3 milyondan fazla genç için heyecanlı günler

Yarın liselere kayıtlar başlıyor.

- Eski adı ile TEOG yeni adı ile LGS sonuçları ve yerleştirme kılavuzu geçtiğimiz hafta açıkladı. Şu anda Lozan okulları diye bilinen, yabancı dilde eğitim veren ve puan ile alan tarihi özel okullara ön kayıtlar başladı.

- Yarın itibari ile kesin kayıtlar başlıyor ve puan sırasına göre asilden yedeğe inilerek 11 Temmuz’a kadar öğrenci alımı devam ediyor. 6 Temmuz sonrası işlemler serbest kayıt usulüyle gerçekleşiyor.

- Bu arada yarın tercih ile devlet okullarına yerleşecek öğrencilerin süreci başlıyor. Devlet liselerinin yüzdelik dilim ve tercih kılavuzu yarın açıklanacak, 13 Temmuz’a kadar tercihler tamamlanacak. E-okul üzerinden veya orta okul müdürlüklerinden tercihler yapılabiliyor. Ama muhakkak, yapılan tercihleri okul müdürlüklerine giderek onaylatmak ve imzalı bir çıktısını almak gerekiyor. Dikkat!

Veliler dikkat etmeli!

- Özel okullar kaydı ile Anadolu Lisesi tercih dönemi çakışıyor. Özel okula kayıt yaptıran, devlet için tercih yapamadığından, devlet lisesi tercihi yapmak isteyenlerin, varsa özel okuldaki kayıtlarını çekmeleri gerekiyor.

Haberin Devamı

- Özel okul kayıtlarını çok iyi takip etmek gerekiyor. Her okulun internet sitesinde kayıt presedürü yayınlandı. Yedek liste ve serbest kayıt döneminde, çocuğun ismi listede olsa dahi veli bahçede bulunmuyorsa kayıt hakkı kaybediliyor. Kapı kapatılma saatini 1 dakika geçse, içeri kimse alınmıyor. Puanı daha yüksek pek çok öğrenci, aile iyi takip etmediği için açıkta kalabiliyor çünkü kontenjan bir anda dolabiliyor ve ertesi gün daha yüksek puanla gelen öğrenci için her şey çok geç olabiliyor.

3 milyondan fazla genç için heyecanlı günler

- Bu yıl çok karışık. Sorular ciddi zor olduğu için taban puanlarda zaten büyük düşüş olmak zorundaydı. Bir de 3 yanlış 1 doğruyu götürünce ve derslerin katsayıları değişince puan tahminleri Arap saçına döndü. Bazı okul çok düşük bazısı yüksek açtı. Bunların hiçbir belirleyiciliği olmadığını unutmayın. Taban puanlarını, bir nevi açık arttırma rakamı puanı olarak düşünün. Talep çok olursa yükselir, ya da o puanda çok öğrenci yoksa talep az olur ve puan düşer.

Haberin Devamı

- Okullar tamamen kör atış ile taban puan belirlemek zorunda kaldı bu sene. Sadece geçen seneki yüzdelik dilimlere göre ellerinde veri vardı ki o da sağlıklı değil. Bu yıl nispeten daha az öğrenci olduğu için yüzdelikleri de düşecektir okulların. Kaldı ki, her yüzdelik dilimde 10 bin öğrenci var dolayısı ile 1’inci de yüzde 1 de, 8 bininci de yüzde 1 de. MEB’in yapması gereken bindelik olarak sıralamaları açıklamasıydı. Dilerim ileride liseler için de sıralama verilir.

- Devlet liselerini tercih edecek öğrenciler için de binlik olarak sıralamalarını göremiyor olmaları büyük sorun. Tıpkı özel okulların tahmini taban puanı gibi, velilerin de çocuklarına tercih yapabilmek için ellerinde sağlıklı veri yok. Tahmini olarak 5 aşağı 5 yukarı hesaplamalarla tercihler yapılacak, yüzdelik veriler sağlıklı hesap yapmaya müsait değil.

Lise’ye yerleşmeye çalışan 1 milyon öğrenci bir yana, 2 milyon 300 bin kişi de bu hafta sonu üniversite sınavına girdi. 3 milyonu aşkın genç ve aileleri ile en az 10 milyon için heyecan dolu günlerden geçiyoruz. Gençlere bol şans, ailelere sabır diliyorum.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR