Bebek deyip geçme sonra üzülme

Bebekli annelerin dikkatine: Bebeklerin ilk 3 ve 6 aylık dönemlerinde işitme ve görme problemleri saptandığında, bugün rahatlıkla tedavi edilebiliyor. Ama çocuk 3 yaşına geldiğinde bu sorunlar çocukta bir “engel” olarak kalabiliyor. Ama kolay kolay hiç birimiz 6 aylık bebeği göz testine, 3 aylık bebeği işitme testine götürmüyoruz. Henüz çok küçük olduğunu düşünürken maalesef geç kalabiliyoruz. İtiraf edeyim ben de kızımı götürmemiştim. Zaten, 10 yıl öncesine kadar çocuklar için okula başlarken göz muayenesi tavsiye ediliyordu. İşitme testi ise ancak çocukta bir problem görüldüğü zaman... Ve o saatten sonra zaten bebekteki problem kalıcı hale gelmiş oluyordu. Bugün ise tıbbın kalbi, erken teşhisle atıyor. Örneğin, 6 aylık bir bebekte saptanan “Glokom“ yani halk arasındaki deyişle göz tansiyonu, damla ile tedavi edilebilirken, çocuk 2-3 yaşına geldikten sonra çok ciddi hasarlara neden olup, hayatı boyunca peşini bırakmayacak bir görme problemi olarak kalabiliyor. Aynı şekilde, 3 aylık bir bebekte saptanan işitme engeli, cihaz ya da implant kullanımıyla çocukta engel olmaktan çıkıyor. Ama çocuk büyüdükten sonra, işitme engeline bağlı olarak konuşamama sorunu ortaya çıktığında, süreci başa döndürmek çok daha zor oluyor. Korkmayın! Bu testler bebeğinizin canını acıtacak şeyler değil. İşitme testleri, doğar doğmaz sağlık kurumlarında yapılıyor ama muhakkak tekrarlanması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan ’Ulusal Yeni Doğan İşitme Taraması Programı’ kapsamında bebeklerinize ücretsiz olarak yaptırabileceğiniz bu testlerde bir problem saptanırsa, üniversite hastanesine sevkinizi isteyin. Unutmayın, bebekler, binde üç oranında işitme engeliyle doğuyor! Bu durumda dahi, 3 aylık bebeklere tanı konulup, 6 aylıkken de işitme cihazıyla tedaviye başlanabiliyor. İşitme cihazıyla yeterli dil gelişimi sağlanamayan bebekler, önce koklear implant yani biyonik kulak programına alınarak ameliyet ediliyor. Eğer gecikilirse ne oluyor? Çocuk, 3-4 yaşına geldiğinde işitme ve konuşma engeliyle karşılaşıyor. Bebekken biyonik kulak yapılan bebekler ise yaşamına sorunsuz devam ediyor.

Haberin Devamı

İşitme cihazları tam karşılanmıyor

Haberin Devamı

Koklear İmplant ameliyatı masraflı ama devlet tarafından karşılanıyor. Ama tek kulak için. İleri derecede işitme engeli olduğu halde diğer kulağa implant uygulanmadığında ne yazık ki hem işitme tam randımanlı olmuyor hem de hastada denge bozukluğu gibi sorunlar oluşuyor. Şu günlerde change.org aracılığıyla, Bilateral implantın yani iki taraflı ameliyatın hem çocuk hem yetişkinler için SGK tarafından karşılanmasını talep eden bir imza kampanyası başlatıldı. Destek vermek isteyenlere duyurulur.

Ne yazık ki ülkemizde işitme cihazları bile devlet tarafından tam olarak karşılanmıyor. Bir zamanlar karşılanıyormuş ama suistimal edenler olunca vazgeçilmiş. Yani dolandırıcılarla savaşmak yerine, pek çok hasta mağdur ediliyor. Annemden biliyorum; bir yıl önce işitme cihazı kullanması gerektiğinde devletten 490 lira aldı. Ama ne yazık ki o fiyata uyduruk bile olsa bir işitme cihazı bulabilmek mümkün olmadı. Üstüne üstlük bir de geçen yıl en ucuzu 900 liradan başlayan cihazlar bu yıl yüzde yüz zam alarak 1800 lira oldu. Kaldı ki hastaya uygun cihaz seçimi yapılması gerekiyor. Bu durumda ortalama 2400 lira gibi bir fatura ortaya çıkabiliyor. Uzun lâfın kısası, hele belirli bir yaştan sonra işitme kaybı yaşayanların gözlük alır gibi gidip devletin verdiği kadarıyla bir cihaz alabilmesi söz konusu değil. Üç kağıtçılar devleti suistimal etmesin derken, hastalar suistimal ediliyor. SGK’nın bu duruma artık bir çözüm getirmesi gerekiyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR