Dünya mirası listesinden ömrü uzatan topraklar

Haberin Devamı


İtalyan Rivierası’nın Ligure bölgesindeki “Cinque Terre” beş köy anlamına geliyor. Birbirine çok yakın olan bu köy birbirinden çok farklı görselliğe sahip. İşte; Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola ve Riomaggiore’den oluşan, güzel olduğu kadar ulaşımı zor “Beş Toprak” köyleri...

İtalyanca adıyla “Cinque Terre”... Beş köy anlamına geliyor. Ama ne köyler... Hepsi bizim Karadeniz gibi sarp yamaçlarda yer alan, bugün bile ulaşımın çok zor olduğu ve bir zamanlar buraların nasıl olup da kurulabildiğine dair insanı hayrete düşüren beş küçük ve şirin köy. Tarih boyunca ulaşımı zor olduğu için bozulmamış ve bugün UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan bu köylerin biri hariç hepsi deniz kıyısında. İtalyan Rivierası’nın Ligure bölgesindeki bu beşi bir yerde güzellik, üzüm bağlarının denizle buluşmasına şahitlik eden muhteşem bir manzaraya sahip. İşin ilginç yanı, birbirine çok yakın olan bu beş toprağın birbirinden çok farklı görselliğe sahip olması. Sakın, “birini görsek yeter” diyerek günü birlik üstün körü gezip dönmeye kalkışmayın. Hepsinin farklı dokularda duraklar olduğunu hatırlayıp, “görüp-kaçmak” yerine, keyfini çıkarmak için kendinize zaman tanıyın. Hiçbir konforu olmayan hatta kimi zaman seyahatinizi zorlayabilecek noktaları hesap edip, tatilinizi ona göre planlayın. Aksi halde, can sıkıcı sorunlarla zevkiniz gölgelenebilir, İşte; Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola ve Riomaggiore’den oluşan, güzel olduğu kadar ulaşımı ve yamaçlara kurulu olduğu için konaklaması zor “Beş Toprak” köylerini eziyete dönüşmeden keşfedebilmeniz için notlar:

- Genova’ya uçuş sonrası, tren, otobüs ya da araba kiralayarak Ligure Bölgesi’ndeki Cinque Terre’ye gidebilirsiniz. Araba yolu, Karadeniz bölgemiz gibi muhteşem bir doğanın içinden geçiyor. Elbette yol oldukça dolambaçlı. Eğer yolculuğunuzda başka durak yoksa sadece Beş Toprak seyahati için araba kiralamayın çünkü köyler arasında arabanızı kullanamayacaksınız. Yağışın bol olduğu aylar, toprak kaymasından sebep kara yolunda mahsur kalmak da olası. Tren, bence en iyi seçenek.

- Bu beş köy son derece salaş hatta biraz pasaklı duraklar. Hele yaz ayları seyahat ediyorsanız, ayağınızı uzatıp deniz kenarında keyif yapmak gibi hayaller kurmayın. İç turizm burda inanılmaz yoğun ve y ığınla İtalyan üst üste denize girmek için buraya akın ediyor. Yorulup terlediğinizde kayalıklardan denize atlayıp, gezmeye devam etmek çok keyifli, ama sakın Türkiye’nin cennet kıyıları varken burada deniz tatili planlamayın, hayal kırıklığına uğrarsınız.

- Sakın köyler arasında arabayla gidip gelmeye kalkışmayın. Aksi halde kıyıdan 1,5 kilometrelik mesafeyi dağlara çıkıp aşmanız gerektiği için en az 1,5 saatte alırsınız. En ideali; 1, 2 ya da 3 gün kullanabileceğiniz tren biletiyle istediğiniz kadar indi bindi yaparak dolaşmak. “Multiservizi” olmasına dikkat edin. Bileti aldığınızda, kullanmadan önce makineye okutmanız gerekiyor aksi halde ceza yersiniz! Ayrıca tekne ile de kıyıdan köyler arası geçiş yapabilirsiniz. Bazı köyler arası yürüyüş yolu da var ancak biz Temmuz sonu orda olduğumuz hâlde bir gün önce yağan yağmurdan sebep toprak kaymış ve Manarola Köyü’ndeki “Aşk yolu” kapanmıştı.

- Konaklama için köy seçimi de önemli. Buralarda büyük otele izin yok. Eski küçük apartmanların bazıları otel yapılmış, bazı dairelerde yine günlük kiralanıyor. Biz epey yüklü para ödeyip, çok pis ve bakımsız bir dairede kaldık Vernezza’da. Ayrıca bu köy, benzerleri gibi dik yamaca kurulu olduğu için, bavulları daracık dokaklardan taşımak ölümcül bir eylem oldu. Malum, araba köye girmiyor. Ama sokakları gece en hareketli köylerden biri, yine de konaklama için önermiyorum. Ama teras lokantalarının en tepesindekinde yemek yemek çok keyifli oluyor. Eğer bu köylerden birinde kalacaksanız -ki bence bu güzel bir karar olur- kesinlikle Monteresso’yu tercih edin. Düz ayak olan ve geniş bir kıyıya sahip tek köy burası. Tekrar gitsem, bu köydeki Villa Margaritha’da konaklarım. Tam merkezde, tertemiz, küçücük 3 yıldızlı bir otel bu. Fiyat dengesi de mâkul. Ayrıca, bu beş köyün bağlı olduğu La Spazia’da, konaklamak için düşünülecek seçeneklerden biri. Ana istasyonun bulunduğu İzmir gibi bir yerleşim La Spazia. Şehir havası hakim ebette. Ama burdan tüm köylere 5 dakikada ulaşabilmenin rahatlığını da unutmayın.

- Yanınızda şık şeyler götürmeye kalkışmayın. Burası biraz İtalyan’ların “bitli tatil” yeri. Çok şirin ve oyuncak gibi tatlı köyler, ama Amalfi Bölgesi’nin şıklığını beklemeyin.

Carniglio

Denizi olmayan ve dağın tepesinde kurulu tek köy. En küçük ve mütevazi olanı, ama ben burayı çok sevdim. Trenle indikten sonra, küçük servis sizi tepedeki köye çıkarıyor. Merdiveni kullanmak da mümkün, ama bence çok eziyet. Otobüsten indiğiniz noktada muhteşem manzaralı küçük bir pizzacı var. Tavsiye ederim.

Manorola

Akşam üstü saatleri ve gün batımı şahane. Güneş karşı yamaca devrildiğinde renkli evlere nefis bir ışık vuruyor ve muhteşem fotoğraf kareleri çıkıyor ortaya. Yamacı çıkan yoldan kayalıklara varınca denize girin, çarşıdaki ayak üstü midyeciden külah dolusu deniz mahsülleri alıp, günbatımı manzarasına hakim banklardan birinde afiyetle yiyin.

Monterosso

En büyük çarşı burda. Düz ayak olduğu için rahat geziliyor. Tren istasyonunun bir tarafında uzun kumsal ve yazlıklar, diğer tarafında ise çarşı bölümü uzanıyor. Tarihi çarşıdaki Enoteca da Eliso’da benim için bir “Artist” içerseniz sevinirim.

Vernezza

Sabah ve gece güzel. Deniz kenarındaki kilisenin önünde kahve içmek çok keyifli.

Riomaggiore

En dar ve sıkışık köy burası. Kıyısındaki mavi balıkçı kayıkları bu köyün sembolü adeta.

DİĞER YENİ YAZILAR