık Bakanlığı ile yürüten Nutricia'nın Anne-Bebek Beslenmesi Medikal ve Kurumsal İlişkiler Müdürü Dr. Yalım Üner ile görüştüm. Sohbetimize, Nutricia'nın Türkiye ve Ortadoğu'dan Sorumlu Bölge Başkanı Gamze Çuhadaroğlu da eşlik etti. Kadın yöneticilerin, bir anne olmanın iç güdüsüyle, bebeklerin sağlıklı gelişimi için toplumsal projeler üretmekte ve bunda başarılı olmakta ne kadar etkili olduğunu bir kez daha görüp, "kadın eli"nin, ülkemiz için gerekli olduğunu bir kez daha fark ettiğimi de belirtmeliyim. Çocuklarımız için geç olmadan, tüm anneler el birliği yapalım ve 1000 gün projesini, dikkat edilmesi gerekenleri yayalım.

Haberin Devamı

İlk 1000 günün önemi

İki yaşında gelişim tamamlanıyor

1000 gün ne zaman başlar? Neden önemlidir? 1000 kaçırılırsa, çocuk büyüdüğünde telafi etmek mümkün mü?

İnsan bedeninde bütün organların geliştiği ilk 1000 günden söz ediyoruz. Hamilelik dönemi olan ilk 40 hafta da buna dahil. Yani 40 hafta+2 yıl. Annenin hamile kaldığı ilk andan, bebek ikinci yaşını doldurana kadar olan süre=1000 gün. Beyin ve bağışıklık sistemi bu 1000 gün içinde gelişiyor. Zeka ve bağışıklık sistemini bütün hayat içinde kullanıyoruz. Kaç tane yağ , kaç tane sinir hücresi oluştuğuna değin binlerce cevabı, beden ilk 40 gün içinde veriyor. Ömrünüz boyunca, size o gün verilen ile yetinmek zorundasınız! Çünkü; hamilelikte tek hücreyle başlayan yaşam, iki yaşın sonunda artık tam anlamıyla bir insan bedenine dönüşüyor. Doğru şeyi verirseniz, doğru yapı oluşuyor. 2 yaş dolduğunda artık, iyisiyle kötüsüyle gelişim tamamlanıyor.

Haberin Devamı

Bebeklere 2 yaşına kadar anne sütü...

Obezite, 1000 günlük süreçteki yanlış beslenmenin sonucudur. Ve yetişkinlikte düzeltemezsiniz. Formül basit: Hamilelikte anne dengeli beslenecek, sigara içmeyecek. 0-6 ay arası, sadece anne sütü verilecek. 6-24 ay arası; bebeğin mide hacminin yarısı anne sütü, kalanı dengeli olarak katı gıda. Katı gıdaya geçişte her şeyden verirseniz çocuğu çok beslerseniz anne sütüne yer kalmaz.

Haberin Devamı

Türklerin demiri eksik

Türkiye'nin yarısında demir eksikliği var. Bu, tamamen ülkemizdeki yanlış beslenme sebebidir. Tansiyon, kolestrol, şeker ve kalp hastalıkları da ne yazık ki ülkemizdeki yanlış beslenmeden dolayı ödediğimiz bedeller.

Doğru beslenen bebeğin organları geç yaşlanır
Bebeklikteki beslenme hataları, yetişkinlikte nasıl bir problem olarak karşımıza çıkar?
Bebeğin gelişimi iyiyse, sağlıklı birey olacağı amlamına gelmez mi? Ülkemizde yanlış beslenme ile ilgili en çok ne gibi yetişkin hastalıklarına rastlıyoruz? Pirinç unu ile büyütseniz bile bebek büyür, gelişir, kilo alır ve sağlıklı görünür. Ama bebekken gözünüze topaç gibi ve sağlıklı görünmesi, yetişkinlik için bir şey ifade etmez. Çünkü, bebeklikteki doğru beslenmeme, organlar yaşlanmaya başladığımda hastalık olarak karşımıza çıkar. Doğru beslenen bebeklerin, ileriki yaşlarda tansiyon, kolestrol ve kalp hastalıklarına genellikle yakalanmaz ve 70-80 yaşında da sağlıklı olurlar.
Dünya Sağlık Örgütü ne öneriyor
6 aya kadar; Sadece anne sütü ya da anne sütü yetersiz olursa, önce emzirip hemen üzerine formül süt verilerek devam edilmeli. 6-9 ay; Bir günde toplam 200 cc. yani 2 çay bardağı katı gıdalar verebilir. İçinde her şeyden biraz olmalı. Meyve ve sebzelerle, tuzsuz ve şekersiz hazırlanmalı. Önce anne sütü verilmeli. 6 aylık bebek aşağı yukarı 700 cc. süt içer. 9-12 ay; Bir günde toplam 300 cc. yani 3 çay bardağı katı gıda verilir. Üzeri yine anne sütü ya da formül süt. Formül süt verilirken ayına dikkat edilmeli. 1 yaşından sonra çocuk herşeyi yiyebilir ama günde en az 500 cc süt içmelidir. Kırmızı et, yumurta, balık önemli. Ama her şeyi bir günde vermek zorunluluğu yok. Hafta içinde dengeli beslenmek önemli. Ayrıca hepimiz için günde 500cc süt-yoğurt gereklidir.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR