N’aptın sen MEB!

Her sene “bundan kötüsü olmaz” diyoruz ve her sene yanılıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) her sene, “beterin beteri varmış” dedirtiyor. Hatalı cevaplar, çalınan sınavlar ya çook kolay ya da müfredat ötesi zorlukta yüksek lisans seviyesi sorular... 13-14 yaşındaki çocuklarda kalıcı travma yaratan bir sınav ve aileleri endişe etmekten ruh hastası eden bir süreç... İşte geçen hafta yapılan sınava dair çarpıcı notlar:

- Bu sene Cumhurbaşkanı’nın canlı yayın esnasında “aslında kaldırmalı, en iyisi kaldıralım, hatta kaldırdım” demesi üzerine bir gecede sınavsız yerleştirme sistemine geçildi. Sonra hepi topu 15-20 çok arzulanan okul olduğu ve 1 milyon 200 bin öğrencinin sınavsız yerleşemeyeceği farkedildi. Eh geriye adım atmak da istenmeyince sınavsız sistemin nur topu gibi yeni bir sınavı oldu.

- Geçmiş yıllarda kasım ve nisan aylarında olmak üzere iki dönem sınav yapılıyorken, “sınavı kaldıralım” hevesi ile kasım sınavı iptal edildi. Eh sınavsız yerleşmenin mümkün olmadığı hesap edilince bu sefer tek bir sınavla mesele çözülsün istendi. Normalde nisan sonu çocuklar rahata kavuşuyorken sınav hazirana kaldı.

Haberin Devamı

- İki dönem dört günde toplam 240 soru üzerinden sınanıp, yerleşen çocuklar bu defa 90 soruyla sınırlandı. Hal böyle olunca, öğrencileri ayrıştırmak ve yerleştirmek zorlaştı. “En iyisi zor soralım” yoluna gidildi. Bu düşünce mantıklıydı ama zor soralım derken kantarın topuzu kaçtı. Öğretmediklerini, vermedikleri eğitimi öğrencilerden bekleyerek yine ne bilgi ne de zeka ölçebildiler. Bir de sınavda panik olan öğrencilerin psikolojisini telef ettiler.

- Okulda öğretilmeyen ve müfredat seviyesinin çok üstünde sorulan sorular, gelecek sene için velileri iyice özel derse yönlendirdi. İmkanı olanlara ne ala, hoş o durumda da çocuklar aşırı yorgunluktan telef olacak o da ayrı dava!

- Seçim yüzünden zaten üniversite sınavı ertelenmişti şimdi de LGS sınav sonuçları ertelendi. Hala da takvim belirsizliği sürüyor. Üstelik seçimin ikinci tur tarihi 8 Temmuz. Veliler, “İki seçim arası yerleşme olmaz” denir endişesiyle tatil planı filan yapmadan belirsizlik içinde bekliyor.

Haberin Devamı

Yabancı dilde eğitim verenler

- Genelde kimsenin çok da bilgisi olmadan, puana göre tercih yapıyor veliler. Oysa çok yanlış. Her okulun dinamikleri, özellikleri ve çocuklara sundukları ayrı. Burda önemli olan, tutan en yüksek puanlı okula değil, çocuğa ve gelecek hedefine uygun tercih yapmak. Unutmayın bu okullar zaten 1’er soru farkla sıralanıyor. Bu saçma ve şansa dayalı sınav sisteminde bir sosyal bir fen sorusu fazla yaptı diye kimse diğerinden üstün olmuyor. Bu okulların hepsi zaten belli bir barajı aşabilen öğrencileri alıyor.
- Okullarla ilgili fikir vermesi için size basit bir ipucu, hangi ülke hangi alanlarda güçlü ise ve o ülke insanlarının genel anlayışı ne ise okulları da aynı izleri taşıyor. Kısaca bana ülkeyi söyle sana eğitim sistemini söyleyeyim... Amerikan okulları Amerikan tarzını, Avrupa okulları ise disiplin geleneğini taşıyor. Amerikan sistemi bireysel başarıyı, Avrupa ekolü kardeşliği ve ekip dayanışmasını övüyor. Alman Lisesi’nin mühendislik, Fransız okullarının fen bilimleri ve psikoloji-hukuk, Amerikan okullarının işletme- ekonomi- şirket yönetimi, İtalyan liselerinin mimarlık, sanat, turizm alanlarında daha başarılı insanlar yetiştirmesi pek tesadüfi değil.
Önemli dip notlar...
İtalyan Lisesi’nin kapısında “Fen Lisesi” yazar. Alman ve Avusturya Lisesi’nde “Fen-Matematik” seçmezseniz “TM” ile Abitur ve Matura alamazsınız. Doğrudan Almanya ve Avusturya’da ücretsiz üniversite imkanı sağlayan bu diplomalar FM seçip, mühendislik- fen- tıp bölümleri okuyacak öğrenciler için. Örneğin ekonomi- hukuk- psikoloji okumak isteyip TM seçen öğrenciler yabancı diploma alamıyor. Fransız liseleri zor not verir, disiplin ister ama mezun olurken her öğrenci Bacalorya ile Fransa Üniversitelerine doğrudan başvurup, ücretsiz okuma hakkına sahip olur. Aynı zamanda Galatasaray Üniversitesi’ne içerden geçiş için sınav hakkı bulunur. Üsküdar Amerikan artık yurt dışı ile bağı olmayan bir okul olduğundan yurt dışı kabulü için öğrencinin ayrıca okulunda IB, AP gibi programları tamamlaması gerekir. Robert Kolej de yurt dışı bağlantılı diploma vermez. Ayrıca okulda IB programı da “isteğe bağlı” göründüğü için son yıllarda açılmıyor. Öğrenciler yurt dışı üniversite eğitimi düşünüyorsa dışardan başka kurumlar aracılığı ile IB , AP gibi programları kendi imkanları ile tamamlıyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR