Jim Carrey vatan haini ilan edildi mi?

Jim Carrey... Tanımayan yoktur sanırım... Dünya’nın en bilinen aktörlerinden biri kendisi... Şekilden şekilde girdiği “Maske” filmini başta çocuklar olmak üzere hemen herkes izlemiştir sanırım.

Komedyen olarak en yüksek hasılatlı filmlerin büyük starı... En sulu zırtlak komedilerle başlayıp, en derin toplumsal filmlere doğru yaptığı kariyer yolculuğu çok geniş bir seçki sunmaya devam ediyor sinema severlere.... “Salak ile Avanak”, ”Hayvan Dedektifi”, “Yalancı, Yalancı”, “Ben, Kendim ve İren”, “Grinc”, ”Bay, Evet”, ”Babamın Penguenleri”, “Talihsiz Serüvenler Dizisi” 7’den 70’e herkesin sevgilisi olan filmlerinden bazıları... Macera severler için “Dead Pool” ve “Batman” in sıra dışı oyuncusu... Benim için “Truman Show” ve “Sil Baştan” ile performansına taç giydiren büyük aktör... Son Twitter paylaşımından sonra ise “yürekli insan” mertebesine yükselerek, kalbimde çok daha özel ve unutulmaz bir yere sahip artık.

40 masum çocuk

Yemen’de bir okul servisine bomba atılması sonucu, çoğu 10 yaşın altında 40 çocuk öldü. Suudi Arabistan Koalisyonu’nun attığı iddia edilen bomba sonucu, Yemenli 40 çocuk öldü. 2015 yılından beri Yemen’deki iç savaş Suudi Koalisyon grupları ile İran’ın desteklediği gruplar tarafından körükleniyor, aynı toprağın insanları birbirini ve bugün geldiğimiz noktada kendi masum çocuklarını öldürüyor. Elbette bu savaşlar, dış güçlerden destek buluyor. Jim Carrey, aslen Kanadalı ve yıllardır Hollywood’da... Coğrafi olarak kendinden bunca uzakta olan vahşeti, yüreğinin en derininde hissetmiş olarak Twitter hesabından şöyle isyan etti “Okul servisine atılan bomba sonucu 40 masum çocuk öldü. Bizim müttefikimiz, bizim bombamız, bizim suçumuz...” Amerika’nın, Yemen’deki iç savaşa silah desteğini, en ağır şekilde eleştiren oyuncu, bizim ülkemizde yaşıyor olsaydı çoktan linç edilip “vatan haini” ilan edilmişti. Neler söylenirdi arkasından neler, küfürlerin ardı arkası kesilmezdi de en edeplisinden olsa şunlar sıralanırdı; “sözde oyuncu”, “sen git şaklabanlığını yap, siyasete karışma”, “sanatçı siyaset yapmaz, kendi işini yapar”, “kendi din kardeşlerini savunmazsın”, “milyon dolarlarını yediğin ülkeye hakaret ettin, defol“, “beğenmiyorsan git orda yaşa”, “senin artık filmlerini izlemiyoruz”, “seni boykot ediyoruz, geldiğin ülkeye git, vatan haini!”, “geldin burda milyon dolarlar kazandın, seni adam ettik, her kuruşunu geri almasını biliriz”, “söylediklerini ispat et, özür dile, aşağılık...” ve daha neler neler... Hatta şaka gibi ama ülkemiz Twitter kullanıcılarından “hadi ordan bu da çaptan düştü gündeme gelmek için siyaset yapıyoooo” diye saçmalayanına ben şahit oldum zaten. Dünya fenomenine bu şuursuzlukla saldırabilen düşünün kendi ülkesindekilere neler yapmaz. Düşünmeyin, eğer Jim Carrey T.C. vatandaşı olsaydı da bizimle ilgili benzer bir tweet atsaydı neler yaşanırdı, hemen söyleyeyim... Hemen Cumhuriyet Başsavcılığına mailler atılır, soruşturma başlar ve “milli değerleri aşağılamak” filan gibi bir suçtan mahkemeye verilirdi... Bir oyuncunun, hele bir komedyenin hele hele göçmen olarak gelip de sonradan vatandaşlık alarak servet edinmiş birinin, yaşadığı ülkeye karşı böyle ağır bir itham ve suçlamada bulunması ne yenir ne yutulurdu bizim sınırlarda!

Haberin Devamı

Tabii ki Jim Carrey’e böyle bir şey olmadı. Çünkü adam haklıydı, ortada ölen 40 çocuk vardı ve ölen çocukların dini, ırkı, suçu, milleti olmazdı, bu büyük suça ortak olan herkes aynı taraftaydı. Duruş noktası ne kendi dininden ne de ülkesinden taraftı, insanlık noktasıydı. Bir sanatçının tüm dünyaya karşı vicdanı sorumluluğu olduğu bilinciyle, tam da sanatçı olduğu için bunu haykırdı. Şanslıydı ki, bunu söylediğinde siyasete alet etmek için pusuda bekleyen, iyi niyetini suistimal eden, her sözü din ile ilişkilendiren, ille de kendi ülkesinin, iktidarının, yönetim siyasetinin hatalarını örtbas etmek için konuşlanmış trol muhatapları yoktu. Vatan haini ilan edilmedi, mevzuu dine getirilmedi, linç edilmedi. Bir sanatçının gördüklerini söylemek gibi bir vicdanı olması gerektiğine inanan onlarca ülke halkı tarafından takdir edildi. Tüm bunlar yaşanırken, bir yandan müslüman kardeşlik için her gün twitler atıp öte yandan Yemen’de kardeşin kardeşi öldürmesine karşı dut yemiş bülbüle dönen bizim çok sevgili ünlülerimiz herhalde Bayram tatilinderlerdi! Kanada-Amerikalı Jim Carrey ise din, dil, ırk, millet ayırmadan, kendi ülkesinin karşısında, masum Yemenli çocukların yanında yer aldı... Bilmem anlatabildim mi!

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR