Instagram efsaneleri #ComeSeeTurkey için sahaya indi...

Geçtiğimiz hafta, Instagram’ın fenomen fotoğrafçısı Mustafa Seven ile bir söyleşi yapmış ve bu sayede, Instagram’da takipçi toplamanın, hatta ünlü ya da fotoğrafçı olmadan bu mecradan para kazanmanın tüyolarını sizinle de paylaşmıştım. Aynı zamanda, Mustafa Seven’in Cumhurbaşkanlığı destekli bir projesi olduğunun haberini de yazmıştım. “ComeSeeTurkey” isimli projenin amacı, dünyanın dört bir yanından, yüksek takipçili Instagram fotoğrafçıları aracılığıyla ülkemizin tanıtımını yapmak. 13 farklı ülkeden Türkiye’ye davet edilen 20 fotoğrafçı, 24 gün içinde 24 şehri, iki ayrı grup ve güzergâh olarak gezip fotoğraflayacak ve hem #ComeSeeTurkey hesabından hem de kendi Instagram hesaplarından bu fotoğrafları paylaşacaklar. Proje, hayata geçti bile. Çarşamba günü, 11 fotoğrafçıdan oluşan ilk ekip ülkemize geldi ve basın toplantısının ardından yola koyuldu. İlk olarak, fotoğrafçılar, Mustafa Seven’in ev sahipliğinde ve rehber eşliğinde Dolmabahçe Sarayı’na gittiler. “Gittik” demek daha doğru olur çünkü ben de peşlerine takılıp onlarla birlikte tüm gün gezip, fotoğraf çektim. Dolmabahçe Sarayı’ndan çok etkilenen ekip, içerde fotoğraf çekmenin yasak olduğunu duyunca epey hayal kırıklığına uğradılar! Daha önceki yıllarda, içerde çekim serbest olduğu için açıkçası hepimiz bu kötü sürpriz karşısında şaşırdık. Avrupa ülkelerinin turistik noktalara özel fotoğraf çekme alanı yaptığı ve böylelikle ziyaretçilerini fotoğraf çekmeye ve paylaşmaya teşvik ettiğini bizim ise fotoğraf çekmeyi dahi yasakladığımızı düşünürsek, ülke tanıtımı konusunda ne kadar istesiz olduğumuzu kolaylıkla anlayabiliriz. Bu yüzden, çağımızın iletişim alanı olan sosyal medyanın tüm mecralarını kullanarak ülkemizin tanıtımını amaçlayan “ComeSeeTurkey” projesini çok önemsiyorum. Kabul edelim ki artık sosyal medyasız iletişim düşünülemez. Ayasofya ve Topkapı’nın görüntüsüne, semazen ve Kapodakya’daki balonların eşlik ettiği, arada bir de boğaz ve dansöz görüntüleriyle renklendirilmeye çalışılan reklam filmleriyle ülke tanıtımı yapmak artık çok gerilerde kaldı. Seyahat planı yapan insanlar, Eurovision şarkı yarışması klipleri havasındaki bu demode reklamlara bakarak seçmiyor güzergâhlarını. Günümüzde gezginler, anlık ve gerçek deneyimleri takip ediyor. Bu yüzden, ülkemizde misafir olan yüksek takipçili Instagram kullanıcılarının seyahat ederken gördüklerini anlık olarak paylaşıyor olması, bir anda milyonlarca kişinin dikkatini Türkiye’ye çekti. Öncelikle, bu büyük ölçekli projeyi oluşturan Mustafa Seven’i kutlamak gerek. Sosyal medyadan kurtulmaya çalışan Başbakanımıza karşılık, sosyal medya aracılığıyla ülke tanıtımı yaptıran Cumhurbaşkanımızın bu mecrayı çok sevdiğine artık iyice emin oldum. Keşke, yasaklar karşısında zora düştüğünde de sosyal medya özgürlüğünün yanında yer alsa. Kim bilir, belki böyle projelerin etkisi sayesinde, iktidarın da, çağın bu yeni ve vazgeçilmez iletişim alanı karşısındaki tutumu olumlu olarak değişir.

Karış karış Türkiye’yi fotoğraflayacaklar

15-26 Nisan arası paylaşımda bulunacak ilk ekip sırasıyla; İstanbul (Boğaz ve Tarihi Yarımada), Trabzon (Sümela Manastırı, Uzungöl, Ayder Yaylası), Ardahan, Kars, Van, Mardin, Şanlıurfa, Adıyaman (Nemrut Dağı dahil), Gaziantep (Helfeti dahil) rotasını fotoğraflayıp, Instagram’da paylaşacak ve Istanbul’a geri dönecek. 14-26 Mayıs arası ülkemizi ziyaret edecek ikinci ekip; İstanbul, Kayseri-Kapadokya (Balon turu dahil), Konya, Antalya, Aydın, Pamukkale, Dalyan, Bodrum, Bafa Gölü, Kuşadası, Efes, İzmir, Bergama, Çanakkale ve Tekirdağ üzerinden İstanbul’a dönecek.

Haberin Devamı



Ülkemizi Instagram’dan milyonlar tanıyacak

Elbette, güzergâh boyunca tüm antik kentler, doğal ve tarihi alanlar ile müzeler de ziyaret edilecek. Eminim şu anda siz de benim gibi “ah keşke şuraya da gitselerdi”, “niye buranın tanıtımı da yapılmıyor” diye pek çok yer sıralamışsınızdır aklınızda. Haklısınız, ama ülkemiz o kadar zengin bir coğrafyaya sahip ki hepsini 24 güne sığdırmak mümkün değil. Duyduğuma göre, yeni ekiplerle farklı yerleri tanıtmak üzere, bu projenin devamı ile ilgili görüşmeler sürüyormuş. Dilerim, ülkemizin her karışındaki güzellikler tanıtılana dek “ComeSeeTurkey” paylaşımını sürdürür. Cumhurbaşkanlığı’nın himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Foto Muhabirleri Derneği tarafından desteklenen #ComeSeeTurkey projesinin fotoğrafların kitaplaştırılması planlanıyor.

Projeyi siz de takip edin

Nasıl takip edeceksiniz: Instagram’da “ComeSeeTurkey” hesabından tüm fotoğrafçıların paylaşımlarını takip edebilir, #comeseeturkey etiketini kullanabilirsiniz. Twitter’dan Pinterest’e, Vine’dan Facebook’a sosyal medyanın tüm mecralarında “comeseeturkey” yazarak arama yapabilir ve paylaşılanları seyahat güncesi gibi izleyebilirsiniz.

@MustafaSeven liderliğindeki ekip:

Fotoğrafçıların paylaşımlarını kendi hesaplarından takip etmek için: @sezyilmaz, @thomas_k, @samhorine, @dariszcahyadi, @grether, @puanindya, @cucinadigitale, @felecool, @wisslaren, @aditzt

DİĞER YENİ YAZILAR