Kadınlar her yerde sahnede

Kadınlar sahnede, hayatın tüm sahnelerinde... “Olmak ya da olmamak” işte biz kadınlar için artık bütün mesele bu!

Bu devirde hala neler konuşuyoruz, insan sahiden hayrete düşüyor. TBMM’de, Çanakkale’yi anma etkinliği için Devlet Tiyatroları oyuncuları tarafından düzenlenen gösteride, son anda kadın oyuncuların sahneye çıkması engellenince, kadının yerinin sofradaki öküzden sonra geldiği bir kere daha çarpıldı suratımıza. Üstelik engelleyen kim, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın ta kendisi! Meclis Başkanı, iddiaları yanıtladı ve seyircilerin arkasında ve merdivenlerde kadınların daha doğrusu kendi deyişiyle “hanımların” türkülere iştirak ederek yer aldığını vurguladı. Orda burda çıkan iddialar bir yana, bu ülkede seneye 30’uncu yılını sahnede dolduracak bir kadın oyuncu olarak elbette meseleyi ilk ağızdan dinlemişliğim var. Meseleyi dedikodu seviyesine indirerek dillendirmek ve politize etmek değil niyetim, ben kadın olarak bu ülkede varolabilme derdindeyim!

Devlet Tiyatrosu oyuncuları “devlet memuru” kadrosunda olduğundan konuştukları an işlerini kaybetme tehlikesi altındalar. Bir zamanlar ben de aynı statüde çalışıyordum, sırf özgür olmak için devletteki kadromdan istifa ettim, ordan biliyorum. Elbette meselede konuşulacak çok şey var, erkek oyuncular neden böyle bir durumda sahneye çıktı, özgürlüğü kısıtlanan kadınlar neden olanı biteni biz arkadaşlarına anlatır gibi kamuya anlatmadı? Cevabı basit! Anlatamadılar! Özgürlüğü seçmenin ağır bedellerini kaldırmak kolay değil kuşkusuz ve kimse sınanmadığı günahın masumu değil! Elbette ben de anlatmalılar diyorum içimden, ama hayattaki sorumlulukların kimin belini nasıl büktüğünü bilmeden de yargılamayı doğru bulmuyorum. Mesele şu ki, kadınlar bu ülkede istenmiyor. Her ay en az 20 kadın cinayete kurban gidiyor, taciz, şiddet, tecavüz kol geziyor, baskı ise almış başını gidiyor. Biz soluk alamıyoruz artık! Sosyal çalışma haklarındaki eşitliği filan tartışma kıvamına gelene kadar daha 99 yılımız var. Çünkü kalp sızısıyla görüyorum ki bazı “erkekler” kadınları 99 yıl geriye götürmeye ant içmiş. 99 yıl sonra dün sahneden merdivenlere, seyirci arkasına ötelenen kadınlar, hayatın her sahnesinde aynı zihniyetle ötelenmeye devam ediyor. Boşverin sağı solu, o partiyi bu partiyi, eyyyyy kadınlar, birlik olması gereken biziz ve bugün hep birlikte yaşam sahnesinin her noktasındaki yerimiz için mücadele etmeliyiz.

Haberin Devamı

Çok sevdiğim ve büyük hayranlık duyduğum oyuncu arkadaşım Tilbe Saran’ın çağrısıyla, pazartesi günü 100 kadın oyuncu, hocamızın sahnesinde, hepimizi yetiştiren, yuvamız olan Kenter Tiyatrosu’nda bir araya gelip, tiyatro oyunlarından 100 unutulmaz replikle, “kadınlar sahnede” dedi. Son derece zarif bir hatırlatma ve çağrıydı bu! Atatürk’ün, kadınlara tiyatro sahnesi ve hayatın tüm sahnelerinde var olma hakkı veren yolunda, yürümeye devam edeceğimizin bildirisiydi. Bu buluşma, Afife Jale’nin, Bedia Muvahhit’in dönmediği yolda yürümekti... Aliye Uzunatağan, Tilbe saran, Betül Arım, Sevinç Erbulak, Zerrin Tekindor, Emine Umar’ın da aralarında bulunduğu 100 şahane kadın oyuncu “Olmak ya da olmamak işte bütün mesele bu!” diyerek Shakespeare’in ünlü karakteri Hamlet’in sözüyle protesto etti, ülkemizde yaşamın her sahnesinde yok edilmek istenen kadınların durumunu! Köyde, kentte, fabrikada, tiyatro sahnesinde, okul sırasında... Tüm kadınlar iyice düşünmeli, tartmalı ve anlamalı bunu... Evet sevgili ülkemin çok sevdiğim kadınları... “Olmak ya da olmamak”, hepimiz için “işte bütün mesele“ gerçekten ”bu”!
Aslında daha yazacak çok sözüm var ama hazırlanmam gerek, O “Afife” ödülü sehpanın üzerinde süs olsun diye durmuyor evimde. Afife’den yarına uzanan yolda fener olmak için çalışmaya devam! Sözün özü, ben yine “sahnedeyim” efendim, beklerim!
Füsun Demirel el üstünde tutulmalı!
Tüm bu tartışmaların ortasında tokat gibi bir mesaj da usta oyuncu Füsun Demirel’den geldi. 60 film, 20 dizi, 12 ödülle sinemamızın en kariyerli kadın oyuncularının başında gelen Füsun Demirel sadece şöyle yazdı, sosyal medya hesabına; “Üçüncü yılım ve sadece işimi istiyorum...” Füsun Demirel gibi el üstünde tutulması gereken bir usta oyuncu bunu diyorsa varın gerisini siz hesaba katın!

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR