Soma çocukları UNUTULMASIN

Haberin Devamı

Soma Faciası... Ne yazık ki ülkemizin yaşadığı en büyük felaketlerden biri olarak tarihe geçti. Bu acı unutlacak gibi değil. Ama hayat devam etmek zorunda... İzi, hiçbir zaman silinmeyecek olsa da yaraları sarmak zamanı.

Faciahenüz yaşanıyorken, madende kurtarma çalışmaları sürüyorken, henüz Soma can derdindeyken, kendi adıma bölgeyi ziyaret etmenin, ayakbağı olmaktan öteye geçmeyeceğini söylemiştim. Kimseyi hedef almamıştım bunu söylerken, ama üzerine alınanlar olmuştu elbette. Ve bugün yine sözümün arkasındayım. Kurtarma ekibinden biri ya da sağlık personeli değilseniz, kriz anlarında gölge etmekten öteye geçemezsiniz. Tıpkı kalp krizi geçirmekte olan komşusunun başına toplanan mahalleli misali, afet hallerinde de kalabalık yarar değil zarar getirirancak. Yardımlaşmak güzeldir, ama zamanını beklemek gerekir. Bir yakınımız öldüğünde “kırkı çıksın” diye beklenir. En çok, geride kalanlar için gereklidir bu o 40 gün. Sonra araya zaman girer, el ayak çekilir... İşte o vakit, insan acısıyla yüzleşir. Kesif bir sızı göğsünü ikiye böldüğünde, tutacak bir el arar ararsın. O gün yanında kimler var bir bakar, dostunu o zaman anlarsın. Soma Faciası’nın ve kaybettiklerimizin 40’ı yeni çıktı dahaİşte dostluğu göstermenin vakti şimdi... Soma, talihsizliğine tekedilmemeli...

Yetimlere psikolojik destek veriliyor

NE mutlu ki, güzel yürekli insanlarımız var. İşte size içinizi umutla dolduracak muhteşem bir haber Soma’dan. Tam da “unutulmasın” derken, tam da “el ayak çekilirken”, tam da ihtiyaç varken “Yeryüzü Doktorları” Soma’lı çocuklar için seferber oldu. Pedagoji Derneği işbirliği ile çocuklara yönelik psikoterapik tedavi yapmak üzere Soma’ya giden gönüllü doktor, terapist ve psikologlar, Türk Hava Yolları’nda çalışan gönüllülerin de desteği ile; çocukları acılarıyla baş başa bırakmamak için oyunlar eşliğinde rehabilitasyon çalışmaları yapıyorlar on günden beri. Kaybın yaşandığı ilk günlerden ziyade yasın ikinci ve üçüncü evrelerinin sağlıklı atlatılmasının daha önemli olduğunu belirten terapist ve psikologlar, Soma’da büyük kayıp yaşayan madenci kardeşlerimizin emaneti olan çocukların bu travmatik süreci “en az psikolojik olumsuz etki” ile atlatmalarını amaç edindiler. 10 günlük bir çalışmanın ardından haftasonu Soma’dan ayrılan uzmanlar, olumlu sonuç aldıklarını ve ailelerin çocuklarıyla ilgili bahsettiği pek çok problemin, terapi sonrası azaldığını belirtiyorlar.

18 ÇOCUĞA TERAPİ

Peki, çocuklarla nasıl bir buluşma gerçekleştirmişler Soma’da: Projelerini, gerçekleştirebilmek için Soma Kurtuluş İlkokulu’nu mekan olarak kullanmışlar. 18 çocukla, Sabah 9’dan akşam 19’a kadar süren çalışmalar yapılarak altı terapi seansı gerçekleştirilmiş. Soma’da 432 çocuğun yetim kaldığını düşündüğümüzde bu projenin uzun bir yolculuğun ilk adımı olduğunu söyleyebiliriz. Ama sahiden muhteşem bir adım. Ayrıca daha fazla çocuğu ivedilikle sürece katabilmek için proje kapsamında 100 çocuğa Terapötik Oyuncak Seti de hediye edilmiş. Bu proje beni çok heyecanlandırdı. Soma’daki evlatlarımızı, kukla ve çocuk tiyatrosuyla buluştursak nasıl olur meselâ? Kafamda sadece eğlendirmek için değil, çocuklara derinden iyi gelebileceğini düşündüğüm o kadar çok proje var ki! Bunları en kısa zamanda ayağının tozuyla Soma’dan gelen terapist ve psikologlarla paylaşmalı ve onaylarını alarak iş birliği içinde hareket etmek gerekli. Yangında “önce kadınlar ve çocuklar” kurtarılır ya, Soma’da da önce çocuklara ulaşmaya çalışmak için bu projeye katılan; koordinatör Safa Şimşek, klinik psikolog Fatma Zehra Gelgör, pedagog Mehmet Teber, psikolojik danışman Ayşe Bulduk ve Hatice Kübra Uysal ve şu anda ismini sayamadığım emeği geçen herkese karşı büyük minnet duyuyorum. İyi ki varsınız.

”Yeryüzü Doktorları” kimdir?

- 2000 yılında bir araya gelerek, bugün yeryüzünün neresinde temel tıbbi bakım ve sağlık hizmetlerinden mahrum bir insan (hasta, sakat, felaketzede, mazlum, mağdur) varsa; diline, dinine, ırkına, cinsiyetine bakmaksızın tıbbi yardım ulaştırmaya çalışan, bir grup gönüllü doktor. Yeryüzünde herkesin aynı şans ve imkânlara sahip olmaması ve eşitsizlik karşısında birleşen ve “Yeryüzü Doktorları” çatısı altında toplanarak, çaresizliklerle mücade eden; amaç, misyon, çıkar beklentisi içinde olmadan yardıma koşan merhamet sahibi insanlar. Çalışmalarını tâkip etmek, gönüllü olmak ya yardım kampanyalarına katılmak isteyenler için web adresi: www.yyd.org.tr

DİĞER YENİ YAZILAR