TEOG sonrası çocukların okuması gereken kitaplar

Haberin Devamı

Hafta içi liselere giriş sınavı olan “TEOG” yapıldı. 1 milyon 287 bin öğrenci, altı dersten sınava tabii tutuldu. İki aşamalı sınav takviminin birincisi böylece tamamlandı. Öğrenciler, aynı derslerden Nisan ayında tekrar sınava girecek. Her yıl bir başka fiyasko yaşanan, liselere seçme yerleştirme sınavında geçen yıl yedi soru “yanlış oldukları” gerekçesi ile iptal edilmişti. Bu yıl benzer bir skandal yaşanmaması için daha fazla özel gösterilmiş olmalı ki sorular uzmanlardan geçer not aldı. Tartışmalı iki Türkçe sorusu biraz kafaları meşgul etse de henüz bir iptal olup olmayacağı ile ilgili bilgi verilmedi. Çocuklara ve ailelerine büyük geçmiş olsun diyor ve bir sonraki sınava kadar yeniden iyi çalışmalar dliyorum. İşte bu hafta yapılan TEOG sınavından arda kalanlar...

- Çocuklar ve aileler her yıl olduğu gibi yine adeta sırat köprüsünden geçti. Bu kadar heyecan, küçücük kalplerde büyük fırtına koparıyor. Ve kim bilir daha sokakta top oynayacak yaştaki çocuklarda ne travmalarda kalıyor. Bu vahşi sistemin çarkında nice çocukluklar heba olmaya devam ediyor.

- Sosyal medyada “TEOG” ile ilgili en çok konuşulan, Türkçe sınavında çıkan “selfie” sorusu oldu. Bu kelimenin Türkçeleştirilmesi için Twitter’da epey kampanya başlatmış olduğum için umarım çocukların başına “selfie” çorabını örenlerden biri olmamışımdır.

- 61 okulda hava koşulları sebebi ile TEOG sınavı yapılamadı. Mazeret sınavı 13-14 Aralık tarihlerinde yapılacak.

- Bu sene, her dersten 3-4 tane “ayırt edici” özellikte zor soru olması, uzmanlar tarafından olumlu karşılandı. Soruların genel olarak çok basit ya da çok zor olmasındansa, kademeli olarak zorlaşan soruların, öğrenciler arasında başarı sıralaması yapılmasını kolaylaştırdığı söylendi.

- Din Bilgisi sorularının geçen seneki kadar zorlayıcı olmaması olumlu bulundu. Çocukların genel bir bilgi sahibi olmasıyla çözülebilecek nitelikteki sorular, geçen senekilere oranla oldukça kolay bulundu. Olması gereken de buydu. Tabii, kişinin özeline giren ve inanç sistemine dayalı “Din” kavramının, çok seçmeli seçeneklerle sınanması ne kadar doğruysa!

- En büyük eleştiri “İngilizce” sorularına geldi. Kolej öğrencilerinin bile zorlanıp yanlışa düştüğü sorular karşısında devlet okullarının ortalaması ne olacak merak konusu! Özellikle Anadolu’da okuyan öğrencilerin imkânları göz önünde bulundurularak yabancı dil soruları oluşturulmalı. Hatta bence sosyal adaletsizliğin bir nebze önüne geçmek için ingilizce dersi, TEOG sınavına katılmamalı. 5 yaşından itibaren İngilizce okuyan çocuklar karşısında, yabancı dil dersleri boş geçen öğrenciler harcanmamalı!

Sınav sonrası moral lazım

Ve sınav sınav sınav derken hobiler bir kenara atılmamalı. Beyin, ancak “doldur-boşalt” yöntemiyle verimli kazanım sağlayabilir, bu unutulmamalı. Hele hele kitap okumak kesinlikle ihmal edilmemeli. Aklın, zaman zaman dağıtılmasının, ardından yapılacak çalışmayı daha verimli kıldığını eğitimciler özellikle belirtiyor. Kaldı ki çok kitap okuyan çocukların okuduğunu anlama becerisi geliştiği için zaten sınavlarda da başarıları artıyor. Kitap okuma oranımızın düşüklüğüne bakınca, ülkemiz gençliğinin “okuduğunu anlama” konusunda dünya sıralamasının sonlarında yer aldığına şaşırmamalı. Kitapları, sınavlar ne kadar yoğun olursa olsun çocuklarımızın baş ucundan ayırmamalı. İşte bu yüzden ben de bir kitap kurdu olan kızımdan, bu yaş grubundakilerin ilgisini çekebilecek nefes kesecek kadar sürükleyici macera kitaplarından oluşan bir liste yapmasını istedim. Ada da kendi okurken elinden düşüremediği kitaplardan bir seçki yaptı. Haydi bakalım, sınav sonrası moral için bir kitap seçin ve dünyanızı değiştirin.
İşte ergenlik çağındakiler için onları stresi hallerinden uzaklaştıracak, kızım tarafından test edilip onaylanmış, macerası bol, en heyecanlı kitap serileri... Kitapların isimlerine bakmayın, çoğu distopik romanlar olduğu için kulağa biraz korkunç geliyor. Hayal dünyasında geçen hikayeler bu yaş grubuna çok hitap ediyor ve isimler de ilgi çekmek için böyle seçiliyor. Eminim tıpkı benim gibi çocuğunuzdan sonra bu kitaplar sizin de ilginizi çekecekler. Kendi çocukluğumuzun klasiklerini alelacele dayatmak yerine, kitap alışkanlığı kazandırmaya öncelik verilince, yerli yazarlara ve klasiklere çocuklar kendi istekleri ile geçiyorlar, emin olabilirsiniz.

- Cehennem Makineleri (seri)- Cassandra Clare
- Uyumsuz(seri) -Veronica Roth
- Ölümcül Oyuncaklar (seri)- Cassandra Clare
- Labirent (seri)- James Dashner
- Percy Jackson ve Olimposlular (seri) Rick Riordan
- Sır (seri)-Pseudonymous Boch
- Gregor (seri)-Susanne Collins
- Açlık Oyunları (seri)-Susanne Collins
- Vampir Günlükleri (seri)-L.J.Smith
- Alacakaranlık (seri)-Stephenie Meyer
- Seraphina (seri)- Rachel Hartman

DİĞER YENİ YAZILAR