Instagram’da dünya vatandaşı olarak yeni yıla girdim

Binbir farklı insan, binbir farklı âdetle yeni yıla girdik. Ben İzmirli olmaktan sebep, “nar patlattım” tam saat 12’de. Narın taneleri kadar bereket saçılsın etrafa yeni yılda diye. Bir de yeni iç çamaşırı elbette, 2015’te “donanalım” diye. Mümkünse kırmızı. O da yılbaşının rengi diye.

Biz çoluk çocuk, birkaç aile kısacası bizbize... Ha bir de dünyanın dört bir tarafından arkadaşlarımızla birlikte. Nasıl mı! Size bir şey söyliyeyim mi ne lüks oteller, ne sokak partileri en keyiflisi sosyal medyanın yılbaşı eğlenceleri. Özellikle de Instagram. Mâlumunuz, yeni yıla tüm dünya aynı anda girmiyoruz. Ben evde geceden kalma rehâvetle yatarken, Amerika’daki arkadaşlar “5-4-3-2-1” diye sayıyordu daha. Afrika’sı ayrı, Güney Amerika’sı ayrı... Gerçek hayatta hiç karşılaşmadığım ama Instagram sayesinde “fotoğraf” aracılığıyla arkadaş olduğum insanlarla birlikte, farklı saatlerde, bambaşka geleneklerle yeni yıla girmenin keyfini yaşadım bu sene. Öyle sanıldığı gibi gece boyunca bilgisayar başında oturmak anlamına gelmiyor elbette bu. Saat başı, Instagram hesabınıza göz atmak yeterli. Tabii, farklı ülkelerden insanları takip ediyor olmak gerekli. Benim için Instagram, farklı yaşam biçimlerinin içine girmek ve başka coğrafyaların bize göre değişik kültürlerini keşfetmek olduğu için takip ettiğim Instagramcı’lar dünyanın dört bir köşesinden. Bu sayede yeni yılım hiç olmadığı kadar renkli geçti. Sanki bir uçağa binmişim ve her kıtada bir kez daha yeni yıla girmişim gibi. Eğer sizde benim gibi farklı kültürlerin geleneklerine meraklıysanız emin olun çok eğleneceksiniz. Seneye kadar kendinize Instagram’da renkli arkadaşlar bulup, 2016’ya “Dünya vatandaşı” olarak girmeyi denemeyi düşünürseniz, aşağıdaki keşiflerime bir göz atın derim. Seneye hoşuma gidenleri yapmak üzere, koydum bir köşeye... İşte yeni yılda Instagram sayesinde şâhit olduğum farklı kültürlerin yılbaşı:

Âİspanya’da daha önce birkaç kere yılbaşı geçirdiğim için biliyordum ama bu yıl Instagram sayesinde yeniden hatırladım bu güzel geleneği:

Haberin Devamı



İspanyollar, saat tam 12’de, 12 küçük üzüm tanesi yiyor gelenek için. Dolayısıyla İspanyol Instagramcıların sofra fotoğraflarında hep üzüm vardı yılbaşında ve tam gece yarısı olduğunda üzüm tanelerinin fotoğrafları paylaşıldı. Hatta sokaklarda yeni yıla girenlere kolaylık olsun diye İspanya’da 12 üzümlük konserveler bile var. Bence uygulaması kolay ve zevkli bir gelenek.

- Brezilya’dan tâkip ettiklerimin yılbaşı gecesi “beyaz” giydiğini fark ettim. Bir paylaşımdan, kötü ruhları kovduğuna inanıldığı için beyaz giymenin âdetten olduğunu öğrendim. Eh tabii oralarda hava güzel. Bizim ülke kış kıyamet. Ama yine de bu kış beyaz rengin moda olmasının verdiği cesaretle ve biraz da aykırı olmanın cazibesiyle, seneye beyaz giyerek yeni yıla girmeyi de listeme ekledim. Ha bir de Brezilya’lılar, dagalardan atladıklarını gösteren fotoğraflar koydular. 7 dalga üzerinden atlayınca uğurlu geliyormuş. Bizim ülkemizin soğuğunda ben bu geleneği pas geçiyorum.

- İşte tam bize göre bir gelenek. Coğrafya olarak uzak olsak da pek çok noktada benzerlik gösterdiğimiz Güney Amerika ülkelerine de misafir oldum yılbaşı gecesi, Instagram sayesinde. Şili’den paylaşılan bir fotoğrafta, mercimek yiyen bir kadın bütün yılının iş ve parayla dolu geçeceğine dair bir not düşmüştü. Ayrıca Kuzey Avrupa’dan Amerika’ya kadar pek çok ülkeden kullanıcı, sofrasında mercimek olan fotoğraflara bereket notu düşmüştü.

- Kolombiyalılar’ın âdeti kesinlikle benim için çok uygun. Boş bir valizle, sokakta dolanıyorsunuz. Böylece bütün yılı gezerek geçiriyorsunuz. Bizdeki “leyleği havada görmek” karşılığı olan bu inanış kesinlikle denemeye değer. Ne de olsa uçan leylek görmekten çok daha kolay.

- Danimarka’da saat 12’de sandalyeden atlıyorlar.

- Başta, İngiltere ve özellikle İskoçya’da olmak üzere Avrupalıların çoğu, tam gece yarısı arkadaşlarının evine gidiyor. Yanlarında da bereketi sembolize eden ekmek, nar, tuz gibi hediyeler götürüyorlar.

- Güney Afrika’nın Cape-Town kentinden bir paylaşımda sokağa atılan eski elektronik eşyalar vardı. Televizyon, radyo v.s. Bunu erkekler kesinlikle öğrenmemeli, yoksa gelenek bahanesiyle yeni çıkan ve bizim yenisini almayı gereksiz bulduğum elektroniklere yer açmak için evdekileri sokağa atmaya kalkabilirler. Aman!

DİĞER YENİ YAZILAR