Renkli insanlar devrim kokan meydanlar

Küba’ya yolculuk... Dünyada daha zengin bir ülke görmediğimi söyleyerek başlamalıyım söze... Kaygıdan ve kavgadan uzak insanların yurdu burası. Doğası inanılmaz cömert , yüzyıllar süren acıdan sonra kazanılmış bir mücadelenin verdiği gurur... Renkli evler, tarihinden kopmayan sokaklar, devrim kokan meydanlar , bembeyaz kumsallar, palmiyeler, mango ağaçları, salsa, rom, puro... Daha ne olsun! Ama niyetiniz varsa, hemen gidin. Çünkü, Amerika’nın eli yine bu muhteşem adanın ensesinde. Çözülme başlamış görünüyor. Sürekli uyaran televizyon ve turizm varken, elbette 60’lı yılları daha fazla sürdürmek pek mümkün görünmüyor. Umarım, bunca emekle kurdukları düzeni, yeni ve çağdaş bir sosyalizm anlayışıyla sürdürmeyi başarır ve Amerika’nın arka bahçesi oldukları günlere geri dönmezler. Size tavsiyem; şimdi gidin Küba’ya... Işıklı hamburgerci tabelaları her yeri istilâ etmeden, 56 Model Chevrolet’ler kenara itilmeden, sokaklar bu denli güvenli, insanlar bu kadar mutlu ve ülke böylesine zenginken... Kısaca; Devrim ateşi sönmeden...

Haberin Devamı

Renkli insanlar devrim kokan meydanlar

Bilgili ve Küba’nın kültürüne hâkim bir rehberin size eşlik etmesi ve iyi bir organizasyona kendinizi emanet etmeniz önemli. Ben Kıvanç Demirel ile gezdiğim ve butik kültür turizmi yapan “sacred7travel” i seçtiğim için muhteşem geçti seyahatim. Hava durumu için Kasım-Mayıs arası uygun. Benim gittiğim turun birebir tekrarı 13-21 Nisan arası. Can-ı yürekten tavsiye ederim. (Detaylar: www.sacred7travel.com)

Batista’nın ülkesini Amerika’ya satarak ihanet ettiği, tüm ihaleleri yandaşlarına vererek ülkedeki zengin-fakir uçurumunu derinleştirdiği ama Fidel’in, Che’nin ve arkadaşlarının, Küba halkına eşitliği ve gururu getirdiği Küba’da, kahraman çok fazla. Tarih boyu, faşizmle mücadele etmiş bu ada insanı. Ama, Küba’nın Atatürk’ü kim derseniz, tıpkı bizde olduğu gibi cevap tek: Jose Marti.

Renkli insanlar devrim kokan meydanlar

Havana’nın sokakları Unesco koruması altında

Muhteşem, olağanüstü, büyüleyici... Yok, tam karşılayacak kelimeyi bulamıyorum. Ben susuyorum, eşimin çektiği fotoğraflar anlatsın diyorum. Size tavsiye: Kaybolun Havana sokaklarında. Korkmayın, çok güvenli. Bisiklet taksi tutun 1 saatliğine (20 Kuk yaklaşık 20 Euro) ve sizi halkın yaşadığı ara sokaklarda dolaştırmasını isteyin. Hem gezin, bir yandan da fotoğraf çekin. Havana’nın sokakları Unesco koruması altında, tabelaların çirkinleştirmediği bu şehrin keyfini çıkarın. Devrim Meydanı ve Atatürk Anıtı’na mutlaka uğrayın. Kalenin manzarası da inanılmaz. Küba ile ilgili tüm alışverişi “San Hose” kapalı pazarından yapın ve hemen yanındaki muhteşem bira fabrikasında, denizin kokusunu içinize çekerek Küba’nın ünlü bira markası Bucanero ile soluklanın. Küba demek Havana demek, bunu unutmayın.

Haberin Devamı

Renkli insanlar devrim kokan meydanlar

Yemekten önce mutlaka Mojito için

İçki: Hemingway’in uzun süre kaldığı Otel Ambos Mundos’ta, yazarın icât ettiği Daiquiri’den için. Yemekten önceyse Mojito içmeyi unutmayın. Daha önce içtiklerinize hiç benzemediğini göreceksiniz.

Eğlence:Tropicano Show. 200 dansçıdan oluşan müthiş bir “Caberet”... Hem de 1930’lardan kalan, bizde halâ böylesi bulunmayan mithiş bir açık hava sahnesi ve ışık sistemi. Dansçıların hepsi Kübalı tabii ki.

Haberin Devamı

Pinar Del Rio-Vinales Valley: Şehirden kopup, Küba’nın doğasına yolculuk yapın. Eşsiz... 250 milyon yıldan eski olduğu tahmin edilen fosillerin sıkışmasıyla oluşan kayalar ve bu kayaların üzerine nakşedilmiş “Devrim” resmi. Mural tepesi...Cueva Del İndio mağarasından sandalla geçip doğanın kalbinde nefis bir yemek molası verin.

Hemingway’in çiftliği: “Çanlar kimin için çalıyor” ve “Yaşlı Adam ve Deniz” romanlarının Nobel ödüllü yazarının kitap satışıyla alıp yerleştiği ev muhteşem.

DİĞER YENİ YAZILAR