Bakım iksirleri

Bakımlı mıyım, değil miyim, inanın bilmiyorum. Daha doğrusu “ bakım neye denir?” onu da bilmiyorum. Bana sorarsanız; temiz ve tertipli olmak eşittir bakımlı olmak

Haberin Devamı

Böyle baktığımda, kendimi de bakımlılar sınıfına rahatlıkla sokabilirim. Bir gün saçımı yıkamazsam kendimi feci bakımsız hissederim meselâ. Cildimi de temiz tutar, gecenin körü bile olsa kremlerimi sürmeyi ihmal etmem. Seyahate giderken önce, koca bir çanta kremlerim bavuldaki yerini alır. Ama cilt bakımı için bile bir güzellik merkezine gitmem örneğin. Güzellik salonları ürkütür beni. Sanki olmadık bir şeyler yapacaklar da birden iyisiyle kötüsüyle kendime ait özelliklerimi kaybediverecekmişim gibi gelir. Bu arada çevremdeki pek çok kişinin “prp”, “lazer” filan gibi şeyler yaptırıp ciltlerinin bebek teni gibi olduğunu gördükçe heves etmiyor değilim. Elbette, saçma sapan uygulamalarla kendini tanınmaz hâle çeviren kötü örnekler insanı korkutuyor. Bu sebeple, cilde yapılacak en küçük bir uygulama için dahi ehil bir el ve güvenilir bir doktora başvurmanın şart olduğuna inanıyorum. Bir gün cesaret edersem muhakkak burada sizinle paylaşırım. Söz.

Güzellik uygulamalarını bir yandan tâkip edip bir yandan da mesafeli durmakla birlikte bu ara bakıma ihtiyacım olacağı kesin görüüyor. Mâlum; yeni bir dizi film hazırlığı içindeyim.Kapımda da yeni tiyatro oyunu var. Yazılarımı, evi, çocuğu, tez çalışmamı, reklam çekimlerini saymıyorum bile. Anlaşılacağı gibi, hayli zorlu bir kış olacak benim için. Üstelik yeni dizimizin hikâyesi 20 yılı kapsıyor. Yani epey genç görünmem gereken bölümler olacak. Eh, durum böyle olunca, radikal işlemlerden de korktuğum için, “Kadın Olmak” programında uzun süre birlikte çalıştığım, benim “iksirci” dediğim biyolog-kozmetolog Pervin Bulgak’ın kapısını çaldım.

Pervin’in anneannesinden kalma, tam sandık işi bir çeyizi var: Ev yapımı bakım tarifleri kitabı. Benim yıllar önce, program esnâsında koyduğum isimle, “iksir kitabı”. Herkese anneannesinden yemek tarifleri kalır, Pervin’e güzellik ve bakım tarifleri kalmış. Esstanbul Güzellik Merkezi’ndeki odasına girdiğimde, yavaşça çekmecesinden, kapağı kilitli bana her zaman gizemli gelen kitabınıçıkarttı ve saçtan, cilde, gripten zayıflamaya ihtiyaç duyduğum ve yardım istediğim her konuyla ilgili ev yapımı, doğal malzemelerden oluşan bakım reçetelerimi yazdı. Benim istediklerim genellikle her kadının ihtiyaç duyabileceği şeyler ve herkesin kendi başına uygulayabileceği tarifler olduğu için de bu hazine gibi değerli, nesilden nesile aktarılan iksirleri sizinle de paylaşmak istedim. Güzellikle kalın...

Güzelliğiniz için birkaç tarif

Sivilce ve akneler için

Cildi bakıma hazırlamak için birinci şart, peeling biliyorsunuz. Elbette piyasada satılan pek çok üründen birini seçebilirsiniz. Ben tercihimi bu doğal tariften yana kullanıyorum. Sivilce ve akneli ciltlerin peeling yapamayacağını hatırlatarak evde hazırlayabileceğiniz bu tarifi hemen paylaşıyorum:

- 1 yemek kaşığı mısır unu

- 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

Malzemeleri karıştırın ve parmak uçlarının yardımı ile çene alt hattından başlayarak göz çevresi hariç tüm cilde hafif bir masaj yaparak uygulayın. Bu işlem toplam 5-6 dakika sürecektir. İşlem sonunda cildinizi arındırmak için soğuğa yakın bir su ile durulayın. Bu işlemi akşamları yapmak daha iyiymiş. Böylece ardından süreceğiniz nemlendiriciniz gece boyunca emilir ve cildin derin tabakalarına inerek daha iyi sonuç verirmiş.

Yağlı ciltler haftada bir, karma ciltler 10 günde bir, hassas ve kuru ciltler ise 15-20 günde bir uygulayabilirmiş.

Lekeleri gidermek için:

Yazın benim gibi lekelenenlerden misiniz? 90 koruma faktörü sürdüğüm hâlde yine de ufak lekelerim oluyor maalesef. İşte size leke giderici ve cildi daha aydınlık gösteren bir tarif:

1 su bardağı pirinci birkaç defa yıkayıp suyunu bir kabın içinde biriktirin. Pirinç nişastası dibe çöktükçe üsteki suyu yavaş yavaş boşatın ve hafif sulu pirinç nişastasını elde edin. Bu yumuşak karışımı parmaklarınız yardımıyla cildinize yedirin. Bu işlemi gece boyunca üst üste tekrarlayıp en az 2 saat kalması koşuluyla cildinizde bekletin, daha duru görünecek.

Saç dökülmeleri için

Saçlarımız yaz boyunca matlaştı şimdi de sonbahar nedeniyle dökülme başlıyor. Bir de çekimlerde fön saçlarımın iyice canına okuyacak. Bu yüzden bir de saç iksiri istedim Pervin’den. Buyrun siz de deneyin:

- 2 yemek kaşığı ceviz yağı

- 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı

- 1 ampul B vitamini (eczaneden)

Tüm malzemeler karıştırılacak ve saç köklerinden başlanarak uygulanacak. (Eğer saç uzunsa ve karışım az gelirse oranlara bağlı kalarak miktarlar artırılacak) Malzemeler saça sürüldükten sonra üzeri bone ile kapatılacak ve 1 saat bekletildikten sonra önce şampuan uygulanan saçtan soğuk su ile bu maske arındırılacak. Bu bakım haftada bir yapılabilir.

Fazla kilolar için tüyolar

Benim gibi seyahatlerde ya da bayram gezmelerinizde yaramazlık yapıp birkaç kilo aldıysanız kilolardan kurtulmak için püf noktaları var:

Örneğin, alkali su içmek: 1 litre suyun içine 1,5 çay kaşığı karbonat ilave edin. Hazırladığınız suyu her gün tüketin.

Ben inanılmaz şişerim. Bazı sabahlar, ne yüzüklerim parmağıma ne ayakkabılarım ayağıma girer. Yeni dizimde ise bugüne kadar oynamadığım bir karakteri oynadığım için, beni görmeye alışık olmadığınız dapdar elbiselerin içinde göreceksiniz. Bu yüzden, ödemlerimle mücade şart bu yıl benim için! Bunun için, salatama, yemeklerime zerdeçal ve kişniş ilave ediyorum artık. Hem şişmekten kurtarıyor hem de metabolizmayı hızlandırıyor.

İşte yeni öğrendiğim bir faydalı bilgi daha: Kırmızı pancar daha çok kalori yakmamızı sağlıyor. Ben zaten çok severim, bunu öğrendiğime çok sevindim. Örneğin; 1 pancarın suyunu içtiğinizde 40 dakikalık yürüyüş sonunda daha çok kalori yakmış oluyorsunuz. Ayrıca, antioksidan etkisi sayesinde cildi de parlatıyormuş pancar.

Grip savar mucize

Eh çocuğunuz varsa, konu dönüp dolaşıp ona gelir. Bizim de muhabbetimiz güzellikken bir anda baş belası grip oluverdi. Çalışırken, önce sağlam bir şekilde ayakta olabilmek gerek. Grip sezonunun da açıldığını düşünerek, 12 yaşından büyük çocukların da kolaylıkla içebileceği grip savar çay tarifini de kapıverdim böylece:

- Yarım litre kaynar su

- 2 adet 1 TL büyüklüğünde taze zencefil

- 1 adet kabuk tarçın

- 1 yemek kaşığı kestane balı

- 3 adet top karabiber

- 3 adet karanfil

Tüm malzemeleri suyun içine ilave ettikten sonra üzerini kapatıp 10 dakika demleyin. Sonra içmek daha iyi. Arzu edilirse içine tıraş limon da koyulabilir.

Parlak bir cilt için

Parlak bir cildi kim istemez? Ben istedim. Tarifimi de aldım. Bezelyeyi duyunca ben de sizin gibi biraz şaşırdım ama işe yarıyor.

- 1 yemek kaşığı haşlanmış bezelye

- 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı

Haşlanmış bezelyeyi güzelce ezin ve zeytinyağı ile karıştırıp macun haline getirin. Elde ettiğiniz karışımı masaj yaparak yüzünüze uygulayın. 15-20 dakika cildinizda kaldıktan sonra soğuk su ile durulayın.

Bu bakımı haftada bir uygulayabilirsiniz.

DİĞER YENİ YAZILAR